ČUVAJMO NAŠE MORE! U rujnu održano niz ekoloških akcija čišćenja podmorja

U Jadranskom moru 80 posto onečišćenja otpadom dolazi s kopna, od čega je najzastupljenija otpadna plastika, a njoj treba vremena da se razgradi.

Procjenjuje se da se neke plastične tvorevine u moru razgrađuju stotinama godina. Npr. za razgradnju plastične vrećice, koje su jedna od najvećih prijetnji životu u moru, potrebno je više od sto, pa i do petsto godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Vrećice se prvo razgrađuju na manje dijelove, a zatim u plastičnu prašinu koja kontaminira ekosustave i završava u hrani i vodi.

Kako bi se spriječilo da takve katastrofe postane svakodnevicom na našem dijelu Jadrana, koje je zbog svoje zatvorenosti i prirodnih svojstava podložno primanju velikih količina otpada, diljem obale se, pa tako i u Zadru, redovito organiziraju akcije čišćenja podmorja, kako od otpada koje nesavjesni građani bace u more, tako i od onog koje dopluta.

U rujnu su već realizirane dvije takve akcije – u uvali Jazine i uvali Foša, dvjema možda i najpoznatijim zadarskim uvalama. Te su uvale dom mnogim brodicama lokalnih ribara i zaljubljenika u more, ali i prave turističke atrakcije.

U obje je akacije sudjelovala i zadarska komunalna tvrtka „Čistoća”, koja redovitim edukativnim akcijama nastoji istaknuti važnost pravilnog odlaganja i odvajanja otpada.

U subotu 2. rujna je, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i Ronilačkog kluba “Sveti Roko” Bibinje, održana ekološka akcija „Daj ruku za čiste Jazine” u kojoj je sudjelovala i Čistoća d.o.o. U sklopu navedene akcije izvađen je sitni i krupni otpad s dna uvale Jazine koji je zatim odložen u spremnike postavljene na dvije lokacije i pravilno zbrinut. Iz mora je ovom prilikom izvađeno oko 1700 kilograma različitog otpada.

Kako bi se sugrađani potaknuli da smanje ili potpuno prestanu koristiti plastične vrećice, ovom prilikom podijeljene su platnene vrećice Čistoće d.o.o., a u svakoj je bila brošura o pravilnom odlaganju otpada, letak o reciklabilnom otpadu i edukativne bojanke za najmlađe. Kroz razgovor s djelatnicima Čistoće mogle su se dobiti sve potrebne informacije vezane za rad i usluge Čistoće d.o.o.

U subotu 16. rujna diljem Jadranske obale održana je akcija čišćenja podmorja naziva „Čuvajmo Jadran zajedno“. U Zadru, Voloskom, Splitu te otocima Murteru i Vrniku održano je pet simultanih akcija čišćenja podmorja s preko sto ronioca i volontera koji su čistili najfrekventnije Jadranske destinacije od krutog otpada u moru. U Zadru su, uz Čistoću d.o.o., u akciji sudjelovali Ronilački klub „Sv.Roko” iz Bibinja, Crveni križ Zadar  i ICUA (Međunarodni centar za podvodnu arheologiju).

Zajedno s akcijom i ovaj je put provedena informativna kampanja o važnosti smanjenja korištenja plastičnih vrećica.

I ova je ekološko – edukativna akcija organizirana kako bi se ukazalo na problem otpada na morskom dnu te podsjetilo javnost na važnost zaštite morskog okoliša i obalnog područja.

Ovakve ekološke akcije nisu samo simboličan čin čišćenja podmorja, već i jasna poruka da je vrijeme da se svi zajedno odgovorno odnosimo prema okolišu s nadom da će ovakve inicijative potaknuti promjene u našem svakodnevnom ponašanju prema okolišu.

Akcije čišćenja podmorja održavaju se nekoliko puta godišnje, a tako će se nastaviti i ubuduće. Uz iznimne napore čišćenja već nataloženog otpada, vrlo je bitna podrška sugrađana i konstantna edukacija kako bismo zajedno doprinijeli zaštiti prirode i ostvarili pravo na život u čistom i zdravijem okolišu.