DAN MENTALNOG ZDRAVLJA Pacijenti se diskriminiraju, te emocionalno i fizički zlostavljaju

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se svake godine 10. listopada. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je Dostojanstvo u mentalnom zdravlju.
U Zadru, Svjetski dan mentalnog zdravlja tradicionalno se obilježava izložbom radova pacijenata Opće bolnice Zadar, odnosno Odjela za psihijatriju, Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Frane i Zemunik te Psihijatrijske bolnice Ugljan. Izložba se može razgledati do 17. listopada u Gradskoj knjižnici u ogranku Arbanasi.

Obilježavanjem Svjetskog dana mentalnog zdravlja želi se skrenuti pozornost na tisuće ljudi s mentalnim zdravstvenim problemima u svijetu koji su lišeni njihovih ljudskih prava. Oni ne samo da su diskriminirani, stigmatizirani i marginalizirani, već podliježu emocionalnom i fizičkom zlostavljanju.
Loša kvaliteta skrbi zbog nedostatka adekvatnog broja kvalificiranih zdravstvenih djelatnika i dotrajalih objekata dovodi do daljnjeg kršenja dostojanstva. Stoga, nužno je podignuti svijest o tome što se može učiniti kako bi se osiguralo da osobe s mentalnim zdravstvenim problemima mogu nastaviti živjeti dostojanstveno.
Dostojanstven život osobama s mentalnim zdravstvenim problemima treba se omogućiti putem realizacije ljudska prava, što uključuje samu edukaciju zdravstveni djelatnika, ali i samih bolesnika koje treba informirati o liječenju i uključiti u proces donošenja odluka. Javnost, odnosno društvo, koje često diskriminira, stigmatizira i marginalizira mentalno oboljele osobe, treba informirati i senzibilizirati putem javno-društvenih kampanja.