DAN POBJEDE Mještani Suhovara povijesni datum u ostvarenju slobode naše Domovine proslavili u zajedništvu

U Suhovarima, selu u zadarskom zaleđu, u subotu, 5. kolovoza, obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. 

Mještani su ovaj povijesni datum u ostvarenju slobode naše Domovine proslavili u zajedništvu. Nedaleko od mjesne crkve kod spomen obilježja poginulim braniteljima na ovom području za vrijeme Domovinskog rata, članovi Facebook grupe “Suhovare – Sovare u Domovini i Svijetu”, uz podršku općinskih vlasti, organizirali su proslavu obljetnice na kojoj su se okupili mještani. 

Bilo je i onih koji su došli iz Njemačke i Australije, zajedno su proveli večer uz obilje hrane, zabave, pjesme i plesa. I naravno razgovora. 

Među njima bio je i suhovarski zet Nijemac Oliver Rossmanith, koji je u Suhovarima omiljen, a i on često i rado dolazi u selo svoje supruge. 

Podsjetimo, u vrijeme Domovinskoga rata, Suhovare je bilo u samoj blizini bojišnice, a pretrpjelo je velika razaranja srpskoga agresora.

U jesen 1991. godine, Suhovare je s čak tri strane bilo okruženo neprijateljskim snagama, a najjači napad na Suhovare odvio se 3. siječnja 1992. godine.

Uz pratnju tenkova tog je dana pješadija krenula makadamskom cestom iz pravca Drača i Kašića. Cilj im je bio osvajanje Jadranske magistrale i presijecanje puta prema Pagu. 

Značajno je napomenuti kako su Srbi prilikom tog napada na Suhovare, prvi put koristili tenkove M-84, koji su utemeljeni na ruskom tenku T-72, a što je neprijatelju omogućilo nadmoć nad hrvatskim vojnicima. 

Neprijateljska vojska je pomoću tih tenkova prošla kroz minsko polje i krenula u napad. Ipak, hrvatski branitelji su stvorili jaku obranu, kilometrima su iz okolnih mjesta pješačili do Suhovara i granatama zasuli neprijatelja.

Obrana Suhovara je bila iznimno važna jer srpska vojska nije uspjela osvojiti  Jadransku magistralu od Masleničkog mosta do Zadra.

Marijana Dokoza