DANAS SLAVIMO DAN POBJEDE GRADA ZADRA Odajemo počast brojnim žrtvama DANAS SLAVIMO DAN POBJEDE GRADA ZADRA Odajemo počast brojnim žrtvama
Danas slavimo Dan obrane grada Zadra. Podsjetimo, napad na Zadar počeo je 1. listopada 1991. godine. U tom trenutku hrvatske snage koje su branile Zadar... DANAS SLAVIMO DAN POBJEDE GRADA ZADRA Odajemo počast brojnim žrtvama

Danas slavimo Dan obrane grada Zadra. Podsjetimo, napad na Zadar počeo je 1. listopada 1991. godine. U tom trenutku hrvatske snage koje su branile Zadar brojale su 2.300 ljudi. Činili su ih pripadnici MUP-a, ZNG-a i Civilne obrane. Pomoć je stigla iz Imotskog, 700 hrvatskih dragovoljaca, čime je ukupni broj branitelja na ovom području iznosio 3000. S druge strane, napadalo ih je 14.000 pripadnika neprijateljske vojske.

Naši su bili prisiljeni snalaziti se improvizacijskim rješenjima. Poslužili su se vozilom zadarskih Nasada na kojeg su montirali improvizirani top i s kojim je s Karme gađan raketni brod JRM VPRB-32 Koper.

U prvomnapadu na grad poginulo su 42 osobe u Zadru.

Dan 2. listopada bilo je kratkotrajno primirje. Hrvatske su snage to iskoristile za evakuiranje djecu, žene i starce trajektima na otoke.

Najgori ratni dan u Zadru bio je 5. listopada, kad su od srpskih napada poginule 104 osobe.

Završni napad na Zadar bio je 6. listopada. Neprijatelj je zaustavljen na Dračevcu. Jedan je hrvatski branitelj tada uništio tenk, a drugi transporter. Na Sokinom je Brigu uništen kamion pun vojnika, a na Bilom Brigu hrvatske su snage uništile još 4 srpska tenka. Srbi su doživjeli poraz i na moru. Arbanasi su teško oštetili brod Koper te su prisilili razarač na povlačenje iz zadarskog kanala.

Foto: Čedo Kaica

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.