DANI PONOSA I SLAVE 112. BRIGADE Obilježava se 25. obljetnica od osnutka DANI PONOSA I SLAVE 112. BRIGADE Obilježava se 25. obljetnica od osnutka
U organizaciji Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade HV i pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije u nedjelju, 26 lipnja počinje obilježavanje jubilarne... DANI PONOSA I SLAVE 112. BRIGADE Obilježava se 25. obljetnica od osnutka

U organizaciji Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade HV i pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije u nedjelju, 26 lipnja počinje obilježavanje jubilarne 25. obljetnice 112. brigade.
-Imamo što slaviti i čega se prisjećati, kaže prvi ratni zapovjednik Marko Čulina. On podsjeća da se sa ustrojavanjem započelo u travnju 1991. da bi 28. lipnja 112. brigada ZNG i formalno postala prva organizirana vojna formacija na zadarskom području i među prvima u RH.
Obilježavanje obljetnice započet će u nedjelju, 26. lipnja u Katedrali svete Stošije misom zadušnicom posvećenoj poginulim hrvatskim braniteljima kao i 25. obljetnici Hrvatske državnosti.
Podsjetimo, za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu svoje živote su položila 74 pripadnika 112. brigade. Dvojica se, nažalost, još uvijek vode kao nestali, a više stotina branitelja je teže ili lakše ranjeno.
Obilježavanje jubilarne obljetnice nastavlja se isti dan Malonogometnim turnirom hrvatskih branitelja u Poličniku s početkom u 17 sati. Na turniru, uz 112. brigadu, 4. gardijsku brigadu i Poskoke, sudjeluju i Termiti, Sedma domobranska, Otočki bataljun, Zadarski tenkisti, Dragovoljac Poličnik, Udruga dragovoljaca i veterana Zadarske županije – sve momčadi koje brane boje postrojbi proizašlih iz 112. brigade.
-Osim natjecanja cilj je druženje branitelja i prisjećanje na dane provedene u Domovinskom ratu. Dane ponosa i slave, kaže Marko Čulina.
U ponedjeljak 27. lipnja u Državnom arhivu u Zadru s početkom u 12 sati otvara se izložba fotografija i dokumenata 112. brigade. Središnji događaji zakazani su za utorak, 28. lipnja. Najprije će državna izaslanstva, predstavnici 112. brigade, lokalnih vlasti i udruga prizašlih iz Domovinskog rata položiti vijence kod središnjeg križa na Gradskom groblju. Potom, u 19 sati uslijedit će koncert Gradske glazbe na Narodnom trgu, a u Arsenalu s početkom u 20 sati glavni događaj – Svečana akademija posvećena 25. obljetnici utemeljenja i borbenog djelovanja 112. brigade.
Organizatori očekuju veliki odziv branitelja i gostiju, među kojima i predstavnike državnih i vojnih vlasti. U sklopu programa nastupit će i klapa HRM Sveti Juraj.
Podsjetimo, kroz najstariju i najbrojniju zadarsku brigadu, koju ne bez razloga nazivaju i ponosom Zadra, majkom svih dragovoljaca i postrojbi, borilo više od 11 tisuća hrvatskih branitelja iz svih mjesta sadašnje Zadarske županije.
– Tijekom 1991. godine, kad su borbe bile najžešće i najteže, uspjeli smo obraniti Grad Zadar, žilu kucavicu Pag – Ražanac – Zadar, te velik broj sela u zadarskom zaleđu. Sve to do 15. siječnja 1992. odnosno do međunarodnog priznanja RH, ističe pukovnik Marko Čulina.
Veliki doprinos 112. brigada je dala u akcijama „Maslenica“ i „Oluja“ kao i u završnim oprecijama u Bosni i Hercegovini temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović.
Ratni put 112. brigade završava krajem prosinca, točnije pred Božić 1995. , kada je brigada demobilizirana. Doprinost ove brigade obrani i stvaranju neovisne demokratske hrvatske države ostaje zapisan zlatnim slovima u novijoj hrvatskoj povijesti. Ostaje i kao putkokaz mlađim naraštajima i generacija kako se voli i brani svoja Domovina.

Potpis pod sliku
1.Culina
Pukovnik Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. Brigade
2. mimohod
Pobjednički mimohod – U sasatvu 112. brigade borilo se više od 11 tisuća hrvatskih branitelja iz svih mjesta Zadarske županije.

Okvir
Odgoda zbog vatrenih

Organizatori obilježavanja 25. obljetnice 112. brigade HV obaviještavaju da je došlo do promijene u programu. Umjesto, u subotu 25. lipnja u 17 sati, kako je objavljeno na plakatima, Malonogometni turnir u Poličniku, počet će u nedjelju, 26. Lipnja s početkom u 17 sati. Do promjene je došlo jer u subotu Hrvatska nogometna reprezentacija igra protiv Portugala u osmini finala Europskog prvenstva u Francuskoj.