Daniel Radeta: Prijetilo mi se premlaćivanjem, silovanjem i ubijanjem!

Gradski vijećnik Daniel Radeta (SDP) na svom je Facebook profilu objavio kako je DORH-u podnio prijavu protiv više nepoznatih počinitelja koji su mu prijetili. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

U petak, 29.12.2023., sam podnio prijavu DORH-u protiv više nepoznatih počinitelja zbog prijetnji po članku 139. st 3. Zakona o kaznenom postupku.

Zbog ukazivanja i problematiziranja na nezakonite simbole i fašistička obilježja u javnom prostoru u posljednjih mjesec ipo dana, prijetilo mi se premlaćivanjem, silovanjem, ubijanjem, i to u nekoliko navrata na neposredan način.

Te ozbiljne prijetnje započele su nakon što je „UN Tornado“ reagirao priopćenjem za javnost, s nepotpisanim tekstom, u kojem se iznosi niz laži i kleveta, kako o meni, tako i o ostalim vijećnicima Kluba vijećnika SDP-a Zadar.

Ono što je puno gore od samog iznošenja tih laži i kleveta, taj “hrabri” nepotpisani autor u tom svom priopćenju prijeti i poziva “sve Zadrane“ na linč kojeg su objavili gotovo svi lokalni mediji.

Očito potaknuti tim priopćenjem, “sljedbenici” nepotpisanog autora, u grupama od njih minimalno 5, raspiruju mržnju, prijete smrću, ubijanjem, silovanjem, itd…

Ne znam tko je sebi uzeo za pravo da bude veći od institucije Grada, da zaustavlja političke procese, brani slobodan govor i provođenje Zakona RH te da na ovaj način poziva na linč, ali svakako da tog nepotpisanog autora smatram jednim od odgovornih za sve ono što se događalo iza objave.

Prijavu protiv ovih izmanipuliranih nasilnika sam ipak odgađao, razmišljajući kako ti mladi momci koji prijete nisu niti svjesni težine kaznenog djela u koje se upuštaju s obzirom na dužnost koju obnašam i predviđenu težinu kazne, ali ipak negdje treba podvući crtu i tako sam odlučio prijaviti sve.

Crtu su prešli onog trenutka kada je njih nekoliko došlo prijetiti i vikati dok sam sa svojim dvogodišnjim djetetom bio na dječjem igralištu.

Dakle, dijete koje još nikad nije čulo svađu i povišen ton, ovom je prilikom moralo slušati pavijane koji se deru i prijete.

Osobno ih ne poznajem, ali vjerujem da će se lako prepoznati s obzirom na to da je navedeno igralište pokriveno nadzornim kamerama.

Takvih i sličnih događaja bilo je nekoliko, na više različitih lokacija i svi ti događaji uključuju svjedoke i nadzorne kamere, s čime sam naknadno upoznao i inspektora na obavijesnom razgovoru.

Od institucija očekujem da učine sve potrebne radnje i istraže sve navedene argumente kako bi se pronašli i sankcionirali ovi počinitelji.