Danijel Telesmanić Did prvi u gađanju glinenih golubova, Vjeko Surać (90) drugi Danijel Telesmanić Did prvi u gađanju glinenih golubova, Vjeko Surać (90) drugi
U svojoj odlučnosti da trajno zadrže sjećanje na svog negdašnjeg kolegu i jednog od začetnika i utemeljitelja lovnog streljaštva na prostoru Zadarske županije Emila... Danijel Telesmanić Did prvi u gađanju glinenih golubova, Vjeko Surać (90) drugi

U svojoj odlučnosti da trajno zadrže sjećanje na svog negdašnjeg kolegu i jednog od začetnika i utemeljitelja lovnog streljaštva na prostoru Zadarske županije Emila Brkulja, koji je preminuo neposredno pred početak Domovinskog rata, čelni ljudi zadarskog streljačkog kluba ¨Lovac¨ na čelu s predsjednikom Danijelom Telesmanićem Didom, dopredsjednikom Marinkom Matešićem, tajnikom Ardenom Draževićem te počasnim predsjednikom Vjekoslavom Vjekom Suraćem, ove su nedjelje na novouređenom strelištu letećih meta Žmirići organizirali 20 po redu tradicionalni i ujedno jubilarni memorijalni turnir u gađanju glinenih golubova u sjećanje na preminulog Emila Brkulja. Svečanom otvorenju na kojem su okupljeni minutom šutnje odali počast pokojnom Emilu pored čelnika ¨Lovca¨ bili su i lovci-strijelci iz nekoliko Lovačkih udruga s prostora Zadarske županije
Vremenski uvjeti nadasve su bili idealni i naklonjeni takmičarima. Let glinenih golubova bio je takav da se samo poželjeti mogao. Natjecalo se međunarodnoj olimpijskoj disciplini Skit, koju je po pričanju organizatora posebno preferirao pokojni Brkulj. Sudački dvojac u polju Emilio Petrić i Dragan Maričić pozorno je pratio natjecatelje i bilježio sve¨skinute¨ glinene golubove.Po njihovoj ocjeni kao i njihovoj završnoj statistici prvo mjesto u klasi veterana s pogođenih 15 golubova pripalo je prokušanom i dokazanom oku sokolovu, zadarskom strijelcu Danijelu Telesmaniću Didu. Drugo mjesto osvojio je sa 7 pogodaka vječni ¨mladi¨ 90-to godišnji doajen zadarskog lovstva i kinologije Vjekoslav Vjeko Surać.Treće mjesto osvojio je Ivan Kalinski uz 7 pogodaka a četvrtu poziciju sa 2 pogodka priskrbio je Armando Marin.U klasi seniora sa 19 pogodaka prvi je bio Antonio Pavić.Drugi sa 17 pogodaka bio je Zoran Krizman. Treće mjesto uz 12 golubova osvojio je Dragan Maričić dok je četvrtu poziciju sa 9 pogodaka osvojio Arden Dražević. Peto mjesto sa 7 bodova pripalo je Ivanu Kalinskom dok je šesto mjesto sa 6 bodova osvojio Davor Vranić.
Pehare i medalje, dar organizatora najuspješnijima su na prigodan način udijelili predstavnici ¨Lovca¨ Telesmanić Matešić i Dražević.
Čestitajući pobjednicima te ujedno zahvaljujući svima koji su se odazvali na ovaj turnir počasni predsjednik 90-to godišnji Vjekoslav Vjeko Surać je rekao da nije bilo Emila Brkulja i njegovog entuzijazma strelište u Žmirićima nikada zasigurno ne bi na korištenje dobili zadarski strijelci.
-On je uz Krstu Telesmanića, Matu Petrića, Jakova Lovrića, Danijela Telesmanića Dida, Jakova Karduma, Nedjeljka Butića, Armanda Marina, Maria Rimanića i ostale bio i ostao lučonoša zadarskog lovačkog streljaštva.
Njihovim entuzijazmom i rezultatima mi lovci Zadarske županije danas se možemo ponositi ne samo u Hrvatskoj već i van njezinih granica. S obzirom da je grad Zadar sa njegovim zaleđem od davnih dana bio poznat upravo po vrsnom streljaštvu, zadatak i obveza nas starijih je da naše znanje prenosimo na vas mlađe lovce, što uspješno i radimo već godinama.Također bi iskoristio ovu prigodu da se posebno zahvalim predsjedniku našeg kluba Telesmaniću, dopredsjedniku Matešiću i tajniku Draževiću koji su uz sudjelovanje i ostalih zaljubljenika u ovaj lovački sport uložili puno volje i entuzijazma da se ovogodišnje natjecanje održi u ovako svečarskoj atmosferi. Sa sigurnošću mogu ustvrditi da ako nas zdravlje posluži da ćemo se i naredne godine u isto ovo vrijeme u još većem broju okupiti na ovom istom mjestu kako bi se prisjetili našeg dragog Emila Brkulja, istaknuo je uz ostalo Surać.
Aktualni predsjednik Danijel Telesmanić Did posebno je zahvalio mladim sudionicima na odazivu i to u prvom redu Dorianu Maričiću(16) i Antonio Paviću (28) koji su dali također svoj veliki doprinos ovogodišnjem takmičenju.Također je obznanio kako je 25 lipnja daleke 1969 godine osnovan zadarski streljački klub Lovac. Natjecanje ja okončano neizostavnim zajedničkim fotografiranjem nakon čega su se sudionici okupili na blagovanju oko zajedničkog stola. Na meniju su se našli lovački specijaliteti od jelena i veprovine što ih je pripremio kuharski dvojac Nenad Šango i Ivan Pavić.
Napisao i snimio: Branko BOŽIĆ

IMG_5453 IMG_5452 IMG_5416 IMG_5429 IMG_5418 IMG_5425 IMG_5440 IMG_5442 IMG_5445 IMG_5439 IMG_5412 IMG_5436 IMG_5434 IMG_5423 IMG_5419 IMG_5421 IMG_5408 IMG_5449 IMG_5411 IMG_5438 IMG_5413 IMG_5428