DAVID RICOV: Svugdje nas zovu jer radimo show, a kolegama koji nemaju posla nismo mi krivi!

U pripremi je novi album Davida Ricova i Bepa Matešića, a ovaj dvojac s pratećom grupom Kanela neizostavan je na brojnim događanjima.
I proteklog ljeta publika ih je imala prilike dosta često čuti budući da su imali brojne angažmane i na području Zadra, ali i mnogo šire. To je bio povod za intervju s Davidom Ricovim.
*Ti i Bepo Matešić često nastupate na događanjima na Poluotoku, od raznih feštica, pa do novogodišnjeg dočeka i drugih manifestacija. Neki vaši kolege su nezadovoljni jer se njih ne angažira i o tome javno govore. Kako to komentiraš?
david i bepo 9– S našom Turističkom zajednicom imamo jedan profesionalan odnos i angažman na obostrano zadovoljstvo. Za nas bih mogao reći da smo polivalentni, a da druge kolege nisu i u tome je bit našeg angažmana. Mi možemo pjevati s našom klapom Kantaduri po cijelome gradu, ali isto tako kad treba, kao što je bio slučaj za doček Nove godine, možemo nastupiti s našim pratećim bandom Kanela. Nije nam problem odraditi i nastup na struju na velikoj pozornici u trajanju od 5 sati i normalno je da se nas angažira. Uostalom svugdje se govori da treba dati domaćim ljudima posla, a kud ćeš većeg Zadranina i čovjeka koji voli Zadar od moga Bepa, a naravno i mene. Puno naših kolega imalo je prilike nastupati za Turističku zajednicu Grada Zadra, ali nisu bili u stanju takve nastupe odraditi ili ih je bilo sram s obzirom na njihove mogućnosti. Naravno čast izuzecima.

*Osim s Bepom, nastupate i s grupom Kanela. Može li se od bavljenja glazbom pristojno živjeti?
david i grupa kanela– Kao što ste i rekli, osim s Bepom nastupam i sa svojim bandom koji me prati, a to je band Kanela koji postoji već 30 godina i koji je ispekao zanat već odavno. Tako da mi imamo odličnu suradnju. Međutim, u većini slučajeva s nama je i moj Bepo, pa je onda fešta zagarantirana i mogu vam reći da radimo show gdje god se pojavimo, po svadbama i feštama diljem Lijepe naše, a naravno onda su i rezultati vidljivi. Dakle, od glazbe se može pristojno živiti ako si profesionalac, a mi to jesmo.  Da sad treba krenuti za Njemačku, mi se spremimo, krenemo i već večeras nastupamo. Mnogi naši kolege nisu tog kapaciteta.
*Dosta ste surađivali s Avom Karabatić, i oko spotova i nastupa. Kako bi je opisao?
– Danas pjesma bez spota je isto gao gemišt bez mineralne, jedno bez drugoga ne ide i naravno kad se uloži u dobru produkciju kao što mi ulažemo onda to ljudi vide i prepoznaju, te pjesma dobiva na težini.
Za našu Avicu mogu reći sve najbolje, ona je jedna velika profesionalka i svako snimanje shvati ozbiljno i uvjek je sve odradila perfektno. Kad god smo je angažirali, i za CMC festival i Zadarfest, i druge festivale, uvjek smo bili drugačiji od ostalih, a to i jeste cilj show biznisa.
*Nedavno ste zajedno s nekolicinom zadarskih glazbenika gostovali u emisiji Dalibora Petka i djelovali složno. Kakvi su inače odnosi među vama? Pomažete li jedni drugima ili ima podmetanja i ljubomore?david ricov 77
– Kad smo bili u emisiji kod Petka naš prijatelj Grdović nije ni znao da mi dolazimo, pa se ugodno iznenadio. Inače, da smo složni – i nismo baš uvijek, ali kad baš zagusti onda smo kao jedan.
Problem je što se je danas svatko počeo baviti ovim poslom i za svakakve novce, pa u našim poslu ima i limara, mehaničara itd. Ja pjevam otkad sam živ i postepeno sam išao kroz ovaj posao, a danas uz puste ove emisije za pjevače amatere svaku uru imamo nekog novoga koji traje koliko i šibica dok ne izgori. Danas svi misle da mogu sve raditi što je daleko od istine. Kod pravih kolega ljubomore nema, ali problem su ovi što su otpjevali 5-6 pireva u krugu od 5 kilometara i misle da sve znaju, a nisu se makli dalje Zadra.
*
Nedavno je objavljena tvoja fotka na kojoj pjevaš sa svega 7 godina. Kako je tekla tvoja glazbena karijera?
– Meni je mater rekla da sam prije propjevao nego progovorio, tako da od malih nogu se bavim ovim poslom. Sjećam se da sam ’92 pjevao upravo s bendom koji me danas prati, Kanelom, na otoku Ugljanu u naručju frontmena Darka Špara pjesmu “Ustani bane”.
Naravno, kasnije, već od 15. godine, počeo sam se baviti profesionalno ovim poslom pjevajući po raznim hotelima, restoranima, zabavama. itd.. Moram napomenuti da mi je oduvijek bila želja pjevati s Bepom. To mi se 2004. godine i ostvarilo, i od tada zajedno radimo, dakle već 12 godina. Kad sam bio mlađi i tek počeo pjevati s Bepom, nema osobe u Hrvatskoj kojoj nismo pjevali, od brojnih nogometaša, preko političara, pa do biznismena… Svakome tko je nešto značio mi smo pjevali na privatnim feštama.
DAVID I KATEOstao mi je jedan trenutak u sjećanju, kad smo prije 10-ak godina pjevali Zdravku Mamću, koji je za glazbenike najveći džentlemen u državi, u nekoj kleti daleko od novinara. Bepo i ja smo došli zadnji i od umora od vožnje po blatnjavom putu pali smo u jarugu s autom. Zdravko je to vidio i odmah došao. Zavrnuo je rukave od svoje bijele košulje i počeo mi izvlačiti auto iz blata. Svaka mu čast.
*U jednom glazbenom spotu sudjeluje i tvoja supruga Katarina. Kako ona gleda na tvoje obaveze, česte nastupe, odsutnost?
– Ja sam prvi ili drugi u državi koji je od svoga pira napravio spot i na to sam ponosan. Da uštedim koju kunu, angažirao sam svoju suprugu kao glumicu i to se pokazalo kao pun pogodak. Poslije su je počeli zvati i drugi pjevači da i njima gostuje u spotovima, ali rekla je da nije to za nju. Moja Kate je najbolja žena na svijetu. Sa mnom je u 10 godina svašta prošla i nagledala se svačega jer kad ja i Bepo krenemo nema nas i po pet dana doma. U početku me znala pitati – tko ti je cura, ja ili Bepo. No s vremenom je prihvatila da je to takav posao, da ako mislim graditi ozbiljnu karijeru i živjeti od tog posla, da su to stvari na koje se moramo naviknuti.  U svemu mi je podrška, ima razumijevanja i za moje odsustvo, i česta putovanja. Najvažnije joj je da dodjem doma živ i zdrav.
david ricov bepo matesic*Dakle, ima razumijevanja?
– Realno gledajući, nije lako biti supruga pjevača. Nema te doma, stalno si uokolo po nastupima, vrlo često okružen i sa drugim curama, koje te vole, odnosno sviđa im se glazba koju izvodiš, i slično, međutim, u svemu tome najvažnije je međusobno povjerenje. Supruga i ja nismo nikad imali ljubomornih scena ni problema tog tipa. Svaka joj čast.
*Je li u pripremi novi CD? Kakvi su ostali planovi?
Novi CD je pri kraju, ovih dana snimamo zadnje pjesme i nadamo se da ćemo ga, po završetku sezone, izdati u našoj izdavačkoj kući Croatia records. Moramo još jedan hit snimiti prije nego što ga izdamo, a na dobrom smo putu. Što se tiče planova, želimo dogovoriti angažmane do kraja ove i za sljedeću godinu. Nastupamo po svadbama i feštama, ni mi ni grupa Kanela ne bojimo se posla. Postoji mogućnost da odemo i do dijaspore. U planu je puno posla, a nadamo se i malo zabave, koja bevanda i tako…

kanela