DAVOR LONČAR ODLUČAN Ne plaši se sukoba s Nakićem kad su u pitanju intresi Poličnika! DAVOR LONČAR ODLUČAN Ne plaši se sukoba s Nakićem kad su u pitanju intresi Poličnika!
Pismo koje je na općinskoj web stranici objavio načelnik općine Poličnik Davor Lončar, a upućeno je ministru zdravlja Dariju Nakiću, izazvalo je brojne reakcije... DAVOR LONČAR ODLUČAN Ne plaši se sukoba s Nakićem kad su u pitanju intresi Poličnika!

Pismo koje je na općinskoj web stranici objavio načelnik općine Poličnik Davor Lončar, a upućeno je ministru zdravlja Dariju Nakiću, izazvalo je brojne reakcije proteklih dana.

Mnogi se pitaju kako to da je Davor Lončar tako postupio, javno ga prozvao, a zna se da su i on i Nakić u istoj stranci.

Međutim, oni koji bolje poznaju političku situaciju u Zadru, znaju da Lončar nije čovjek s kojim se može manipulirati niti ga koristiti za sitne političke igrice.

Lončar je jedan od rijetkih koji se znao otvoreno suprotstaviti Božidaru Kalmeti na sastancima Županijskog odbora HDZ-a, pred 40 drugih članova, ako se s nečim nije slagao.

No to nije poljuljalo njihov dobar odnos jer bi razgovarali i na kraju uvijek našli zajednički jezik.
Stoga je sasvim očekivano bilo da Lončar otvoreno prigovori ministru Nakiću zato je to njegov način – što ima za reći, to i kaže.
Hoće li sve ovo dati rezultata i hoće li Ispostava Hitne pomoći ostati u Poličniku, ostaje za vidjeti.
U nastavku prenosimo pismo Davora Lončara upućeno ministru Nakiću.
“Slijedom od Vas iznesenih neargumentiranih dokaza, kako Ispostavu Poličnik treba preseliti iz naselja Poličnik u Posedarje, je samo po Vama ministre jedna duboka netrpeljivost prema Općini Poličnik i njenom uspjehu.

Sve ono što se čulo na radnom sastanku u Ministarstvu, blizina autoceste i pokrivanje područja grada Obrovca, izaziva lavinu svih žitelja, ne samo Općine Poličnik već i susjednih naselja.

Ne mogu vjerovati da ste samo iz Vama politički poznatih razloga to odlučili.

Nevjerojatno je da ne priznate ulogu struke, da ne priznate argumentirane činjenice rada Ispostave u Poličniku, da ne uvažavate kolika je dosadašnja uloga u sveopćoj hitnoj zaštiti diljem Zadarske županije iz svakodnevnog rada i pokrivanja velikog prostora Ispostave iz Poličnika.

Tražili smo da nam date uvjerenja koja će potkrijepiti Vašu odluku, ali ni to niste željeli što je još jedan dokaz da imamo pravo biti nemilosrdni prema Vašoj odluci.

Uštede koje Vi navodite preseljenjem na novu lokaciju više su nego smiješne, možda će Ispostava na drugoj lokaciji raditi besplatno, u što ne vjerujemo.

Zašto nam nanosite nemjerljivu štetu, zašto ne priznate našu ulogu i naš doprinos tijekom svih ovih ratnih i poratnih godina i umjesto da uvažite sve relevantne dokaze, da još jače date podršku našem radu, mi od Vas doživljavamo da nam uzmete trud i rad, što je zaista žalosno.

Još gore, iznesene činjenice na sastanku su kako ćemo imati adekvatnu hitnu zaštitu iz Zadra! Pa zar netko misli da mi ne znamo kako je to bilo do sada i upravo se reformom željelo promijeniti stanje da svi imamo iste usluge, bržu dostupnost i još bolju učinkovitost, što ćete svojom odlukom ugasiti.

Terenskim mjerenjem prije nego što se izabrao Poličnik, činjene su radnje i iz drugih središta i analizom stanja Poličnik se izabrao kao geostrateški u nizu prednosti kad je hitna zaštita u pitanju.

Rezultati od samog početka rada Ispostave u Poličniku su uvijek, uvijek i uvijek samo rasli i dosegli na nivou Županije 3. mjesto po intervencijama, reanimaciji, pa kad to netko ne želi vidjeti neka mu je želja.

Isto tako Ravni kotari, sjeverozapadni dio Županije i predgrađe grada Zadra se zapostavljaju jer njihova dosadašnja pokrivenost bila je više nego odlično pokrivena upravo iz Poličnika gdje se od poziva do događaja stizalo brže i od europskog prosjeka:

Poličnik-Ražanac 12.30 min

Poličnik-Škabrnja 11.20 min
Poličnik-Zemunik 8.00 min
Poličnik-Galovac 12.00 min
Poličnik-Vrsi 7.00 min
Poličnik-Nin 10.00 min
Poličnik-Zadar 6.30 min

Poličnik-autocesta 2.05 min

I onda se to ne prizna, pa pitamo se tko će, kako i na koji način brinuti za 15-20 tisuća žitelja koji stalno žive na ovom prostoru bez onih povremenih dolazaka ljudi i velikog broja gostiju u turističkoj sezoni koji doseže i do brojke od 70-80 tisuća.

Zašto našu ulogu u svemu ovom ne priznate kad smo uvijek bili na raspolaganju u svemu, počevši od ustupanja besplatnog prostora, ustupanja mrtvačnice, opremanja zgrade itd.

Na upit što ćemo sada s prostorom, dobili smo od Vas negativan odgovor.

Ako je ušteda raditi novi prostor, ulagati i opremati ga, a zanemariti sadašnji vrhunski opremljen i adaptiran prostor isključivo za rad Hitne službe za dugoročno razdoblje, ne vidimo da želite uštedu, već kako smo naveli na početku neprimjerenu odluku o Poličniku.

Zato još jedan poziv ministre Vama, sagledajte činjenice, uvažite trud, poštujte i nagradite one koji su prepoznatljivi, nemojte kod razvoja svojim djelom zaustavit prosperitet Općine Poličnik koja se u svemu dokazala od svog postojanja do danas.

Ukoliko se odlučite slomiti duh žitelja Općine Poličnik i nove generacije koje dolaze, bit će nam jako žao da Vaše ime kao ministra ostane ružno za cijelo razdoblje koje je ispred nas.

S poštovanjem,

Općinski načelnik
Davor Lončar