DEGUSTACIJA VINA U STANKOVCIMA Božo Bačić i Mladen Dušević šampioni “Vinkova 2016.”

U subotu, 23.01.2016., u stankovačkom Domu kulture održana je 19. po redu degustacija vina za područje Zadrske i Šibensko-kninske županije.
Dom kulture bio je pretjesan za sve ljubitelje dobre kapljice koji su došli u tako velikom broju na ovu zaista vrhunsku organiziranu i tradicionalnu manifestaciju superkvalitenih vina.

Kupaža Syrah, Merlot, Cabernet, a proizveo ih je poznati vinar iz Podgrađa, Božo Bačić, proglašena je šampionom crnih vina. Kupaža Debit,Maraština,Ugni blanc koje je proizveo Mladen Dušević iz Ljupča proglašena je šampionom bijelih vina

Ove godine su na ocjenjivanje stigla  rekordna 162 uzorka vina iz Zadarske i Šibensko-kninske županije.Od toga 88 uzvanika crnih vina i 74 uzorka bijelih vina .  Odluka o pobjedniku mjerila se apotekarskom vagom i samo su sitnice odlučivale i to sve govori koliko je ove godine bilo superkvalitetnih vina.

Crna bolja od bijelih

Vina su ocjenjivala dvije peteročlane komisije na čelu sa poznatim enologom Antom Grubišićem.Jedino su o šampionskom vinu što je i normalno odlučivali članovi obje komisije.Grubišić je zadovoljan kvalitetom vina jer iz godine u godinu vina su sve bolja i kvalitenija ,što dokazuje koliki je doprinos dala ova tradicionalna degustacija vina u Stankovcima.Ovogodišnja vina su extrakvalitetna zahvaljujući što je ovo bila jedna od najboljih vinogradarskih godina. .Crna vina su bolja od bijelih što je zanimljiva i dugogodišnja praksa.

– Dragi prijatelji ova degustacija u 19 godina iznjedrila je deset vrhunskih vinara čija se vina piju u Londonu,Newjorku i svim bogatim dvorima diljem Europe.Prije nego što su oni  pili najprije smo mi ovdje u Stankovcima degustirali da im kažemo da su dobra da mogu ići vani.Kao što znate prošle godine proslavili smo punoljetnost naše manifestacije.Bez imalo sustezanja mogu slobodno reći da je izrasla u zbiljsku neizbrisivu vinsku vrijednost Ravnih kotara,Zadarske županije ,a i šire.Svjesni svekolikog napretka u svim vinskim segmentima a kako je vino krv Isusova,odlučili smo se na izradu projektne dokumentacije Vinskog centra u Stankovcima.Dobili smo 50 000 eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije i čekamo prvi natječaj na koji će mo se svakako kanditirati.Pitao sam eminentne vinske stručnjake kakva je njihova ocjena za ovogodišnja vina.Rekoše mi ako kažemo da su vina dobra malo smo rekli. A ja bih zaključio” Znate i gotovo “-rekao je načelnik općine Stankovci Željko Baradić.

Kako bi svi nazočni ljubitelji dobre kapljice mogli lakše piti i probati vino pobrinuo se organizator degustacije općina Stankovci. Ispred Doma kulture  spremane su  poznate delicije za široke mase fažol sa kobasicama, pancetom i djelio se besplatno u neograničenim količinama.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane