Dević i Jamnicki: Cilj HSP AS je socijalno pravedna, demokratska i pravna država

Predsjednica Gradskog odbora HSP-a dr. Ante Starčević iz Zadra, i predajednik stranke na nacionalnoj razini, Slobodan Pićo Dević, poslali su priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti.

“Povodom 127. obljetnice smrti dr.Ante Starčevića prisjećamo se njegovog lika i djela. Zaista je nemoguće u kratkon crtama prikazati cijelu širinu i kompleksnost Starčevićevog političkog, književnog i znanstvenog djelovanja. Jedan od najznačajnijih političara u suvremenoj hrvatskoj povijesti, a danas bi ga smatrali vizionarom i liberalom. Svoje poglede i politička uvjerenja temeljio je na principima etičnosti, jer je to temelj državnog i narodnog opstanka. “Sreća je dakle; ljudi, pojedinca i naroda, kao cjeline jedini smisao države” rekao je Ante Starčević. Na samim početcima svog svog političkog djelovanja imao je izgrađen stav o hrvatskom jeziku tj. protivio se jezičnim koncepcijama Vuka Karadžića i njegovih sljedbenika. Dr. Ante Starčević i Eugen Kvaternik su utemeljitelji moderne hrvatske državotvorne misli i neumorni borci za uspostavu hrvatske državne nezavisnosti. Protivio se bilo kakvom zajedništvu s ostalim državama. U sveslavenstvu, jugoslavenstvu i srpstvu vidi smrtnu pogibelj za hrvatski narod, što se i obistinilo. Dr. Ante Starčević je sudjelovao u radu Hrvatskog Sabora 1861., te zastupao stavove o pravu hrvatskog naroda na samoodređenje. Zbog svojih političkih stavova bio je smjenjen s mjesta bilježnika, te osuđen na kaznu. Nakon nekog  vremena, ponovo je biran u Sabor i doživotno bio zastupnik, i svojim djelovanjem i politic kim stavovima postavio temelje suvremene hrvatske nacionalne države i zbog toga je prozvan Ocem Domovine.Po svojim moralnim načelima bio je jedinstvena pojava u europskoj politici svojeg doba. Upravo danas nam više nego ikada trebaju političari ovakvog kova. Zalaganje za socijalno pravednu, demokratsku i pravnu državu nam treba biti smjer kojemu trebamo težiti po uzoru na našeg Oca Domovine.” – rekla je Miranda Jamnicki Doimi di Delupis, predsjednica GO HSP AS Zadar.

“Hrvatski narod želi živjeti prosperitetno kako kako su to sanjali naši heroji dok su svoje živote izlagali stvarajući slobodnu Hrvatsku.” – rekao je Slobodan Pićo Dević dodajući kako su ponosni što su dio stranke i zajednice koja je prirodno iznikla iz naroda koji se zalaže za obiteljske, kršćanske i domoljubne vrijednosti, koje temeljno određuju hrvatski narod.”