DISKRIMINACIJA INVALIDA Zadranki L. K. zabranili ulaz u Svarog bar jer je došla sa štakom!

Nevjerojatno neugodno iskustvo doživjela je naša sugrađanka L. K. (podaci su poznati redakciji) u novogodišnjoj noći.
Zajedno sa društvom izašla je u grad, znajući da je ove godine doček Nove godine dobro organiziran. Prije toga duže vrijeme nije izlazila u večernjim satima jer se oporavljala od ozljede noge. Uganula je gležanj i istegnula ligamente.
Nakon odlične zabave na ulicama Poluotoka, uputila se, zajedno s društvom u Svarog bar, koji se nalazi na Trgu 5 bunara.
Na ulazu su bila dva zaštitara, koji su vodili brigu o redu.
“I pusti on ljude prije nas, dođe red na nas i ‘polukršni’ s izvještačeno dubokim glasom, mi kaže da ja ne mogu ući zbog štake i naravno izignorira me puštajući druge… Nakon postavljenog pitanja zašto zbog štake, odgovara on nešto ‘u stilu’ predstavljaš potencijalnu prijetnju. I tako zbunjena sam odšepala u nove pobjede, u nove ‘napade’. I gle čuda, u poznati (renomirani) zadarski bar/klub su me pustili (zaštitari) i čak mi je osoblje ponudilo sjedalicu. Zašto me oni nisu doživjeli kao potencijalnu prijetnju… Još mi nije jasno, jesam li ja bila potencijalna prijetnja za druge na način da ću ih isprebijati tom štakom ili možda prijetnja u smislu zauzet ću nešto malo mjesta i ljudi će se možda morati malo pomaknuti da prođem, a možda ću i nekome pokvariti najluđu noć u godini jer će mu doći suze na oči kad mi vidi štaku…” – pita se L. K.
Ovaj slučaj odlučila je oznijeti u javnost kako bi ukazala na diskriminirajući odnos prema osobama s invaliditetom.
O ovome što se dogodilo danima je, kaže, razmišljala i nije mogla shvatiti da je takvo što moguće.
Iako će se ona uskoro oporaviti, te će bez problema moći ući (u slučaju da poželi) u Svarog bar, postavlja se pitanje što je sa osobama koje muči trajna invalidnost.
Vjerojatno je bilo i takvih koji su pokušali ući u klub, pa bili odbijeni, ali nisu imali dovoljno hrabrosti da o tome progovore za medije.
Nadamo se da će ovaj članak potaknuti nadležne u navedenom baru da razmisle o odnosu prema invalidnim osobama, te i njima dopuste ulazak.