DOBRA VIJEST Područje Općine Jasenice u potpunosti očišćeno od mina

Na području Općine Jasenice završeno je razminiravanje te su oznake minske opasnosti uklonjene s terena nakon svih završenih radova provedenih u 2020. godini. Time je završio višegodišnji proces čišćenja područja oko Općine Jasenice, čime su najzadovoljniji sami mještani jer su mine predstavljale veliku opasnost o čemu govori i činjenica kako je zabilježeno 16 nesretnih slučajeva, od kojih je njih 7 bilo fatalno. Ukupno je razminirano 10.219.422 m² u vremenskom periodu od 1998.-2020. godine. Posljednja etapa je provođena kroz projekte „Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji – Fearless Velebit“. Sredstva su bila osigurana iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u visini oko 70 milijuna kuna.

Načelnik Općine Jasenice Martin Baričević je kazao kako je zadovoljan što je Velebit napokon očišćen od mina, što predstavlja temelj napretka i razvoja ovog kraja.
– Ovime završavamo jedno poglavlje. Smatram kako je ovo kraj opasnosti od mina na području Općine Jasenice čime možemo živjeti i djelovati slobodnije. U prošlosti smo imali i tragičnih slučajeva, straha i stradavanja. Važno je naglasiti kako sama Općina Jasenice prilikom razminiravanja nije imala nikakve troškove, što nam je uvelike olakšalo financijsku situaciju te se ovim putem zahvaljujem svima koji su pomogli svih ovih godina da ovo područje bude sigurno. Procjene govore kako je razminiravanje koštalo oko 100 milijuna kuna, kazao je Baričević.