Dr. Medić nakon 14 dana utvrdio: Svadba je bila po svim pravilima i gosti odgovorni Dr. Medić nakon 14 dana utvrdio: Svadba je bila po svim pravilima i gosti odgovorni
Nakon što su više od 10 dana obitelj generala Mladena Fuzula, kao i uzvanici na svadbi njegove kćeri, bili izloženi javnom linču, zahvaljujući izjavama... Dr. Medić nakon 14 dana utvrdio: Svadba je bila po svim pravilima i gosti odgovorni

Nakon što su više od 10 dana obitelj generala Mladena Fuzula, kao i uzvanici na svadbi njegove kćeri, bili izloženi javnom linču, zahvaljujući izjavama šefa Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Alana Medića, šefa Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vickovića, te župana Božidara Longina, koji su preuveličali broj sudionika i goste prikazali kao neodgovorne širitelje virusa, danas je javnosti poslano sasvim drugačije izvješće, rekli bismo – korektno.

Dakle, u izvješću Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, na čelu s Medićem, navodi se slijedeće:

„14 dana odnosno maksimalno vrijeme inkubacije prošlo je od vjenčanja sa kojim se povezuje veći broj oboljelih od Covida-19, epidemiološkim praćenjem i anketiranjem do sada je utvrđeno ukupno 36 Covid-19 pozitivnih osoba od kojih su 3 obiteljski kontakti osoba koji su bili na vjenčanju, a sami nisu prisustvovali događaju.

Raspon dobi Covid-19 pozitivnih osoba koji su bili nazočni na vjenčanju je od 23 g. do 47 g., prosječna dob oboljelih jest 31 godina, medijan pozitivnih 29 godina.

Svi zaraženi imali su blage simptome koji su u prosjeku trajali dva do tri dana, nije bila niti jedna hospitalizacija.

Veći broj gostiju je prema preporukama koje smo dali kod pojave prve zaražene osobe otišlo u samoizolaciju. Zahvaljujući brzoj reakciji zdravstvenih službi, organizatora vjenčanja i medija uspjeli smo svim sudionicima vjenčanja prenijeti preporuke kojima se sprječava širenje ove infekcije na opću populaciju. Epidemiološkim ispitivanjem  utvrđeno je da je  vjenčanje održano  po svim važećim preporukama HZJZ koje su taj dan bile na snazi, te broj sudionika nije prelazio dozvoljeni broj.

Ostali zaraženi tijekom ovoga tjedna povezani su s pojedinačnim slučajevima zaraze, raznim kontaktima, a jednom dijelu se ne može utvrditi izvor zaraze niti mjesto gdje su se zarazili.

Podsjetimo, nakon nekorektnog ponašanja epidemiologa Medića, te njegovih nadređeni dožupana Vickovića i župana Longina, koji su odgovorni za medijski linč obitelji i uzvanika sa svadbe, reagirale su sve braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata s područja Zadarske županije.

Održan je zajednički sastanak, te su poslali priopćenje za javnost u kojem izražavaju podršku generalu Fuzulu, te osuđuju one koji su potencirali javni linč i u njemu sudjelovali.

General Fuzul je častan i moralan čovjek bez mrlje, nije povezivan s niti jednom aferom, koji je od mladosti, kada je dragovoljno pristupio Domovinskom ratu, u kojem je bio istaknuti ratni zapovjednik, pa do danas u službi naroda i Domovine. Ponosni smo na njega. Kako u ratu, tako i danas, sa svojim vojnicima je prvi kada treba djelovati, bilo da se radi o poplavama, potresima, pa i pandemiji korona virusa. Nije zaslužio linč.” – poručili su jučer iz Koordinacije udruga branitelja s područja Zadarske županije. 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.