Dr. sc. Vučetić o navijačima i braniteljima s prosvjeda: ‘Jadni su i zaslužuju podsmjeh!’

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra I sveučilišni profesor, dr. sc. Marko Vučetić, za portal Novosti komentirao je prosvjed braniteljskih udruga i navijačke skupine Tornado u Zadru ispred murala čije uklanjanje traži vijećnik SDP-a Danijel Radeta.

Evo što je Vučetić izjavio:

“Ono što smo jučer vidjeli je tragično u osnovi i komično u manifestaciji jer je riječ o jednom jadu. Bila je to epizoda jada u kojoj su aveti prošlosti zaposjeli sadašnja tijela tih ljudi i pretvorili ih u ruševine.

– Da, na tim fotografijama imamo HOS koji je nastao kao stranačka vojska, imamo ustaški ‘za dom spremni’ na zastavi, imamo Skeju koji djeluje kao jedan antropološki pano Hitlera kao imitator s tim brčićima, i sve nam se to odigrava pred očima i ne želimo reagirati. Dakle, to trebamo odbaciti s podsmijehom, moramo to ismijati, a ako ne možemo odbaciti imamo ozbiljan problem. To su zakašnjeli ljudi, koji su usvojili krive koncepte i oni domoljublje identificiraju s kvislinškim izdajama, hrabrost definiraju s egzekucijama, državu i domoljublje s logorima koje je osnivao Pavelić. Mi sad ulazimo u područje onoga što Niče naziva ‘prevrednovanje svih vrijednosti’. Jučerašnja slika ispred murala bila je povijesni i estetski udar na hrvatsku vizuru, jer je u svemu tome bila promovirana protuvrijednost – kaže Vučetić.

O inicijativi za uklanjanjem murala, Vučetić kaže da je zakašnjela. Ali ne jer je zakasnio vijećnik Radeta, već Grad Zadar. Ne čudi ga, doduše, okupljanje ispred murala, jer su se dotični okupili misleći da na taj način brane hrvatstvo, a zapravo iskazuju svoju nacionalnu nemoć. Njihova povijest je povijest nemogućnosti suočavanja s onim što bi nacionalna pripadnost trebala biti, naglasio je Vučetić.