DR. SC. ZLATKO MILIŠA: Emisijama poput Big brothera mladima se ispire mozak!

Gostujući u emisiji “Uvijek kontra” emitiranoj sinoć na HRT-u, prof. dr. Zlatko Miliša, pojasnio je sa znanstvenog stajališta kako reality emisije utječu na mlade ljude.

“Razlika između gladijatora u vrijeme stare Sparte, koji su svjesno dovođeni tamo, i stanari tzv. kuća, je u tome što su ovi drugi svejsno pristali. Bitno je pitanje tko i za što koristi medije. Temeljem brojnih istraživanja, možemo kazati da djeca nemaju nikakav refleksivno-kritički priostup prema medijima. To su najsofistiraniji načini manipuliranja djecom i mladima.” – kazao je prof. dr. Miliša dodajući kako su pojedini ljudi su u stanju sve učiniti da bi bili u javnosti.

“Sudionici pristaju na prostituiranje privatnosti i to nije dobro. Promislimo situaciju da je mene policija uhitila jer sam diler, i kad dođem kod istražnog suca, pa da mu kažem – zašto ste me uhitili, a ja djeci dajem ono što oni žele?! Tako i to.” – kazao je dr. sc. Miliša, profesor sa Sveučilišta u Osijeku, koji je dugo godina radio u Zadru i predavao generacijama studenata.