Dukić: Rješavamo problem na Smiljevcu – dogradit će se pročišćivač

Potpisan ugovor s izvođačem radova na dogradnji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar Zadar u iznosu gotovo 38 milijuna kuna.

U prostoru UPOV Centra Odvodnje Zadar potpisan je Ugovor na dogradnji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar u Zadru u sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Zadar-Petrčane. Po provedenom postupku javne nabave za izvođača radova na tom kapitalnom projektu izabrana je tvrtka Nicro d.o.o. iz Zagreba. Ugovor su potpisali direktor Odvodnje d.o.o. Grgo Peronja i Kristijan Milaković, direktor tvrtke Nicro d.o.o. Iznos Ugovora je 37.942,711,18 kn bez PDV-a.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.

Smanjit ćemo buku i riješiti neugodne mirise

– Iako nije riječ ni približno o najvrjednijoj ugovorenoj komponenti u projektu Aglomeracije Zadar – Petrčane, ovaj je projekt posebno važan. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ide u cjelovitu rekonstrukciju kojom ćemo unaprijediti pročišćavanja zraka i anulirati neugodne mirise, a istovremeno smanjiti buku rada opreme i uštedjeti u operativnim troškovima, naglasio je gradonačelnik Dukić dodajući da će radovi trajati dvije godine.

Projekt obuhvaća natkrivanje linija i ventilaciju s pročišćavanjem zraka ispod pokrova, nadogradnju postojećeg sustava za pročišćavanje zraka, izgradnju spremnika za ravnomjerno doziranje otpadnih voda iz septičkih jama i ugradnju sustava za pročišćavanje zraka iz tih spremnika. Također,  pročišćena otpadna voda koristit će se u sustavu ispiranja opreme što će dodatno smanjiti potrošnju i trošak vode. 

– S ovim današnjim ugovorom došli smo do samog kraja opsežnog posla pripreme dokumentacije i provedbe postupaka javne nabave. Nabavljena je sva projektom planirana oprema, krenuli su radovi na području Bokanjca, prije desetak dana ugovoreni su radovi na području ostatka grada, a uskoro će biti potpisani i ugovori za linijske građevine četvrti uz Put Bokanjca i aglomeraciju Petrčane za koje su pristigle ponude u evaluaciji. Konačno, modernizacija Uređaja, nabavka nove specijalizirane opreme i izgradnja sustava odvodnje u svim područjima grada Zadra koji prolazi kroz 317 gradskih ulica donosi nam najviši komunalni standard, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Direktor Đuroković je istaknuo kako su 2017. nakon poplave koja je pogodila Zadar i ovaj uređaj, uspješno sanirane štete na uređaju.

– Tada smo rekli da moramo ići korak dalje da riješimo ono što je opterećivalo građane Zadra, to je pitanje mirisa, buke, a ujedno smo koncipirali rješenje kojim ćemo smanjiti troškove rada uređaja. Od ukupno 12 ugovora na aglomeraciji Zadar-Petrčane do sada je rješeno 11 što je visoka razina uspješnosti realizacije ovoga projekta. 

Predsjednik MO Smiljevac, Aldo Rogić izrazio je nadu kako će ovim projektom problem neugodnih mirisa koji dolaze iz pročišćivača biti konačno riješen.