EDUKATIVNI SEMINAR U OŠ KRUNE KRSTIĆA Trening životnih vještina

U okviru programa Trening životnih vještina u utorak se u Osnovnoj školi Krune Krstića u Arbanasima održava edukativni seminar. Seminar, koji je namijenjen učenicima šestih i sedmih razreda, traje od 15,30 do 17,30 sati.

Riječ je o programu primarne prevencije rizičnih ponašanja u koje se ubraja pušenje, te konzumacija alkohola i zlouporabe droga. Cilj ovog programa je smanjenje učestalosti i intenziteta konzumiranja sredstava ovisnosti, kao i odgoda prvog konzumiranja. Program se temelji se na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnima u spriječavanju razvoja ovisničkog ponašanja.
Učenike se ne uči samo širokom spektru osobnih i socijalnih vještina kojima bi se smanjila potencijalna motivacija za korištenje sredstava ovisnosti, već ih se uči kako primijeniti te vještine u situacijama u kojima mogu iskusiti socijalni pritisak za korištenje jedne ili više psihoaktivnih tvari.

Ovaj program je uveden u sklopu preventivnih djelatnosti u osnovne škole Zadarske županije 2010. godine za učenike šestih razreda. Od 2011. provodi se i u sedmim razredima, čime je obuhvaćeno oko 3600 osnovnoškolske djece. Trening životnih vještina provodi se kao serija od 13 radionica za učenike šestih i 10 radionica za učenike sedmih razreda. Radionice provode razrednici ili stručni suradnici, koji su prošli posebnu edukaciju, na satu razredne zajednice. Provedbu programa u školi koordiniraju školski koordinatori u suradnji s djelatnicima Službe za prevenciju.

Zavod za javno zdravstvo Zadar, odnosno Sluzba za prevenciju, izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravno je nositelj programa, koji su omogućili Zadarska županija i Grad Zadar. Autor ovog programa je dr. Gilbert J. Botvin, a verzija prilagođena provedbi u Hrvatskoj preuzeta je od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.