Na Narodnom trgu ispred Gradske lože, danas u vremenu od 9 do 12 sati održati će se degustacija tradicijske hrane važan dio ETNO DANA jer je hrana važan dio kulturne baštine i kulturnog identiteta. Ostvarena je suradnjom Etnološkog odjela NMZ i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole iz Zadra. U Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi je od 13. – 17. svibnja 2019. susret određenih istovrsnih škola iz Italije, Estonije i Rumunjske i to u okviru Erasmus programa. Stoga ove godine na ETNO DANIMA gostuju i učenici iz tih škola.
Izbor jela koja će se moći kušati je slijedeći:
ITALIJA – Pasta alla norma (Sicilija)
Estonija – estonski začinjeni sendviči s ribom ( jelo se zove Kiluvõileivad)
Rumunjska – slastica Papanasi
Hrvatska – kroštule, fritule, savijača od skute i dalmatinska pita od bajama