EUROPSKI KOŠARKAŠKI VELIKANI ODUŠEVLJENI ZADROM Posjetili muzej antičkog stakla

Ponajbolje košarkaške momčadi Europe oduševljene su Zadrom i Hrvatskom. Gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta upriličio je nesvakidašnje primanje za sudionike Zadar Doğuş Basektball Tournamenta među kojima su bili predstavnici Bayerna, Crvene Zvezde, Darussafake Doğuş, Fenerbahcea, Olympiakosa i Zadra u prekrasnom Muzeju antičkog stakla. Uvaženi gosti iz prve su ruke imali prilike vidjeti kako nastaju unikatne staklene medalje i pehari koje će kao uspomenu ponijeti iz Zadra. Oduševljeni viđenim nisu krili zadovoljstvo, a za sam turnir imaju samo riječi hvale.

“Mi smo ponosni što su ove vrhunske košarkaške momčadi došle u Zadar na jedan od najjačih turnira u Europi. Zadar ima veliku košarlašku tardiciju i cijeli grad košarku zna cijeniti. Imamo i klub kojem će ovakvi turniri biti poticaj da budu što bolji. Mlađim uzrastima ovo je prilika da vide te svjetski renomirane igrače koji su im poticaj da i sami budu veliki igrači!” – izjavio je gradonačelnik Kalmeta i dodao: “Ovo je jedan vid sportskog turizma koji je jako dobar. Tu dolaze i ljudi koji su poslovno vezani uz sport, tako da je ovo jedna jako dobra priča na koju smo ponosni!”

Nakon prvog dana turnira vlada veliko zadovoljstvo kako među momčadima tako i među Zadranima koji su s velikim zanimanjem i u velikom broju pratili prve utakmice, a naočito srčani Zadar koji se veći dio utakmice dobro nosio s doprvakom Europe Olympiakosom.

“Zadovoljni smo velikim brojem posjetitelja. Prvi dan je iza nas. Primanje gradonačelnika oduševilo je sve goste, a upravo su pali i prvi poslovni dogovori naših gostiju i Muzeja antičkog stakla!” – izjavila je Zdenka Zrilić iz Sport Eventa te dodala: “Prvi dojmovi svih momčadi su izvrsni. Nadamo se da ćemo ostati vrlo dobri domaćini i u idućim danima!”

Tehnika kojom su proizvedeni pokali, zahtjeva grijanje stakla osamanest sati prije na 1200 stupnjeva, a kristal se izrađuje na način da temperatura nikad ne smije pasti ispod 480 stupnjeva. Nakon izrade predmet ide u posebne peći za hlađenje koje su na 500 stupnjeva kako bi se staklo stabiliziralo. Kako je kod pehara debljina stjenke veća od 2 cm staklo se mora hladiti više od 48 sati nakon čega se tek vide rezultati. Pehare izrađuje zadarski puhač Marko Štefanac.

Zadar Doğuş Basketball Tournament održava se do nedjelje, 27. rujna. Drugo izdanje turnira održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.