FEŠTA U NOVIGRADU Čak 500 kg daganja bit će pripremljeno za posjetitelje! FEŠTA U NOVIGRADU Čak 500 kg daganja bit će pripremljeno za posjetitelje!
U subotu, 9.srpnja, po drugi put će se održati velika fešta od daganja u Novigradu koja će imati svoja dva važna dijela. Radionica pod nazivom „Novigradska dagnja... FEŠTA U NOVIGRADU Čak 500 kg daganja bit će pripremljeno za posjetitelje!

U subotu, 9.srpnja, po drugi put će se održati velika fešta od daganja u Novigradu koja će imati svoja dva važna dijela.

Radionica pod nazivom „Novigradska dagnja – sadašnjost i budućnost“, namijenjena je aktivnim uzgajivačima školjaka u Zadarskoj županiji i članovima Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Tri mora“ održat će se u  u 19,00 sati u crkvi Sv. Katarine u Novigradu. Organizatori radionice su Općina Novigrad, Sveučilište u Zadru, Agencija za ruralni razvojZadarske županije, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Zadarska županija.

Na radionici će biti govora o trenutnom stanju uzgoja na području Novigradskog mora i preliminarnim rezultatima projekta INOVaDA – Istraživanje kvalitete i promidžba novigradske dagnje. Također će biti prezentirane neke od novih, modernijih metoda u uzgoju daganja u svijetu. Cilj radionice je promidžba Novigradske dagnje, odnosno promicanje održive i okolišno-prijateljske marikulture na području Zadarske županije te pokušaj iskoraka po pitanju tehnologije uzgoja, njegove modernizacije i povećanja konkurentnosti što posljedično vodi ka povećanju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta.

Radionica je nastavak uspješne prošlogodišnje manifestacije „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“ na kojoj je naglasak bio na zaštiti brenda Novigradske dagnje. Upravo s ciljem podnošenja zahtjeva za Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) je i usnovana Udruga „Novigradska dagnja“.

Prigodno vezano uz datum radionice, u 21 sat na Novigradskoj rivi se održava događaj „Okusi
novigradske dagnje“ koji organiziraju Općina Novigrad i Turistička zajednica Općine Novigrad uz
financijsku potporu Turističke zajednice Zadarske županije. Potporu događaju su također dali Udruga
„Novigradska dagnja“ u vidu osiguravanja izvornog proizvoda po promotivnoj cijeni i Agencija za ruralni
razvoj Zadarske županije (AGRRA) koja pomaže u koordinaciji događanja.

Čak 500 kg daganja će biti pripremljeno na tradicionalne načine novigradske „kužine“ i podijeljeno posjetiteljima ispred cafe bara „Noškić“ uz prigodan glazbeni program Zadarske grupe „Dalmatico“. Posjetitelji će imati priliku kušati rižot i paprikaš od daganja uz neizostavnu buzaru i možda pokoje jelo iznenađenja.