FILMSKA PISMENOST Više od 2.000 učenika sudjeluje u projektu FILMSKA PISMENOST Više od 2.000 učenika sudjeluje u projektu
U Maloj dvorani Doma županije danas je predstavljen program Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ koji ima za cilj upoznati i... FILMSKA PISMENOST Više od 2.000 učenika sudjeluje u projektu

U Maloj dvorani Doma županije danas je predstavljen program Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ koji ima za cilj upoznati i educirati djecu od najranije dobi sa svim ljepotama i vrijednostima filmske umjetnosti. Pozitivne reakcije učenika na ovaj program prikazane su kroz kratki film. Osim djece, Sedmim kontinentom zadovoljni su i roditelji, koji su čak predložili zajedničko gledanje filmova s djecom, posebno zbog toga što se neki filmovi bave vrlo aktualnim temama modernog vremena poput ovisnosti o računalnim igricama.
-Priča je krenula prije četiri godine u Zagrebu, a ubrzo je postala nacionalna. Kroz filmske projekcije, razgovore s gostima, analize, radionice optičkih igraonica te obrazovne materijale, djeca uče o filmskoj pismenosti kako bi u budućnosti mogla kvalitetno izabrati i kritički promišljati gledajući film. Tim od 40 stručnjaka angažiran je na ovom projektu koji se u Zadarskoj županiji provodi treću godinu. Projekcije filmova koji su prilagođeni dobi djece izazivaju veliko zanimanje osnovaca, ali vrlo su poučni i razgovori s filmskim profesionalcima, rekla je Edita Bilaver Galinec, predsjednica udruge Djeca susreću umjetnost.
Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Zadarskoj županiji Ivan Šimunić naglasio je značaj činjenice da filmovi koji se prikazuju i program koji se provodi imaju suglasnost za provođenje u školama, jer ne može bilo tko sudjelovati u nastavnom procesu.
Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda rekla je kako snimanja filmova, filmske industrije, pa u konačnici ni filmskog turizma ne bi bilo bez kvalitetne publike koju treba stvarati od najmlađe dobi, već u školi.
U projektu Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ sudjeluje više od 2 000 učenika iz šest osnovnih škola Zadarske županije. Škole koje su se uključile u program Filmske pismenosti su: Osnovna škola Valentin Klarin Preko, Osnovna škola Vladimir Nazor Neviđane, Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje, Osnovna škola Obrovac, Osnovna škola Benkovac i Osnovna škola Zemunik.
Program Sedmi kontinent „Filmska pismenost za osnovne škole Zadarske županije“ financiraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zadarska županija a realizira se u suradnji s Filmskim uredom Zadar.
U nacionalnom programu Filmske pismenosti godišnje sudjeluje više od 10.000 a do sada je 50 000 učenika imalo prilike pogledati izabrane filmske naslove prilagođene njihovoj dobi, održano je više od 200 filmskih projekcija.