FOTOGALERIJA Maškare uz pjesmu i u veselju obišle otok Vir

Prvi virski nastup s „Tempo Band Zadar“, Totom i tetom Lucijom Buškulić na bini Ljetne pozornice odradila je lijepa i hrabra 3,5-godišnja Meri, a ako je suditi po prvom dojmu – pred njom je sjajna karijera! Iz publike je imala veliku podršku: mama, tata, dida, baka, pradida … svi su bilu tu, a najviše njezina teta Štrumfeta s kojom je zapjevala, zaplesala i potom se našla na ramenima Gorana Ćuka. A kad joj je dosadilo, vratila se mami i tati. Kod njih je, ipak, najljepše …

Tako je jučer bilo na bini Ljetne pozornice gdje je osim koncerta grupe „Tempo Band Zadar“ upriličena zabava i okrjepa za sve umorne virske maškare koje su od jutarnjih sati bile u obilasku otoka.

Više od 120 godina, kažu najstariji Virani, postoje maškare na otoku i u svom tradicijskom izdanju organiziraju se tijekom dva dana; pokladnica je u nedjelju kada se obilaze stara virska naselja te poklada u utorak kada se nakon obilaska spaljuje Karneval. Ovaj karnevalski običaj uz nadopunjene elemente, poput spaljivanja Karnevala koje se organizira posljednjih 50-ak godina, ostao je živ kroz tri stoljeća koja obuhvaća, a predstavili su ga u nedjelju Lozičani i Seljani. Lozičani su pri tom ostali u svom điru: ne sudjeluju na pokladama cijelog otoka u utorak, već sami izrađuju i spaljuju Karnevala.

„Nismo mi fensi šmensi maškare“, govore Lozičani ove godine prerušeni u Indijance i zabavljeni s gigantskim kaubojem kojega su izrađivali više od mjesec dana.

Dok su Lozičani obilazili naselja u svom điru, Veliki meštar „Virskih maškara“ s pomoćnikom, sakreštanom i ostalom veselom ekipom išao je od kuće do kuće po starim naseljima. Ušlo se u virske kuće s pjesmom, malo se pojelo i nazdravilo domaćinu, napravio se poneki sitni dišpet, pa se opet zapjevalo i tako od jutarnjih do kasnih večernjih sati. Oni koji su preživjeli, poslije su nam pričali kako je bilo.

Za sve druge, tu je fotogalerija …

 

Tradicijski virski gulaš

Virski gulaš izmislio je u 1970-ima mesar Zdenko Rukavina i otad je postao gastronomski simbol otoka i tradicijskih maškara. U pokladnicu, odnosno nedjelju, prije nego maškare iz virskih naselja Centar ili Selo, Lozice i Torovi krenu u obilazak kuća i domaćinstava, u restoranu „Kotarina“ sprema se i poslužuje karnevalski gulaš s krumpirima. Tradicija rođena prije 40-ak godina poštuje se i danas, a gulaš od 15 kilograma veprovine – poklon Lovačkog društva „Zec“ iz Vira – te nešto junetine spremili su kuhari „Kotarine“ Mile Krnčević i Anđelka Levak uz asistenciju meštra „Virskih maškara“ Branka Dabičića. Najbolje meso od divljači spareno s lovorom i vinom besplatno se poslužuje svim maškarama i posjetiteljima restorana „Kotarina“, a tako je bilo i ove nedjelje.

[huge_it_gallery id=”159″]