Frane Vučetić: Tražimo prijevremene izbore na Viru i ostavku načelnika Radovića

Iako se iz jučerašnjeg priopćenja predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir Josipa Bašića jedino mogla iščitati najava današnje javne kolektivne ostavke šestero virskih vijećnika na tiskovnoj konferenciji sazvanoj u hotelu Kolovare, a pored predsjednika Bašića (HDZ) riječ je još o vijećnicima Frani Vučetiću (Vir bez podjela), Šimi Buškuliću (DP), Veseljku Orliću i Veseli Vučetić (HDZ) te Šimi Vučetiću (nezavisni, ranije SDP), do ostavki ipak nije došlo. Kuvertirane su, rečeno je u Kolovarama, i čekaju na javnog bilježnika kada preostalih šest vijećnika koji podržavaju načelnika Općine Vir Marina Radovića napravi isto. U ovom slučaju riječ je o vijećnicima Antoniju Vučetiću, Rajku Radoviću, Srđanu Liveriću, Goranu Vickoviću, Ivani Radović i Igoru Blaževiću. Drugim riječima, ostavke nikad nisu ni bile u planu.

– Nismo bedasti da damo ostavke, pa da nas netko drugi zamijeni. Neka oni također podnesu ostavke skupa s nama, pa idemo kod javnog bilježnika. Možemo odmah sutra – kazao je Frane Vučetić. Time je rečenica predsjednika Bašića u priopćenju – „Obzirom na novonastale okolnosti u Općinskom vijeću Općine Vir, nas šest vijećnika koji smo donedavno činili većinu najavit ćemo kolektivnu ostavku i tražimo raspisivanje prijevremenih izbora na Viru“, bez obzira na semantička tumačenja – politički izgubila svaki smisao. Što bi se, primjerice, dogodilo da su predsjednik Bašić i vijećnici HDZ-a, Domovinskog pokreta, Vira bez podjela i jednim nezavisnim vijećnikom, zaista potpisali ostavke i adresirali ih na službu protokola u Općini Vir, odnosno na Ministarstvo pravosuđa i uprave? Stranački članovi, a njih je četiri od šest vijećnika, ostali bi bez mandata u virskom Općinskom vijeću i najvjerojatnije bili zamijenjeni drugim članovima. Čak i da se politički rasplet oko ostavki „šestorke u ostavkama“ eventualno drukčije posložio, odnosno da je virsko vijeće ostalo na šest vijećnika s podrškom načelniku Radoviću te s Jadrankom Okrešom, koja je nedavno napustila dosadašnju većinu, Općinsko vijeće sa sedam vijećnika imalo bi potrebni kvorum za održavanje sjednica. Dakle, šestero vijećnika „u ostavkama“ nije napravilo praktički ništa, osim novog javnog slanja političkih poruka. A one su, ponovno, bile upućene aktualnom načelniku Radoviću i bivšem načelniku Kristijanu Kapoviću koje su predsjednik Bašić i, posebno, vijećnik Frane Vučetić, optužili za „nerad“, „kriminal“, „krađu preko 300 milijuna eura u 20 godina“, „opstruiranje rada Općinskog vijeća“ i „nepostojanje prostornog plana“ i slično. No nagore je prošla donedavna članica Vira bez podjela i vijećnica Okreša.

– Došlo je do problema u našim redovima, vijećnica Okreša je opstruirala naš rad – kazao je Bašić, dok je Vučetić, koji je Okrešu stavio mjesto iza sebe na listi za lokalne izbore, bio konkretniji.

– Dotična me tražila 1.500 eura za dizanje ruku na Općinskom vijeću – optužio je Vučetić Okrešu nadovezujući se na njezin navodni zahtjev da bude svojevrsna profesionalna (plaćena) savjetnica u Općinskom vijeću. A jedini pravi motiv za sazivanje tiskovne konferencije i ponuđene ostavke koje nisu podnijete ni javno potpisane, otkrio je predsjednik Bašić.

– Jedini motiv za ostavke je nefunkcioniranje većine – kazao je Bašić aludirajući na situaciju s vijećnicom Okrešom „koja se otela kontroli“ i sada, eventualno, „prijeti“ podrškom onima koje su kolokvijalno nazvali „drugom stranom“. Takva bi podrška značila da će donedavna većina, sada u političkoj i matematičkoj ravnoteži s vijećnicima sklonima načelniku Radoviću, ponovno biti u manjinskim redovima. A nadu da će vijećnica Okreša u budućim glasanjima na Općinskom vijeću biti dosljedna sebi kao kritičar načelnika Radovića, Bašić i Vučetić podgrijali su političkom ucjenom i izravnom optužbom o mogućnoj korupciji.

– Nećemo nikoga platiti i nitko nas neće ucjenjivati. Tu je bilo i nekakvih drugih zahtjeva koji nemaju nikakve veze s javnim interesom. Ako dođe do formiranja nove većine, onda je aktualno sve ovo što je kolega Frane govorio – kazao je Bašić, a Vučetić je ranije kazao „kako je netko onda dao novce na drugoj strani“.

Politička kriza na otoku Viru time je ušla u novu fazu s mogućim raspletom na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća. Kriza je počela u lipnju prošle godine kada se vijećnik većine i politički prebjeg Veseljko Orlić priklonio opozicijskim vijećnicima. Formirana je nova većina u OV-u koja u narednom periodu nije uspjela konkretizirati svoje politike niti ostvariti bilo kakav oblik suradnje s virskim načelnikom Radovićem. Općina Vir zato je još uvijek zbog nezakonito izglasanog proračuna na tehničkom održavanju sustava, odnosno bez mogućnosti rada na novim projektima, kao što su virske udruge – prijedlogom tako stvorene nove većine – praktički ostavljene bez sredstava za rad. Situacija se dodatno zakuhala nakon što je vijećnica novostvorene većine i članica udruge Vir bez podjela Jadranka Okreša prvo javno kritizirala predsjednika Bašića zbog, kako je navela, „slabe organizacije i vođenja sjednica OV-a“, a potom je na 14. sjednici OV-a napustila sjednicu tražeći Bašićevu smjenu. Vijećnik Frane Vučetić uskoro je na službenoj FB stranici Vir bez podjela objavio kako Okreša više nije članica te udruge, čime je praktički dosadašnja većina u Općinskom vijeću zacementirana na šest glasova, odnosno šestero vijećnika koji danas nisu – iako je nedjelju najavljeno suprotno – podnijeli ostavke.

OKVIR: ANTONIO VUČETIĆ, vijećnik u Općinskom vijeću Općine Vir

DONEDAVNU VEĆINU UOPĆE NIJE BRIGA ZA GRAĐANE NI ZA RAZVOJ OTOKA, ISKLJUČIVO IH ZANIMA PROSTORNI PLAN I NEKI PARTIKULARNI INTERESI

Na tiskovnu konferenciju donedavne većine u Općinskom vijeću osvrnuo se vijećnik Antonio Vučetić, koji je prije „virskog prevrata“ i slučaja Orlić, bio predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir.

– Sve ovo pokazuje kako donedavnu većinu uopće nije briga za građane ni za razvoj otoka. U niti jednom trenutku na konferenciji za medije nisu se osvrnuli na potencijalne politike u interesu naših mještana, ali su zato pričali isključivo o sebi, svojim političkim i koalicijskim problemima. Očito je, međutim, kako imaju veliki interes za virski prostorni plan te za realizaciju nekih partikularnih interesa, jer se to pitanje provlačilo tijekom cijele konferencije. Nakon pompozne najave ostavki i potom nepodnošenja tih ostavki, očito je kako im je najbitnija fotelja – kaže Vučetić, a virski vijećnik iznio je i mišljenje o budućem radu Općinskog vijeća te mogućem raspletu krize koja se provukla na 17 mjeseci.

– Općina Vir će proći i kroz ovu krizu koju su uzrokovali upravo ti vijećnici, ali moramo početi raditi na razvoju mjesta i u interesu naših građana. Pozivamo sve vijećnike da prestanu zloupotrebljavati svoje vijećničke mandate i igrati se sa sudbinama mještana. Neka počnu predlagati pozitivne, zakonske politike kako bi svim Viranima poboljšali kvalitetu komunalnih usluga i uvjeta za život u našoj sredini. Priliku će imati jako brzo, već na sljedećem proračunu – dodao je vijećnik Vučetić.