GALERIJA Bibinje dočekalo Sv. Lucu

Nakon što je obilna kiša u srijedu odgodila dolazak Sv. Luce, bibinjska su je djeca s nestrpljenjem dočekala jučer na glavnom trgu u 16:00 sati. Prelazeći dug put i brojne prepreke, od kojih i kiša koja je spriječila dolazak na njen dan 13. prosinca, Sv. Luca je ipak stigla do bibinjskih mališana koji su je radosno pozdravili te pozorno pratili njen nastup. 

Sv. Luca je, kako kaže, prešla dalek put poput njenog prijatelja Sv. Nikole koji je Bibinje obradovao tjedan prije, a sve kako bi dobroj djeci dala svoje poklone. Dolazak Sv. Luce obilježen je prigodnim dječjim pjesmama u izvedbi zbora dječjeg vrtića sv. Male Terezije, a veselja najmlađih nije nedostajalo kada je Sv. Luca svima podijelila svoje darove.

Prekrasan običaj dočeka Sv. Luce gotovo je pa zaboravljen, no ne i za Bibinje koje svake godine svoje najmlađe mještane obraduje njenim dolaskom. Prema narodnoj predaji, Sv. Luca je nekad prelazeći dalek put djeci nosila ušećerene bademe i suho voće, a danas nosi prikladne dječje darove. Ovim narodnim običajem, Bibinje već dugo godina njeguje tradiciju i obraduje svoje najmlađe u blagdansko vrijeme. Dio jučerašnje blagdanske čarolije i dočeka Sv. Luce dijelimo s vama na Facebook stranici Visit Bibinje. 

„Adventski program bogat je događanjima za odrasle, ali puno truda ulažemo da blagdanske tradicije njegujemo kroz manifestacije za najmlađe. Želimo očuvati posebne običaje naših krajeva i prenositi kulturno nasljeđe za buduće generacije te naposljetku uveseliti bibinjsku djecu. Hvala svima koji sudjeluju u organizaciji i izvedbi te svima koji su dočekali Sv. Lucu“ kazao je Jure Fuzul, direktor Turističke zajednice općine Bibinje koja ovogodišnji adventski program organizira i provodi u suradnji s općinom Bibinje te komunalnim poduzećem Bibinjac d.o.o.

Nakon dočeka sv. Luce, bibinjska djeca će ove nedjelje uživati u Čaroliji Djeda Božićnjaka koji na glavni trg stiže u ranim jutarnjim satima s mnoštvo iznenađenja i poklona uz organizirani zabavni interaktivni program. Sva događanja u sklopu Adventa u Bibinjama 2023. te detalje nastupa i manifestacija do kraja prosinca saznajte na poveznici. Vidimo se u Bibinjama!