GALERIJA Dan Sveučilišta u Zadru; Dr. sc. Josip Lisac proglašen profesorom emeritusom

Dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i zvanjem professor emeritus prof. dr. sc. Josipu Liscu danas je na Sveučilištu u Zadru proslavljen Dies academicus 2020. Pred ograničenim brojem uzvanika, uz nazočnost ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmine Havranek, članova Senata, prorektora, pročelnika i drugih djelatnika te studenata, prof. dr. sc. Dijana Vican zahvalila je onima koji su utkali svoj rad u ostvarenja Sveučilišta, koje je i u bremenitim vremenima plovilo zadanim kursom, izbjegavajući zdravstvene nevere te opasne plićake nedovoljnih financijskih sredstava i nepovoljnih institucijskih okvira, poput neutemeljenih programskih ugovora i nerazumijevanja od strane resornog ministarstva za realne potrebe.

dies (14)_copy_800x415
U godinu i pol dana, koliko je proteklo od prošloga obilježavanja Dana Sveučilišta, oko 410 nastavnika te oko 5.500 studenata uspješno je realiziralo nastavne planove na ukupno 79 studijskih programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini, sedam poslijediplomskih doktorskih i jednom poslijediplomskom specijalističkom studiju. Akreditiran je jedan novi diplomski sveučilišni dvopredmetni studij i jedan novi preddiplomski stručni studij, dok su pri završetku postupak akreditacije diplomskog studija Mediteranska poljoprivreda, kao i priprema nastavnog programa međunarodnoga združenog diplomskog studija pomorstva. Završen je prvi ciklus reakreditacije svih doktorskih studija, među kojima su tri dobila najvišu ocjenu i stoga stekla markicu kvalitete. Potpisano je 40 novih bilateralnih i programskih ugovora sa sveučilištima i drugim institucijama u svijetu te se pristupilo Alijansi EU-CONEXUS, jednom od 17 Europskih sveučilišta.

dies (20)_copy_800x415

Velik napor uložen je u provedbi strateških sveučilišnih infrastrukturnih projekata te se započelo s izgradnjom studentskog doma i restorana. Također, u visokoj je fazi dovršenosti tehnička dokumentacija za izgradnju zgrade za STEM odjele s dormitorijem.

dies (15)_copy_768x512
– U novu akademsku godinu ulazimo s novim, modernim vizualnim identitetom našega Sveučilišta, kojega smo jučer predstavili. Neka nam i taj simbol bude mijeh za energičan puls u nastavljanju sveučilišne misije. Čovjek se ne može othrvati starosti, ali sveučilište koje snagu obnavlja svake godine novim generacijama, preokreće zupčanik vremena. Veselimo se novoj generaciji studenata, među kojima je mnogo onih koji sve Sveučilište u Zadru izabrali kao prvi izbor, rekla je rektorica Vican.
Nagradu rektorice za postignuća u prošloj akademskoj godini dobili su studenti Glorija Grbić, Monika Lukić, Marin Vrkić, Lea Stojanović, Karla Biuković, Barbara Miković, Filip Krišto, Zlatko Gašić, Gabrijela Jukić, Tomislav Denegri, Lara Novak, Tea Grbić, Marijana Čiklić, Lucija Ostrogović, Kati Kezić, Luka Baule, Lorena Marnika, Dora Sesar, Ela Šprem, Marija Oštarić, Antonija Grgeč, Katja Osredečki, Krešimir Baljkas, Andrea Selec i Pio Domines Peter.

dies (12)_copy_800x415

Nagradu za vršnjačku pomoć dobili su Laura Petričević, Ana Jovanović i Luka Prević, a za sportska dostignuća Ana Bajok, Leonarda Strenja, Lea Stojanović, Martina Žarković, Nikola Jadrijev, Vito Barbaroša, Duje Mavra, Josip Marcelić, Gabrijel Majica, Filip Vujičić, Dominik Zelanto, Niko Manojlović, Karlo Banović, Pavao Lepur, Andro Kasunić, Karlo Buterin, Ivana Tomić, Nicol Dražević, Marija Šimatović, Katarina Barna, Marija Šolić, Tea Turić, Matea Keran, Ivana Dujić, Nika Jelenković, Kristina Ćorić, Patricija Baždarić, Anđela Oštrić, Ivana Tičić, Vanja Petrović i Nina Jurić.

dies (7)_copy_768x512
Za višegodišnji nastavni i stručni rad nagrađeni su izv. prof. dr. sc. Mirna Sindičić Sabljo i doc. dr. sc. Tomislav Šarić, te Irena Kozulić i Tamara Glušić, za višegodišnji samoprijegoran rad i zalaganje u pripremi i provedbi infrastrukturnih projekata. Posebno je emotivno proglašenje profesorom emeritusom doživio laureat prof. dr. sc. Josip Lisac.
– Kada je nastavnica geografije u gimnaziji u Delnicama jednom pitala učenika koji fakultet ima Zadar, a on nije znao odgovoriti, rekla je kako Zadar ima Filozofski fakultet. Jednom gimnazijalcu tada su prošli trnci kroz leđa – nije znao što to znači, ali sad već dugo vremena zna. To je odredilo moj život i rad. Već dugo tih trnaca ne osjećam, ali živim i radim kao da ih osjećam. Zadre, nije u vijek bilo lako, opstali smo. Domovino, nije uvijek bilo lako, opstali smo. Treba biti bolje nego je bilo do sada, a ja u to svakako vjerujem, rekao je Lisac.

dies (13)_copy_480x720

Dodijeljene oznake visoke razine kvalitete doktorskim studijima
Na XI. redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zadru u akad. god. 2019./2020. održanoj u utorak 29. rujna 2020. god. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek dodijelila je oznake visoke razine kvalitete u postupku reakreditacije sljedećim poslijediplomskim sveučilišnim (doktorskim) studijima: “Kvaliteta u odgoju i obrazovanju” Sveučilišta u Zadru i združenom studiju „Sociologija regionalnog i lokalnog razvoja“ Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Teramu.

dies (19)_copy_768x512

dies (18)_copy_800x415