GALERIJA Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i  sabunjara GALERIJA Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i  sabunjara
Od 18. do 22. srpnja u Privlaci se održavaju „Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i sabunjara“. Riječ je, naime, o manifestaciji u organizaciji... GALERIJA Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i  sabunjara

Od 18. do 22. srpnja u Privlaci se održavaju „Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i sabunjara“. Riječ je, naime, o manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice Privlaka kojom se u lokalnim restoranima promovira autohtona, pomalo zapostavljena lokalna kuhinja, iznimno bitna za očuvanje identiteta i kulturnog nasljeđa. U ovom važnom gastronomskom projektu sudjeluju restorani Amico, Koćeta, konoba Planura i gostionica Ive, a TZO Privlaka priredila je u ponedjeljak i utorak obilazak navedenih ugostiteljskih objekata te degustaciju pripremljenih jela.

U gastro šetnji su, uz direktoricu Ivu Zorić Sarađen, načelnika Gašpara Begonju te djelatnicu turističkog ureda Anu Šango, sudjelovali i renomirani zadarski kuhar Renato Kraljev, zadarska glumica i lutkarica Tamara Šoletić, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsi Rafaela Maraš, direktor Turističke zajednice mjesta Zaton Ivan Miljković te novinar Toni Perinić.

Tijekom dvije večeri, posluženo je nešto manje od dvadesetak domaćih jela, a dominirala je riba, sipe i čičvarda (op.a. slanutak).

Kako je istaknuo chef Renato Kraljev, svi ugostitelji su napravili izniman posao.

Prvo pohvala ugostiteljima što su se upustili u pripremu tradicijskih jela, jer to nije ni malo lagan posao, ali je značajan za očuvanje naše gastronomije. Drugo, isprobali smo izvrsna jela, koja će vjerujem u budućnosti pronaći svoja stalna mjesta u ponudi restorana, rekao je Kraljev, a njegove riječi potvrdila je i Tamara Šoletić.

Kad sam dolazila, nisam znala što očekivati, ali sad znam kako treba raditi na očuvanju privlačke gastronomije, kojom sam, malo je reći, oduševljena. Pohvale i Turističkoj zajednici te direktorici Ivi na ideji, poručila je zadarska glumica.

Restorane i ugostiteljske objekte koji sudjeluju u navedenom projektu, Turistička zajednica će u narednim danima nagraditi prigodnim poklonom te zahvalnicom.

„Dani izvornih tradicijskih jela privlačkih ribara i sabunjara“ ove godine se održavaju po drugi put i mogu reći kako su povratne informacije od naših gostiju izvrsne. Neki od njih su čak nekoliko mjeseci ranije slali upite hoće li se događaj održati i ove godine. Moramo učestalo raditi na očuvanju autohtone gastronomije, jer hrana je odraz nas, odraz naše povijesti, naglasila je direktorica Turističke zajednice Općine Privlaka Iva Zorić Sarađen, ujedno i idejna začetnica samog događaja.

Do 22. srpnja, privlački gosti i posjetitelji mogu uživati u raznolikoj, autohtonoj ponudi domaćih jela u navedenim restoranima, također, po promotivnim cijenama.