GALERIJA Na Viru organizirana velika proslava Praznika rada GALERIJA Na Viru organizirana velika proslava Praznika rada
Terasa restorana Kotarina ispunjena je do posljednjeg mjesta, prepun je i plažni bar Mul, stotine raznobojnih bicikli naslonjeno je na zidiće, a sa svih... GALERIJA Na Viru organizirana velika proslava Praznika rada

Terasa restorana Kotarina ispunjena je do posljednjeg mjesta, prepun je i plažni bar Mul, stotine raznobojnih bicikli naslonjeno je na zidiće, a sa svih strana dolaze šetači s kućnim ljubimcima. Oko rive i Trga svetog Jure parkirani su automobili njemačkih, austrijskih, mađarskih, čeških, slovačkih, francuskih, nizozemskih, a najviše slovenskih registracija. Dok se hvata mjesto u redu za praznični fažol, načelnik Općine Vir Marino Radović i predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić miješaju fažol i pune porcije. Meta su prolaznicima koji ih uz podršku i odobravanje snimaju mobitelima, kao i onima koji se žele fotografirati s virskim čelnicima.  

– Bravo dečki, tako se to radi – govore. Oni koji su posluženi besplatnim fažolom, sjedaju uz virski trg i rivu. Svira Tempo bend, atmosfera je vesela i praznična. Gužva je i život se 1. svibnja, nakon dvije uzastopne prvomajske fešte u tišini, na velika vrata vratio na otok Vir. 

– Imamo kuću u naselju Šepunatka koji su prije 17 godina kupili roditelji. Sada povremeno dolazimo na Vir kako bi uživali u lijepom vremenu, opuštanju i zabavi. Vir smo odabrali jer more nigdje nije tako lijepo kao ovdje – kažu mladi supružnici Natalija i Pavel Mlaker, koji su se sa svojom djecom, četverogodišnjom Zalom i dvoipolgodišnjom Sofijom, pridružili roditeljima Jerici i Alojzu na proslavi međunarodnog Praznika rada na Viru. Najmanje je nekoliko stotina Slovenaca na fešti, što nije čudno s obzirom na to da su Slovenci daleko najbrojniji gosti na otoku. Samo u travnju ostvarili su gotovo 7,4 tisuća noćenja, što je čak 244,6 posto više nego lani. Mlakeri su Celjani, pa su ponudili objašnjenje: 

– Celje i Maribor sa svim okolnim mjestima gravitiraju hrvatskoj obali, dok su Ljubljančani više usmjereni prema Piranu. No, ovdje je more čisto poput najzelenije šume – kaže gospođa Jerica. 

Nisu u pitanju samo Slovenci; trg se ispunio domaćim ljudima u šetnji i druženju, nebrojenim gostima, vikendašima i izletnicima iz cijele Zadarske županije. Poziv na virsku feštu uputila je destinacijska menadžment kompanija Vir turizam, koja s Općinom Vir godinama unazad organizira proslavu Praznika rada, a tom se pozivu rado odazvala nezavisna saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Renata Sabljar Dračevac. 

– Prije svega, želim čestitati svim Viranima i gostima otoka Praznik rada. Vir je interesantna destinacija koja obilježava sve blagdane, praznike i tradicionalne datume, pa tako i dan kada proslavljamo međunarodni radnički pokret. Puno je svijeta danas na otoku, vidi se kako ljudi uživaju da se nakon dvije pandemijske godine napokon mogu slobodno družiti – kaže Sabljar Dračevac, koja se na otoku pridružila nekadašnjem prvom čovjeku otočnog SDP-a Marinu Rukavini. 

Tradicionalni prvosvibanjski događaj na otoku organizirala je destinacijska menadžment kompanija Vir turizam, kuhari restorana Kotarina pripremili su fažol, a svima na raspolaganju bili su djelatnici Vir turizma i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić. 

OKVIR: NOVA SOCIJALDEMOKRATA SNAGA 

Saborska zastupnica Renata Sabljar Dračevac iskoristila je priliku da povodom proslave međunarodnog Praznika rada, pozove stanovnike otoka Vira i cijele Zadarske županije na druženje 20. svibnja u Gradskoj knjižnici Zadar (11 sati). Tada će se zadarskoj javnosti predstaviti udruga socijaldemokrata, nova politička snaga u Zadarskoj županiji. 

– Riječ je o platformi koja želi okupiti sve naše građane koji nisu zadovoljni postojećim političkim stanjem, niti načinom na koji funkcionira sustav, a dijele naš socijaldemokratski svjetonazor – poručuje Sabljar Dračevac.