GALERIJA Načelnik Begonja, ministar i župan otvorili novi dječji vrtić u Privlaci

Ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković boravio je danas u Zadarskoj županiji. Zajedno sa suradnicima i uz pratnju domaćina obišao je radove na području Nina i Privlake.

U društvu državnog tajnika Josipa Bilavera, župana Božidara Longina i njegova zamjenika Šime Vickovića, ravnatelja ŽLU Davora Škibole, gradonačelnika Emila Ćurka i načelnika Gašpara Begonje, ministar je obišao radove na projektu proširenja i produbljenja Privlačkog gaza.
Sudjelovao je na svečanom otvorenju spomenika privlačkim sabunjarima.

Otvorenje spomenika uveličala je klapa Leut koja je izvela prigodnu pjesmu „Sabunjari“ posvećenu privlačkim ribarima i sabunjarima.

Nakon toga, upriličena je svečanost otvorenja novog dječjeg vrtića. Načelnik Gašpar Begonja iskoristio je priliku, pa se kronološki prisjetio svih projekata koji su pokrenuti, od njegova dolaska na dužnost načelnika 2017. godine do danas.

Podsjetimo, prije toga je Privlaka stagnirala dugi niz godina i spadala među zaostalije i nesređenije općine.

“Uz podršku Općinskog vijeća, i to u prvom mandatu 7 vijećnika, a u drugom 9, imao sam mogućnost odraditi projekte koje smo realizirali u proteklih pet i pol godina. Dolaskom na vlast razmotrili smo i definirali što bi sve Privlaci trebalo, zasukali rukave i radili na svemu ovome što danas vidite. Radovao nas je projekt aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi uz Vodovod Vir. Surađujemo sa susjednim općinama uspješno i na drugim projektima.” – kazao je Begonja.

Najveći investicijski projekt od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je projekt Privlački gaz kojim će se povezati Zadarski i Velebitski kanal te skratiti plovni put za 11 milja, te povećati sigurnost pomorskog prometa.

“Razina mora se povukla za 1 metar i Lučka kapetanija je zabranila prije 10 godina plovidbu tim kanalom. Naši ribari kao dobri poznavatelji tog područja mogli su se provlačiti manjim barkama, ali to je bilo sve što se tiče prometa. Još 2012. godine riješena je lokacijska dozvola, pa bih se zahvalio bivšem načelniku Ivi Suriću što je prepoznao važnost tog projekta. Godinu dana kasnije dobivena je građevinska dozvola, a na početak radova čekali smo dugo vremena. Prije godinu dana krenuli su radovi, a vrijednost projekta je 2.220.000,00 eura.” – kazao je Begonja, te nastavio:

“Projekt stoljeća za ovaj kraj, aglomeracija Nin-Privlaka-Vrsi, obuhvaća 102 km kanalizacijske mreže, 34 crpne stanice, sanacija postojeće vodovodne mreže u ukupnoj dužini 38 km, zatim izgradnja pročišćivača s podmorskim ispustom, koji je već dobio uporabnu dozvolu. Ukupna vrijednost dosadašnjih radova 58.250.693,00 kn. Veći dio financira se bespovratnim sredstavima EU. Bilo je tu i problema, produljenja rokova, ali nadamo se da ćemo u iduće tri godine riješiti sve zadaće koje su ispred nas.” – kazao je u nastavku načelnik Begonja.

“Što se tiče dječjeg vrtića, moram se vratiti u prošlost. Općina Vir je na raspolaganju imala dvoje prostorije u sklopu škole, koje su bile neadekvatne, i dolaskom na vlast odlučili smo da je gradnja vrtića jedan od prioriteta. Ovo područje na kojem se sada nalazi vrtić je izmjenom prostornog plana prenamijenjen, te je nakon toga na njemu bila moguća gradnja dječjeg vrtića. Krenuli smo u realizaciju projekta vlastitim sredstvima, digli smo kredit preko HBOR-a, i izgradili vrtić koji je dobio sve potrebne dozvole, te su prošli ponedjeljak djeca krenula u njega. Površina vrtića je je 974 kvadratnih metara, a nalazi se na parceli od 3.200 kvadrata. Ovo je nešto čime se uistinu možemo podičiti. Planiramo nominirati projekt za EU fondove i nadamo se povratku cjelokupnog iznosa, ili barem 50 posto sredstava.” – naglasio je Begonja.

Tu je još i projekt Općine Privlake pod nazivom „Sanacija pokosa – plaža Sabunike“ za koji je odobreno 400.000,00 kuna. Ovim projektom obnovit će se pomorsko dobro u javnoj uporabi na plaži Sabunike, s obzirom na to da je došlo do uznapredovale erozije obalnog terena uzorokovano utjecajem mora i valova, te kao posljedica poplave koja je pogodila grad Nin.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako je današnji dan bio prilika da se uvjerimo kako se nekad teško živjelo i gradilo, kako je posao sabunjara bio iznimno težak, a danas vidimo budućnost.

“Sretan sam zbog ovog vrtića, prekrasan je i izgleda jako dobro, jedan je od ljepših u županiji. Djeca se polaskom u vrtić prvi put odvajaju od majke, od roditelja, i mislim da im neće biti teško prilagoditi se na ovako krasan vrtić. Ovaj projekt je dokaz da se sinergijom Općine, Županije i Vlade može puno napraviti.” – kazao je župan Božidar Longin.

Ministar Oleg Butković čestitao je načelniku Begonji na svim postignućima.

“Zaista gradite jako puno i ovo je pokazatelj da zajedno možemo napraviti jako puno i radimo puno kad je riječ o pomorskoj lučkoj infrastrukturi. Mi smo kao Vlada započeli taj veliki investicijski ciklus. Ovo su projekti koji mijenjaju lice i naličje mjesta, nisu samo u funkciji zaštite akvatorija, nego imaju i gospodarski značaj. U tom smislu je Ministarstvo mora, prometa I infrastrukture uključeno u sve ove investicije.” – kazao je Butković.

“Ovo otvorenje spomenika sabunjarima, ljudima koji su kroz povijest teško živjeli i radili, je uistinu bio jedan emotivan moment za sve nas, prekrasna je lokacija na novouređenom mulu, a vjerujem da će i brojni posjetitelji doći u Privlaku, da vide kako se prije živjelo. Što se tiče vrtića, moram reći da što će nam sve ako nema djece, ako nema demografske obnove, a ove investicije služe upravo tome da se naši najmiliji, naša djeca ugodno osjećaju. Vlada RH je tu da vam pomogne u projektima. Mi smo u ovom mandatu uložili oko dvije milijarde kuna u vrtiće. Pozivamo druge općine i gradovi da se uključe i jave na natječaje.” – kazao je Butković.