GALERIJA Održana svečana akademija Općine Vir, te koncert Mladena Grdovića

Obilježavanje Dana Općine Vir, 30. godišnjice osnutka Općine Vir i spomendana Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika otoka Vira, počelo je Svečanom akademijom Općine Vir.

„SVE ŠTO JE NAPRAVLJENO NA OTOKU POSLJEDNJIH 20 GODINA, DOKAZUJE DA SU VIRANI DOBRO I MUDRO BIRALI SVOJU POLITIČKU VLAST“

Svako misto svoje feštu ima – zapjevao je sinoć Mladen Grdović na vrhuncu tradicionalne Virske fešte na kojoj je proslavljen Dan Općine Vir 29. kolovoza i spomendan Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika otoka Vira. Razloga za slavlje i feštanje bilo je još: na Svečanoj akademiji Općine Vir obilježena je i 30. godišnjica osnutka Općine Vir. Danas je Općina Vir  jedna od najuspješnijih i najpoznatijih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj, ali je njezin razvojni put u prvom desetljeću postojanja, u najmanju ruku, bio hod po dubokom, propadajućem i tamnom glibu. Do 2001. godine malo se toga napravilo na otoku koji je teškom mukom stekao samoupravu, a onda se s bankrotom komunalnih poduzeća raspao i općinski sustav. Dolazak nove političke koalicije na vlast u Općini Vir, koju je oko sebe bio okupio Kristijan Kapović (načelnik Općine Vir 2003. – 2021.), bio je početak novog puta. Simbolički, taj je put bio asfaltiran i pod javnom rasvjetom. 

– Sve što je napravljeno na otoku posljednjih 20 godina, dokazuje kako su Virani dobro i mudro birali svoju političku vlast – kazao je potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Željko Šoša, precizno ilustrirajući razloge ubrzanog razvoja Općine Vir tijekom protekla dva desetljeća. Kada kompliment za odrađeni politički, komunalni i infrastrukturni posao na otoku dođe iz redova dugogodišnjih političkih suparnika, kao u slučaju HDZ-ovog potpredsjednika Županijske skupštine, onda te lijepe riječi svakako imaju posebnu težinu, a težinu je imao i sinoćnji događaj na otoku. Unatoč prijetećem nevremenu i povremenoj kiši, odaziv na Svečanu akademiju Općine Vir bio je veličanstven. Uzvanici, gosti, poslovni partneri i prijatelji Općine Vir ispunili su svečano ukrašeni šator na Trgu svetog Jure do posljednjeg mjesta,  a svima im se u uvodnoj riječi obratio načelnik Općine Vir Marino Radović.

– Vir je danas sinonim za socijalnu politiku i demografski rast bez sličnog primjera u Republici Hrvatskoj. Vir je također sinonim za turističku destinaciju i obiteljski turizam, dok je sadašnjost našeg otoka obilježena infrastrukturnim projektima goleme civilizacijske vrijednosti – kazao je načelnik Radović. Dosljedno provođenje socijalnog programa koji je proračunski, strukturno i sadržajno iznad svih lokalnih politika u Hrvatskoj te pretvaranje Vira u elitnu turističku destinaciju – uz nastavak radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži, podizanju javne rasvjete, asfaltiranju više od 860 virskih ulica te uređenju virskog groblja – bio je posao koji je načelnik Radović preuzeo od svog prethodnika. Kapović prije 20 godina nije bio u istoj situaciji. 

– Vir se ranih 2000-ih suočio s negativnom i javno stvorenom slikom o prenaseljenom, komunalno neuređenom, arhitektonski neurednom i turistički neprivlačnom otoku. Međutim, takvoj bezobzirnoj stigmatizaciji Vir se tijekom posljednjih 20 godina ne samo uspješno othrvao, nego je priču okrenuo u svoju korist. A to je zapravo priča o Općini Vir, generatoru razvoja cijelog otoka i jedinici lokalne samouprave koja je na temeljima svoje institucionalizirane stvarnosti iz 1993. s načelnikom i nekoliko zaposlenika te budžetom manjim od milijun kuna, vremenom i javnom interesu usmjerenim radom prerasla u moćnu lokalnu samoupravu s 200-tinjak zaposlenika u općinskom sustavu, šest komunalnih poduzeća i dvije ustanove. Ta je priča počela prije 20 godina – podsjetio je Radović. 

Danas Općina Vir sa svojim poduzećima upravlja projektima vrjednijima od 200 milijuna eura, uključujući podizanje vlastite vodovodne i kanalizacijske mreže te projekt susjedne aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi čiji je investitor općinska tvrtka Vodovod Vir. Na otoku je dosad izvedeno više od 6.500 priključaka na vodu i kanalizaciju u naseljima Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica, Prezida i Virić na južnom dijelu Vira, ali su i dobivene sve građevinske dozvole za izgradnju cjelokupne mreže vode i odvodnje na otoku. Dobivanjem građevinske dozvole za podmorski ispust zaokružena je projektnu cjelina i omogućeno apliciranje preostalog dijela projekta za EU sredstva, čija je procijenjena vrijednost veća od 120 milijuna eura. Istodobno se u brojnim virskim ulicama i naseljima već sedmu godinu uzastopno provodi jedan od najvećih projekta od osnutka općinskog poduzeća Vir održavanja: modernizacija javne rasvjete i postavljanje nove LED štedne rasvjete u svim ulicama i naseljima koji je još nemaju. Trenutno je na otoku više od 3.000 rasvjetnih tijela, a s okončanjem ovog komunalnog projekta na Viru će svijetliti preko 5.000 rasvjetnih tijela na više od 300 kilometara asfaltiranih ulica i cesta. 

Načelnik Radović u svom je govoru na Svečanoj akademiji još podsjetio kako je vozni park virskog općinskog poduzeća Čisti otok odnedavno bogatiji za nova vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Nabavljenim i posebno dizajniranim kamionima za odvojeno prikupljanje otpada, plastike i papira, omogućeno je efikasnije prikupljanje i istovremeno odvajanje otpada. Ova investicija približne vrijednosti 600.000 eura podignula je standard komunalne usluge Čistog otoka na višu komunalnu i ekološku razinu, a paralelno s ovim projektom Čisti otok je građanima podijelio više od 3.000 žutih i plavih kanti za papir i plastiku, odnosno odvojeno prikupljanje otpada. 

– Uredili smo i obnovili staro virsko groblje, a to je bio jedan od najznačajnijih komunalnih projekata na otoku. Vrijednost izgradnje i obnove virskog groblja zaokružena je na oko 875.000 eura, uključujući sedamdesetak podignutih novih grobnica, popločane staze, podignute i kamenom ukrašene zidove, ulazni portal s rasvjetom te rasvjetu na grobljanskim objektima i crkvici svetoga Ivana, kao i kompletno hortikulturno uređenje – istaknuo je virski načelnik.  

S novom opremom obnovljeno je i dječje igralište kod Šetnice i plaže Jadro, a ovim je projektom na otoku postavljen novi sigurnosni standard te podignuta kvaliteta igrališta za djecu. 

– Takva će se igrališta postavljati i u drugim dijelovima otoka – kazao je načelnik Radović te još naglasio kako je na otoku s obalnom crtom od 31,9 kilometara uređeno više od 13 kilometra plaža koje se redovno godišnje održavaju i poboljšavaju. Tako su se komunalnom standardu najljepše plaže na otoku – plaže Jadro s plažnim barom, svlačionicama, WC-om i tuševima – pomalo približile i druge virske plaže. 

– U novom programskom razdoblju do 2027. uredit će se cjelokupan obalni pojas u dužini pet kilometara s promenadom te kulturnim i sportskim sadržajima, komunalnim lučicama, nautičkim lukama i lukama za javni promet. Izgradnja hotela otvorenog gradskog tipa, realizacija turističkih zona, lovački dom, sportsko-rekreacijski centar, osnovna škola sa sportskom dvoranom te dom kulture s kongresnim centrom, dodatni su sadržaj i projekti iz programskog razdoblja – upoznao je Radović uzvanike, poslovne partnere, goste i prijatelje Općine Vir s budućim projektima, a u tom četverogodišnjem ciklusu Vir će još dobiti upravno-poslovni centar s poslovnim i uredskim prostorima, trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima. Izgradnja doma zdravlja i doma za starije i nemoćne na otoku, s očekivanim otvaranjem više stotina novih radnih mjesta na svim poslovima, također su dio promišljanja budućeg razvoja. 

Svečana akademija nastavljena je domjenkom za uzvanike, poslovne partnere, goste i prijatelje Općine Vir uz koncert zadarske grupe Rockatansky, nakon čega je od 22 sata nastupio Mladen Grdović. U uvodnom dijelu programa klapa Puntadura izvela je himnu Republike Hrvatske, dok je točno u ponoć po tradiciji priređen spektakularni vatromet. 

OKVIR: 

EVO TKO JE SVE BIO NA SVEČANOJ AKADEMIJI OPĆINE VIR

Na Svečanoj akademiji Općine Vir povodom Dana Općine Vir, spomendana Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja i obilježavanja 30. godišnjice od osnutka Općine Vir, među brojnim uzvanicima, poslovnim partnerima, gostima i prijateljima Općine Vir, bili su izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, potpredsjednici Županijske skupštine Zadarske županije Željko Šoša i Davor Čerkuč, županijski vijećnici Marko Savić i Višnja Pecarić, gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika prijateljskog grada Oslavanyja iz Češke Republike Svatopluk Stanêk i tajnik Oslavanyja Miloš Černý, izaslanik gradonačelnika Grada Obrovca Slobodan Jurjević, načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara, načelnik Općine Bibinje Šime Sekula, načelnik Općine Galovac Marin Gulan, načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić, načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac, načelnik Općine Stankovci Željko Perica, načelnik Općine Povljana Predrag Rukavina, načelnik Općine Kolan Šime Gligora i načelnik Općine Otok Dušan Đula. Posebno pozdravljeni bili su počasni građani Vira, general Mladen Markač i umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Miodrag Demo.      

OKVIR: 

ŽELJKO ŠOŠA, potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije

VIRANI SU IZABRALI MUDRO RUKOVODSTVO, NIŠTA NIJE DOŠLO SAMO OD SEBE

– Branitelji su zalog moderne Hrvatske i modernog Vira, pa njima upućujem poseban pozdrav, kao i obiteljima onih koji su dali svoj život na slobodnu Hrvatsku. Pod mudrim vodstvom predsjednika Franje Tuđmana i novim ustrojem jedinica lokalne samouprave, Virani su dobili svoju općinu. Time su svake četiri godine dobili priliku izlaziti na izbore i birati svoju općinsku vlast. Da Virani biraju dobro, to pokazuju rezultati. Izabrali su mudro rukovodstvo, jer sve ovo što je napravljeno posljednjih 20 godina nije došlo samo od sebe. Trebalo je mnogo truda i mnogo muke, zato čestitam svim načelnicima i vijećnicima iz svih dosadašnjih saziva.  Zadarska županija će Viru sigurno izaći ususret, ali i Vlada Republike Hrvatske. Samo sinergija vlade, županija i jedinica lokalne samouprave mogu napraviti ovakve rezultate. 

OKVIR: 

MELITA MULIĆ, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo

VIR JE RADOM POSTAO PRVAK I REKORDER HRVATSKE

 – Prenosim srdačne pozdrave i čestitke u ime Predsjednika Republike Hrvatske povodom 30. godišnjice postojanja Općine Vir kao jedinice lokalne samouprave, ali vam čestitam i 954. obljetnicu  prvog spomena otoka Vira u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Vir je stoljećima bio poljoprivredni, stočarski i ribarski kraj, a promjene su nastale dolaskom turizma i silnom urbanizacijom Vira posljednjih desetljeća. Vir je vašim radom zaista postao stanoviti hrvatski prvak i rekorder. Vir je danas i otok posebnog šarma i ljepote, pa je na lokalnoj samoupravi da pronađe način kako svojim žiteljima osigurati najbolji komunalni standard. Želim vam zato da napravite sve što planirate za turizam, odnosno marinu i hotel s pet zvjezdica, ali i da onima koji na otoku žive cijelu godinu osigurate svaki socijalni i komunalni standard. Također očekujem da vam Zadarska županija i Vlada RH pruže ruku za gradnju polivalentne škole na Viru.  

OKVIR: 

JOSIP BILANDŽIJA, gradonačelnik prijateljskog Grada Garešnice 

VESELIM SE NOVIM PROJEKTIMA I DOSADAŠNJIM USPJESIMA VIRA

– Vir i Garešnica dugo godina njeguju prijateljstvo. Naši sugrađani iz Garešnice također godinama unazad dolaze na otok i uživaju u čistoći mora i prekrasnoj klimi. Upravo su ljudi iz Garešnice  svjedoci onoga o čemu se godinama govori, a to je da se Vir dugi niz godina izuzetno i kvalitetno razvija. Jasno je kako u Viru postoji vizija razvoja otoka i vizija turističkog razvoja. Na tomu Virani ne trebaju biti skromni, nego ponosni. Treba svima pokazati na koji se način dolazi do uspjeha i kako napredovati. Veselim se vašim brojnim novim projektima i velikim ulaganjima u komunalne, turističke i infrastrukturne projekte koje ste dosad napravili. Na sve to možete biti ponosni.   

OKVIR:

ISKAZAO SE VIR TURIZAM 

Do 19 sati svaki je detalj za održavanje Svečane akademije Općine Vir bio na svom mjestu. Destinacijska menadžment kompanija Vir turizam dala je sve od sebe kako bi svečanost, unatoč nevremenu i najavljenoj kiši, bila održana na zavidnom nivou. Bio je postavljen veliki ukrašeni šator s pozornicom, video zidom, sjedalicama za uzvanike i goste te visokim stolovima za poslovne partnere i prijatelje Općine Vir. Djelatnici restorana Kotarina priredili su još švedski stol za svečani domjenak koji je počeo nakon Svečane akademije.  

OKVIR: 

KONCERTI & VATROMET 

Prije nego je na pozornicu Virskog ljeta stupio legendarni Mladen Grdović, publiku je zabavljao sjajni zadarski bend Rockatansky. A onda je došao Mladen, požalio se da je voda užasno piće, najavio ponovno dobivanje vozačke dozvole za dva tjedna i, naravno, razgalio srca Virana i virskih gostiju svojim vječnim hitovima. Svečani šator bio je prepun, atmosfera sjajna, a onda je točno u ponoć bio priređen tradicionalni vatromet.