GALERIJA Peplenica u katedrali Sv. Stošije u Zadru

Na Pepelnicu, Čistu srijedu, 17. veljače, u katedrali sv. Stošije u Zadru misno slavlje s obredom pepeljanja predvodio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

„Blagoslovljeni pepeo kojim se na Pepelnicu posipamo po glavi znak je koji nas podsjeća da smo stvorenja, poziva nas na pokoru i jaču zauzetost oko obraćenja kako bismo sve više slijedili Gospodina kojeg treba susresti, prihvatiti i slijediti. Zato je korizma povratak Onomu koji sve stvara i obnavlja“ rekao je mons. Lenkić, dodavši da korizmeni program čine post, molitva i bratska ljubav. Korizmenim vremenom započinje duhovni hod koji nas pripravlja za dostojno slavljenje vazmenih otajstava.

„To je pogodno vrijeme da uz pomoć Božje riječi i sakramenata obnovimo svoj hod u vjeri kao pojedinci i kao zajednica“ potaknuo je mons. Lenkić, tumačeći tragom navještenih čitanja što nam je činiti tijekom korizme.

„Po proroku Joelu Gospodin poziva svoj narod, dakle i nas, da mu se svim srcem vratimo. Međutim, Bog ne želi samo formalni povratak, vanjštinu, nego on traži nutrinu: da mu se srcem vrate, a ne da se korizmeno odricanje svede na vanjštinu od koje nema puno koristi. Naše obraćenje mora biti trajno – osobni susret, lišen formalizma, susret srca koje treba podložiti Bogu“ rekao je mons. Lenkić, citirajući proroka Joela: „Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer on je nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali“.

Propovjednik je potaknuo da se pouzdamo u Božje milosrđe „jer Bogu je stalo do njegovih stvorenja, do njegove djece koja lutaju i često sami sebe uvedu u nevolje. Da bismo mu se približili, potrebno je odvratiti se od svojih grijeha. Da bismo u tome uspjeli, potrebna je molitva. Prorok potiče članove Božjega naroda riječima: ‘Neka mole: Smiluj se, Gospodine, svojem narodu!“ naglasio je mons. Lenkić.

Apostol Pavao sve poziva da se pomire s Bogom, odnosno, među sobom. „Bog nas grli svojom ljubavlju kad mi prigrlimo one od kojih smo postali daleki i strani. Pavao zaklinje Korinćane, sve nas, jer ljudi ne vide; kršćani često nisu svjesni da su odlutali na krivi put i da se trebaju vratiti. Zaključuje svoje poticaje: ‘Evo, sad je vrijeme milosno, sad je vrijeme spasa!’. Taj pogodni trenutak za obraćenje je sada, ova korizma, upravo ovi dani. Oni su milosno vrijeme, vrijeme spasa“ poručio je generalni vikar.

Evanđeoski ulomak odgovara kome, odnosno radi koga činimo post i pokoru, molitvu i milostinju te čiju slavu očekujemo. „Milostinja i molitva, post i dobra djela pobožnosti i pokore mogu biti prazna i ne svidjeti se Bogu, ako se ne čine s pravom nakanom. Isus nam donosi stvarnu usporedbu koja nije izblijedila ni do naših dana‘Pazite, čuvajte se!’. I kad postite, i kad molite, i kad dajete milostinju – pazite, čuvajte se! Koga se treba paziti? Sebe! Sebe se čuvajte! ‘Ne trubite pred sobom’, a neki trube, žele to svima razglasiti, neka svi znaju kako sam ja dobar, velikodušan, kako ja pomažem. Oni su već primili svoju nagradu, to je  ljudska hvala. Bog želi da se to što se čini, radi Njega čini. Gospodin želi da to budu djela koja će proslavljati njegovog Oca nebeskog. I za svako takvo djelo dodaje ‘I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti’“ rekao je generalni vikar.

Poželjevši svima plodnu korizmu, mons. Lenkić je zaključio: „Post, molitva i milostinja pred Bogom vrijede koliko i kako daje, moli i posti naše srce. Bog vidi u naše srce i neće nam ostati dužan. Tako će i korizma biti plodonosna za nas i naš duhovni život, a na korist i nama i našim bližnjima“.

Tekst i foto: Ines Grbić

Foto: I. Grbić