GALERIJA Počeo je 7. Tuna, Sushi & Wine Festival i traje sve do subote

Prezentacijskim domjenkom za novinare pod velikim festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića i suncem koje je zamijenilo jutarnje kišu i oblake, u utorak je počeo 7.Tuna, Sushi & Wine Festival u Zadru. Najvažnija gastronomsko-turistička manifestacija zadarske Turističke zajednice, bilo je jasno odmah na početku, višednevni događaj koji promovira ribu i druge plodove mora te jela od tih namirnica, sad već s ozbiljnom tradicijom, dobila je novo lice. TSW Festival ove godine izgleda drugačije, osvježeno, razigrano i ukusnije, a dobio je i neke sasvim nove konture.

Zvijezda prvog dana festivala bio je mladi i nadaleko poznati chef Mario Mandarić, kojem je televizijska slava iz „Plesa sa zvijezdama“ samo podigla popularnost. Mandarić je oduševio svojim morskim raviolom od škampa i bijele ribe, šafrana i vlasca serviranim na staklenim tanjurima sa motivima Zadra mlade kiparice Zvonimire Karavide. Fora je da se „tajna“ tanjura otkriva tek kad se sjajna Mandarićeva riblja monoporcija do kraja pojede.

Međutim, i druga jela na ovogodišnjem TSWF-u nisu manje zanimljiva. Ekipa iz Picnica u svom srebrnom kombiju s hranom zamijenila je svoju uobičajenu mesnu ponudu s ribljim hamburgerima od tune ili kozica, fish & chips porcijama te nekoliko vrsta ribljih tacosa. I to po vrlo pristupačnim cijenama! Na glavnom kuharskom pultu „Cromarisova“ sushi ekipa mota četiri vrste temaki tuljaka s gofom, oradom, tunom ili kozicama, a Picnicov tim priprema još ozbiljnija jela: Rimski Branko, zapravo ike jime pečeni filet brancina na rimskom njoku, raviole s kozicama i kozjim sirom, te pečenog „Cromarisovog“ gofa na kremi od krumpira i crnom lećom.

Važno je znati da će sva ova ponuda jela, uključujući i svježe stonske kamenice, kao i kokteli i druga pića s Picinicovog drink menija biti dostupni sve dane festivala, do subote navečer.
U cijelu priču su ove godine uključeni učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i njihovi profesori, koji su stalno na pomoći glavnim kuharskim zvijezdama. Svoj kantun su jučer zauzeli zadarski vinari sa svojim vinima, ali i OPG Režan sa svježim povrćem i drugim proizvodima te Ninska solana.

U srijedu, drugog dana ovogodišnjeg TSW Festivala svoj će cooking show imati poznati Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva. Njegova su tema skuše, pa će pod nazivom Dvije skuše pripremiti terinu od skuše s drugim morskim plodovima i kratko pečeni filet skuše u teryaki umaku s povrće. Takva se jela ne daju unaprijed opisati, ali ih svakako treba probati.

Istovremeno će origami umjetnica Sanja Srbljinović-Čuček održavati svoju radionicu u kojoj će zainteresirane podučavati prastaroj vještini izrade japanskih papirnatih mini skulptura.

Prvog dana Festivala kuhari gotovo da nisu stizali sve poslužiti dovoljno brzo – ali to je dobar znak! Novo lice osvježenog Festivala, očito je to već prvog dana, vraća ovaj događaj na staze stare slave.

Važno je znati da se sedmi po redu TSW Festival odvija svakog dana u jutarnjim i popodnevnim satima od 18 h s istom ponudom. U srijedu će osobita zanimljivost biti Paint & Wine Workshop u izvedbi Udruge Re-kreativci. Članovi te Udruge će izraziti svoju re-kreativnost uz degustaciju vina Zadarske županije.