GALERIJA Promocija knjige “Uskrsla lica Vukovara 1991.-2021.” GALERIJA Promocija knjige “Uskrsla lica Vukovara 1991.-2021.”
Foto: Čedomir Fabulić Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, uz obilježavanje VRO Maslenica, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata predstavili su... GALERIJA Promocija knjige “Uskrsla lica Vukovara 1991.-2021.”

Foto: Čedomir Fabulić

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, uz obilježavanje VRO Maslenica, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata predstavili su dvojezičnu knjigu koju je uredila Julienne Eden Bušić: “Uskrsla lica Vukovara 1991. – 2021./ The Resurrected Faces of Vukovar 1991 – 2021.” u Gradskoj loži Zadar.

Dr. sc. Zlatko Begonja o knjizi je kazao:

“Knjiga urednice Julienne Bušić, u sadržajnom smislu sastoji se od niza tekstova, slikovnih prikaza, dokumentacijskog gradiva, nastalih u razdoblju koje se odnosilo na događaje stradanja grada Vukovara u Domovinskom ratu, proizišlo kao rezultat agresije velikosrpskih paravojnih snaga potpomognutih jedinicama JNA. U tom pogledu izdvojena su zbivanja koja su ostala u trajnom kolektivnom sjećanju hrvatskoga naroda, ali jednako tako i ona koja su obilježila pojedinačna stradanja njegova stanovništva. Slijedom toga može se kazati kako je, napose u ovome primjeru, prošlost nešto što odražava stanje sadašnjosti zbog čega su do danas nerazriješena pitanja i nadalje ostala teretom koji ometa neopterećena promišljanja o budućnosti. Upravo zbog toga silno je važno pristupiti pogledu na prošlu zbilju s pozicije razložnoga prosuditelja, oslobođenog bilo kakvih oblika svjetonazorskih ili ideoloških predrasuda, što omogućava prodor činjenica u prostor koji se sustavno i ciljano pokušava onečistiti raznim oblicima začudnih interpretacija s nakanom relativizacije agresije i tako nastalim razaranjima Vukovara, kao i stradanjem njegovog civilnog stanovništva i hrvatskih branitelja.”