GALERIJA Promocija zbirke pjesama “Na uzglavlju moje duše” Josipa Bepa Bralića GALERIJA Promocija zbirke pjesama “Na uzglavlju moje duše” Josipa Bepa Bralića
Slobodno možemo reći kako je Bibinje sada rasadnik ne samo odličnih pjevača, već i odličnih pjesnika, stoga ne čudi da je predvorje osnovne škole... GALERIJA Promocija zbirke pjesama “Na uzglavlju moje duše” Josipa Bepa Bralića

Slobodno možemo reći kako je Bibinje sada rasadnik ne samo odličnih pjevača, već i odličnih pjesnika, stoga ne čudi da je predvorje osnovne škole Stjepana Radića u Bibinjama bilo pretijesno za sve one koji su željeli prisustvovati promociji zbirke pjesama inspirativnog i simboličnog naslova „Na uzglavlju moje duše“. Autor ove umjetničke, vrijedne riznice sjećanja, doživljaja, misli i htijenja je vrijedni i neumorni pjesnik, a nadasve domoljub Josip Bepo Bralić.

O zbirci su govorili književnik Tomislav Marijan Bilosnić i doc. dr. sc. Sanja Knežević.

Pjesme je čitala poznata zadarska glumica Gabrijela Meštrović Maštruko. Večer je otvorena simbolično, pjesmom ˝Branitelj na straži˝. Simbolično, jer je ovih dana Općina Bibinje dostojanstveno obilježila godišnjicu pogibije Franka Lisice, a upravo ova pjesma je nastala u čast našem poginulom branitelju.

–          Izuzetno sam počašćena što sam večeras ovdje, tako bih se zahvalila kolegi Anti Gveriću što me uputio i pozvao da pročitam, najprije rukopis, a potom napišem i recenziju. Inače se teško odlučujem na taj posao, iz razloga kada vam književnost postane profesija, onda imate malo vremena za uživanje u čitanju, ali onda je Ante rekao to je moj profesor iz matematike i onda je nešto u meni zazvonilo. Eto, da nije riječ o profesoru iz matematike možda bih i odbila – rekla je Sanja Knežević, pročelnica na odjelu za kroatistiku na Sveučilištu u Zadru. Također hrvatska književnica i recenzentica ove zbirke pjesama.

U recenziji prof. dr. sc. Sanja Knežević, između ostalog, ističe kako se autor Bralić pokazao kao slikar riječi, ali kao i vješt glazbenik s obzirom na to da u njegovim pjesmama do izražaja dolazi osjećaj za ritmičnost i melodioznost stiha. No, ono što Knežević posebno ističe kao otkriće autora Bralića jest pjesma posvećena nestašnom dječaku ˝Mali Bosanko˝, pjesma koja je napisana na dijalektu.

Autor, Josip Bralić, umirovljeni je prosvjetni djelatnik, suprug, otac i djed. Napisao je tri zbirke pjesama. Kako je i sam rekao : „Svoj poetski izričaj nosio je uvijek u sebi“.

–          Moji dojmovi su odlični iz više razloga. Ocjenjivači, recenzenti koji su predstavljali knjigu, nisam očekivao da će mi dati tako jednu visoku ocjenu i da ću naići na takve pohvale. Oni koji su bili nazočni, po njihovim reakcijama, po njihovoj tišini vidio sam da je svaka riječ dolazila do njihova srca i duše. Sve to me učinilo jako radosnim, uistinu nisam očekivao da će svi ovi ljudi tako pozitivno i emocionalno doživjeti moje pjesme – izjavio je vidno uzbuđen autor kojeg smo nakratko prekinuli u potpisivanju svojih knjiga.

Promociju su između ostalih posjetili Šime Sekula, načelnik općine Bibinje, Marijana Kandić, predsjednica Općinskog vijeća, Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, Radomir Jurić, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zadru, pjevač Tomislav Bralić.

Zbirka pjesama „Na uzglavlju moje duše“ izdana je 2021. godine u 300 primjeraka. Nakladnik je Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Zadar.

U glazbenom dijelu nastupili su ženska klapa Garofuli i bibinjski slavuji Ivica Sikirić Ićo i Antonio Sekula.