GALERIJE Zadnji dan 7. Tuna, Sushi & Wine Festivala

Vrhunske kamenice, Elena Stella i Songkillersi u velikom festivalskom finalu

Dvosatnim koncertom grupe Songkillers, punom terasom pod festivalskim šatorom, Marikomercovim kamenicama i s pjenušcem MasVina te drugim morskim specijalitetima iz street food majstora Picnic Mingle & Fun Trucka, uz veliku pomoć učenika i nastavnika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, u subotu navečer je završen 7. Tuna, Sushi & Wine Festival. Ovaj se festival u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra i niza partnera od utorka održavao na Trgu Petra Zoranića.

Dobra, gotovo prava ljetna zabava počela je već ujutro kada se uobičajena zadarska subotnja špica privremeno preselila s Kalelarge, Foruma i Narodnog trga na festivalski trg. Pomiješani domaći ljudi koji kroz tjedan nisu stigli uživati u festivalskim specijalitetima, sjajnim vinima zadarskih vinara i koktelima Picnica i Udruge Back 2 Basic i turisti kojih je, očito je to, u Zadru kao da je prava sezona već stigla, napunili su sva mjesta pod festivalskim šatorom. Dobre glazbe nije nedostajalo već od jutra – nastupali su Elena Stella i Ante Jeličić trio. A Jakov Meštrović, Vito Dovranić i drugi pripadnici kulinarske družine Picnic Mingle & Fun Trucka otvorili su na stotine sjajnih stonskih kamenica.

I zadnjeg je dana osvježeni gastro-turistički event u svom sedmom izdanju pokazao svoju opravdanost i značaj. A prvi festivalski prioritet bio je promocija Zadra kao grada u kojem se jede najbolje iz mora, bilo da je riječ o brancinima i drugoj vrhunskoj bijeloj ribi, tuni i sitnoj plavoj ribi, školjkama iz najčistije mora ili glavonošcima čije je crnilo obojilo raviole i rezance u kakvima se uživalo proteklih nekoliko travanjskih dana.

A koliko su Zadrani i turisti uživali zadnjeg dana 7. TSWF-a otkrijte u galeriji stalnog festivalskog fotoreportera Bojana Bogdanića ⬇️


Tuna, Sushi & Wine Festival, 4. dan

Predzadnji dan 7. Tuna, Sushi & Wine Festivala: Planula i crna pašta zadarskih učenika, stonske kamenice i Songkillersi u subotu glavne festivalske zvijezde

Ručno izrađeni rezanci, garavi od crnila sipe, s tartarom od brancina, kremom od biža, jagodama i temeljcem od rakova bili su glavno jelo cooking showa učenika zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koje je vodio njihov profesor Robert Pinto

Sva festivalska događanja, gastronomska, edukativna i zabavna, ponuda hrane, pića, osobito koktela Picnic Mingle & Fun Trucka te zadarske Udruge barmena Back 2 Basic, ove su godine očito uokvireni u odgovarajući, jako zanimljivi format. Glavni cilj manifestacije – promocija ribe i drugih plodova mora te ribljih jela iz bogate mediteranske baštinske palete kao i fuzijskih kombinacija domaćih namirnica s gastronomijom daleke Azije i, osobito, Japana – definitivno je postignut. Interes i domaćih ljudi i turista dovoljan je dokaz da je 7. Tuna, Sushi & Wine Festival uspio. Trg Petra Zoranića svih je festivalskih jutara i večeri odlično popunjen, a gosti uživaju u dobroj hrani i pićima na ovoj privremenoj zadarskoj špici.

Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u kojoj se školuju budući kuhari i konobari u petak su konačno imali svoj dan. Cijelo vrijeme trajanja festivala bili su na pomoći kuharskim zvijezdama pa su zasluženo dobili priliku da pokaže što znaju i kako kuhaju. Pripremljeni veliki Marendin planuo je vrlo brzo pa su oni koji su marendu približili ručku uživali u drugim festivalskim jelima. Ponajviše u stonskim kamenicama koje su zadarska tvrtka Marikomerc i Picnic Mingle & Fun osigurali u dovoljnim količinama.

Ta će školjka iz Stona, Oyster Adriatic, pod brendom „Perla – biser mora“ biti glavna zvijezda zadnjeg festivalskog dana kada će se nuditi uz dobro rashlađene pjenušce. Kamenice predstavljene na ovom zadarskom gastronomskom eventu imaju svoju posebnu priču. Marikomerc je u suradnji sa zadarskim Sveučilištem došao od perfektne formule zaleđivanja tekućim dušikom na -80 stupnjeva tek izvađenih školjki. Potom ih se skladišti na uobičajenih -18 stupnjeva, a za konzumaciju su spremne u svakom trenu koje ugostitelj ili krajnji konzument odredi. I baš su svaki put svježe kao da su te sekunde izašle iz mora! Najveće potrebe za kamenicama su naravno ljeti, ali tad nastaje problem s kvalitetom mora – što zbog tzv. „cvjetanja“ mora što zbog ljetnih gužvi. Super brzo zamrzavanje školjki izvađenih u optimalnom dijelu godine, u ožujku, jamči i kvalitetu i stalnu dostupnost stonske kamenice.

Zadnji će dan 7. TSWF-a biti obilježen i velikom večernjom zabavom te koncertom Songkillersa. Glazbu će cijelog dana puštati popularni DJ Davor Valčić, a program će voditi novinarka Ana Marušić.

Fotogalerija⬇️


Tuna, Sushi & Wine Festival, subota ujutro

Fotogalerija⬇️


Treći dan popodnevnog programa Tuna, Sushi & Wine Festivala

Fotogalerija ⬇️



7. Tuna, Suhi & Wine Festival ide dalje: Beganovi burgeri i ražnjići od ike jime brancina planuli u trenu, u petak kuhaju učenici zadarske škole

U četvrtak, trećeg dana Tuna, Sushi & Wine Festivala, festivalski je Trg Petra Zoranića postao uobičajeno okupljalište Zadrana, turista, ljubitelja dobre morske spize, gurmana željnih novih okusa i drugačijih jela, inspiriranih japanskom gastronomskom baštinom. U nju naši domaći majstori kuhari itekako uspješno mogu i znaju uklopiti vrhunske namirnice iz Jadrana.

Chef zadarskog restorana Foša Saša Began odavno je pokazao i dokazao svoju kuharsku kreativnost i znanje. Nije ga slučajno, stoga, baš prije dva dana poznati gastro vodič Gault & Millau proglasio „Velikim chefom sutrašnjice“. U festivalskoj je kuhinji Began u četvrtak pripremao dva jela koja su doslovce planula puno prije nego su organizatori, pa i on sam mogli predvidjeti. Njegovi burgeri od brancina u bao parenom pecivu te yakitori riblji ražnjići od mesa i jetrice brancina, kao jela dana kojih više na festivalu neće biti u ponudi, bili su čisti pogodak.

U tim su se jelima spojili kreativnost chefa Begana i sjajni veliki brancini ugljanske tvrtke MarFish koja jedina u Europi koristi ike jime japansku metodu usmrćivanja ribe. Ta metoda osim trenutne paralize tek izvađene ribe uključuje i ocjeđivanje od krvi. Za razliku od uobičajene ribe, ovom se metodom postižu bolji okus i tekstura mesa, ali tek nakon nekoliko dana odležavanja, naravno u primjerenim uvjetima. Nije čudno stoga da MarFish brancine u svojoj ponudi imaju svi ozbiljni restorani u Hrvatskoj. I ne, ne nude ih kao „divlju“ ribu.

Organizator 7. TS&W Festivala, Turistička zajednica grada Zadra, kojoj su pridruženi brojni partneri, svakog dana organizira i prateće programe uz sam glavni gastronomski dio – radionice i prezentacije. U četvrtak su, tako, Petra Perinović i Sofija Lukačić iz Turističke zajednice općine Pašman zadarskoj publici predstavile pašmanski Fish Food & More Festival koji će se održavati krajem srpnja i početkom kolovoza ovoga ljeta. Ovaj će festival će biti prava ljetna gastronomsko-zabavna fešta, a cilj organizatora je veće korištenja ribe i ribljih jela u svakodnevnoj prehrani.

U petak se festival nastavlja velikim Marendinom kojeg će pripremiti učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar. Ovi su đaci, budući konobari i kuhari, stalno nazočni na Festivalu kao velika pomoć glavnim kuharima, a sutra će i sami biti kuharske zvijezde – kuhat će crnu paštu s tartarom od brancina i kremom od graška.

Petak navečer će biti osobito zabavan – točno u 21 sat počinje koncert grupe “Ljetno kino“.


Drugi dan Tuna, Sushi & Wine Festivala

Drugi dan Tuna, Sushi & Wine Festivala: Vrsaljko oduševio osvježavajućom terinom od skuše, a u četvrtak kuha Veliki chef sutrašnjice – Saša Began

Sjajna, osvježavajuća terina od skuše s moussullinom od morskih plodova i mariniranim koromačem, te skuša odležana u mirinu, japanskom slatkom vinu od riže, s raguom od grahorica i orza zadarskog chefa i profesora kuharstva Josipa Vrsaljka, bili su istinske zvijezde drugog dana 7. Tuna, Suhi & Wine Festivala koji se do subote održava na zadarskom Trgu Petra Zoranića.

Kreativna jela privukla su i gurmane visokih kriterija, a Vrsaljko ih nije razočarao, dapače. I ovim je jelima pokazao kako se i inventivna kuhinja može vrlo jednostavno spustiti na ulicu i na festivalske štandove.

I u svakodnevnom dijelu ponude ovogodišnji TSW Festival drži visoku razinu bilo da je riječ o fast food ribljim burgerima i tacosima Mingle & Fun družine, sjajnim stonskim kamenicama ili Cromarisovim sushi rolicama. Zato i jesu svi stolovi ispod festivalskog šatora i oko njega gotovo stalno popunjeni, kako ujutro tako i navečer.

Četvrtak će biti osobito zanimljiv dan. Svoj će cooking show imati chef zadarskog restorana Foša Saša Began. Bit će mu to prvi javni nastup nakon što je u ponedjeljak navečer, na velikoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanada, od prestižnog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia dobio vrijedno priznanje: proglašen je Velikim chefom sutrašnjice. Time mu ovaj vodič, očito predviđa sjajnu budućnost nakon što je prepoznao veliki Beganov talent.

Began u Foši kontinuirano surađuje s ugljanskom uzgajalištem XXL brancina Mar Fish u kojem se ta riba usmrćuje japanskom ike jime humanom metodom. Postupak koji uključuje i brzo cijeđenje krvi iz ribe te njezino višednevno odležavanje na niskoj temperaturi dovodi do osobite kvalitete i okusa ribe koje Japanci znaju kao umami – peti okus.

Began će u svojim jelima ovaj put spojiti gastronomski Istok i Zapad kroz riblji burger u bao (parenom) pecivu u kojeg će umetnuti pljeskavice brancina „Mar Fisha“, te yakitori, riblju verziju japanskih ražnjića od mesa i jetrice brancina.

 
Naravno da će i dalje „biti živ“ vinski kantun s vinima Kraljevskih vinograda, vinarija Fiolić, Dražina, Degarra, Velebna, PZ Masline i vino i Bora vina, a majstorica origamija Sanja Srbljinović Čuček će održavati svoju radionicu za sve zainteresirane.

Četvrtak će ipak biti najviše poseban zbog predstavljanja Fish Food and More Festivala i maritimne baštine otoka Pašmana. Ovaj se festival održava na otoku Pašmanu od 20.srpnja do 4. kolovoza, a jedan od ciljeva mu je uvođenje ribe i morskih plodova na svakodnevne jelovnike te predstavljanje baštine otoka Pašmana.