GALERIJA Škabrnja je od stradalog mjesta izrasla u mjesto nade, poželjno za život

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je proslavljena 30. obljetnica utemeljenja Općine Škabrnja. Na Dan Općine, blagdan sv. Luke, brojni su se uzvanici okupili u Osnovnoj školi Vladimir Nazor kako bi uveličali ovaj, za sve Škabrnjane i Prkošane, veliki dan. Tim više što je riječ o velikom jubileju, čak tri desetljeća postojanja Općine, koja je 1993. počela djelovati u ratnom progonstvu, a danas raste i napreduje iz dana u dan, na ponos svih svojih mještana i cijele Hrvatske. Sjednicu je otvorio Ante Dražina, predsjednik Općinskog vijeća, nakon čega je prikazan prigodni film, a okupljenima se potom obratio Ivan Škara, načelnik Općine Škabrnja.

– Ovim putem želim zahvaliti svima onima koji su zaslužni što smo mi danas na ovome mjestu. Prije svega ljudima koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske i svim hrvatskim braniteljima, a zatim i svima onima koji su u proteklih 30 godina radili u interesu Općine Škabrnja i pomagali joj na bilo koji način. Svima njima dugujemo vječnu zahvalnost za ovo što danas imamo – istaknuo je u uvodu Škara.

Škabrnja je danas Općina prosperiteta, razvoja i novih projekata, koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života mještana. To prepoznaje i sve veći broj mladih, koji upravo Škabrnju i Prkos vide kao idealna mjesta za miran i kvalitetan obiteljski život.

– Kada sam prije dvije i pol godine dobio tu čast da postanem načelnik Škabrnje, jedan od glavnih ciljeva bio mi je da stvorimo bolje uvjete za život mještana svih generacija, a posebno da mlade ljude potaknemo na razmišljanje da je njihova budućnost upravo ovdje, u Škabrnji i Prkosu. Vjerujem da su projekti poput dogradnje Dječjeg vrtića i pokretanja jasličke skupine te zemljišta za mlade obitelji na Vlačinama, koje uz pomoć Vlade Republike Hrvatske uspješno privodimo kraju, upravo ono što će nas približiti tom cilju – rekao je Škara pa najavio i neke nove projekte.

– Značajna su i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, izgradnju i popravak lokalnih prometnica, vjerujem i skorašnju rekonstrukciju ulaza u Škabrnju iz pravca Zadra i Benkovca, zatim novih igrališta u Škabrnji i Prkosu, kao i uređenje groblja sv. Luke, koje će nakon 20 godina uskoro napokon dobiti rasvjetu. A dva najveća infrastrukturna projekta, za koje se nadam da ćemo realizirati u skorašnje vrijeme, su dovršetak nove zgrade Općine zajedno s Memorijalnim centrom, koja je nažalost predugo u statusu mirovanja te nogostup koji bi spojio dva mjesta naše Općine, Škabrnju i Prkos.

Uz čestitke mještanima povodom blagdana sv. Luke, načelnik je zaključio.

– I ovim putem želim zahvaliti Vladi Republike Hrvatske, svim ministarstvima s kojima uspješno surađujemo, naravno i našoj Zadarskoj županiji te drugim institucijama poput Županijske uprave za ceste na kontinuiranoj podršci. Hvala i našim prijateljskim Općinama, s kojima sudjelujemo u zajedničkim projektima, a posebno mojim suradnicima u Općini, Općinskom vijeću te svim institucijama koje djeluju na ovom području. U konačnici naši ljudi su ti koji iz dana u dan svojim radom, ljubavlju i entuzijazmom guraju Škabrnju i Prkos naprijed i vjerujem da će tako biti još mnogo godina.

Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije, ovom je prigodom načelniku Škari uručio Odluku Zadarske županije o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije prometnica i infrastrukturnih građevina u novoj stambenoj zoni „Vlačine“, prvenstveno namijenjenoj mladim obiteljima.

– Mogu istaknuti da Županija ima odličnu suradnju s općinskim vodstvom i pružamo potporu svim kvalitetnim razvojnim projektima Općine. Naravno, u najvećoj mjeri skrbimo o onim područjima koja su naša zakonska obveza, a to su zdravstvo i školstvo te smo posebno ponosni na postignuća i razvoj ovdašnje osnovne škole. Vjerujem da će se kvalitetna suradnja nastaviti i u budućnosti na korist svih žitelja, a naše razvojne agencije stoje vam na raspolaganju za pomoć u pripremi i provedbi projekata koji se mogu financirati iz EU fondova – poručio je Vicković.

Okupljene je pozdravio i državni tajnik Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, čestitavši na 30. godišnjici postojanja Općine, uz posebnu zahvalu svim dosadašnjim načelnicima i vijećnicima na njihovom doprinosu.

– Škabrnja je od stradalničkog mjesta izrasla u mjesto nade, mjesto koje je poželjno za život. Vrlo je važna kvalitetna suradnja lokalne vlasti s Vladom RH, koja svojom odgovornom politikom ostvaruje nikad bolje rezultate. Od odlične pozicioniranosti Hrvatske u vanjskoj politici, do gospodarstva u kojem, usprkos svim izazovima, ostvarujemo stabilne stope gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti i plaća. Uz aktivnu politiku suzbijanja inflacije, unatoč energetskoj krizi koja se reflektira zbog agresije na Ukrajinu i bliskoistočnih konflikata, Vlada uspijeva uspješno realizirati cijeli niz velikih, strateških infrastrukturnih projekata. Jednako tako će podržati sve razvojne projekte na području Općine Škabrnja – najavio je Bilaver.

Godišnju nagradu Općine Škabrnja dobili su učenici Marko Kardum, Marija Škara i Filip Ivković, za izvrstan uspjeh i zapažene rezultate na natjecanjima u znanju u protekloj školskoj godini, zatim Malonogometni klub Škabrnja te Sportski klub potezanja užeta Škabrnja za doprinos razvoju sporta te očuvanju tradicije i običaja.

Posebno priznanje, Grb Općine Škabrnja, dobili su Snježana Matić, profesorica engleskog i španjolskog jezika, koja je djecu u OŠ Vladimir Nazor podučavala proteklih 28 godina te profesor emeritus Boris Dželalija, dragovoljac Domovinskog rata, koji je 18. studenog 1991. proživio i preživio napad na Škabrnju, a nekoliko mjeseci kasnije sudjelovao u osnivanju Kluba Škabrnjana u Zadru.

Uoči same svečane sjednice, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je Sveta misa te su položeni vijenci na spomen obilježju na mjesnom groblju Sv. Luke.