GALERIJA Svečano obilježen Dan općine Bibinje; Svi projekti uspješno napreduju!

U osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama s početkom u 11 sati održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine Bibinje i 31. obljetnice utemeljenja.

U jutarnjim satima održana je misa zadušnica za pokojnog Franka Lisicu, hrvatskog redarstvenika koji je svoj život dao u obrani Hrvatske kao prva žrtva s ovog područja. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz molitvu pored njegova groba.

Na svečanoj sjednici odana mu je počast i zahvala za doprinos u obrani Domovine.

Predsjednica Općinskog vijeća, Marijana Kandić, prisjetila se proteklih godina i naglasila kako Bibinje ima razloga za ponos, te da su svi napori učinjeni za dobrobit stanovnika.

“Čast mi je što ćemo i ove godine uručiti priznanja zaslužnima za nesebičan rad i boljitak općine. Želim izraziti optimizam jer se naša općina nalazi na dobrom putu i cilj nam je da iduće godine budu još bolje, da poboljšamo svoj standard i stvorio preduvjete za ubrzan razvoj naše zajednice.” – poručila je Marijana Kandić.

Načelnik Šime Sekula istaknuo je kako je proslava Dana općine Bibinje ujedno i 33. obljetnica stradanja hrvatskog redarstvenika i heroja iz Bibinja – Franka Lisice.

“Danas osjećamo tugu, zahvalnost ali i ponos jer je Franko bio zaista dobar čovjek, istinski vjernik, domoljub i rodoljub, vjeran svom narodu i svojoj domovini. Danas ne bismo bili ovdje da nije onda bilo mladića, prvih hrvatskih redarstvenika, kao što je bio naš Franko Lisica ali i ostali naši mladići Mladen Bugarija Cuki, Alfredo Lisica, Zvonimir Sikirić i Dragan Lisica Taka… Na svima nama je da poštujemo te mlade ljude, hrvatske vitezove koji su svoje živote ugradili u Hrvatsku..” – kazao je Sekula, te dodao:

“Svaka proslava prije svega nameće obaveze koje ova općinska uprava nastoji ostvariti, pa je sasvim logično da se napravi svojevrsna bilanca proteklog razdoblja, da se nabroji barem dio onog što je učinjeno, što se čini, ili se misli učiniti služeći našim mještanima. Naš glavni kapitalni projekt koji smo pokrenuli je izgradnja novog modernog dječjeg vrtića s jaslicama. Vrtić je mjesto razvoja pojedinaca i svako dijete zaslužuje mjesto u vrtiću. Iz tog razloga, Općina je pokrenula projekt koji su svi dugo očekivali, a koji će zasigurno doprinijeti zadovoljstvu i razvoju najmlađih. Bibinje su mjesto koje može pružiti miran život svojim mještanima, a neposredna blizina grada Zadra pruža mladim obiteljima sve što je potrebno za skladan život, te odrastanje djece u sigurnom okruženju. Izgradnjom novog dječjeg vrtića dobit će se prostor za dvije jasličke skupine, a sam novi vrtić imat će šest odgojnih skupina, te će se otvoriti nova radna mjesta.” – najavio je načelnik Sekula.

“Drugi veliki projekt koji provodimo u suradnji sa Općinom Sukošan preko naše zajedničke tvrtke Odvodnja Bibinje-Sukošan za koji je u tijeku javna nabava za odabir izvođača radova je nastavak izgradnje javne odvodnje i rekonstrukcija vodovodne mreže. Projekt je to vrijedan gotovo 12 milijuna eura koji je sufinanciran iz NPOO. Projektom će se izgraditi i rekonstruirati sveukupno 22,10 km cjevovoda od čega je 10,79 km izgradnja nove mreže odvodnje, a 11,31 km rekonstrukcija postojeće vodoopskrbe. Izgradit će se također dvije kanalizacijske crpne stanice. Planirano trajanje provedbe projekta je do kraja 2025. godine. Tu se moram zahvaliti Agenciji ZADRA NOVA koja je kao regionalni koordinator pružila svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi projekta.” – kazao je Sekula dodajući kako je završen projekt uređenja i obnove obalnog pojasa Obale Alfreda Lisice/Šulterova vala vrijedan gotovo 600.000 eura.

Projekt je odobren i sufinanciran od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

“Sad krećemo u izradu UPU ostatka obalnog pojasa kako bi povezali šetnicom i plažama prostor od Lipauske do plaže Punta. Taj projekt je financijski vrlo zahtjevan ali ćemo ga podijeliti u više faza. Izrađen je projekt uređenja komunalne luke Jaz. Prva faza uređenja je u fazi provedbe a ona uključuje sanaciju i uređenje dva glavna lukobrana. Za kompletno uređenje komunalne luke usvojen je UPU luke Jaz i gotov je glavni projekt koji će uskoro biti predan na izdavanje građevinske dozvole.” – najavio je Šime Sekula dodajući kako je u suradnji sa Hrvatskim cestama pokrenut projekt izgradnje novog ulaza kod nogometnog igrališta Franko Lisica.

Projekt je predan na izdavanje građevinske dozvole i očekuje da će do kraja godine biti izabran izvođač radova.

Sa Županijskom upravom za ceste, pokrenuta je izrada projektne dokumentacije za cestu ˝Babindub – rotor groblje. 

“Prva faza uređenja je završena, a za nastavak radova radimo na otkupu zemljišta za novu trasu ceste koja će se riješiti problem ˝uskog grla˝ i sanaciju opasne serpentine prema našem polju, te će se uspostaviti bolja prometna povezanost sa Zračnom lukom Zemunik i brzom cestom, a naši gosti će još lakše i brže dolaziti do Bibinja.” – istaknuo je načelnik Sekula.

“Na vrijeme smo prepoznali probleme s kojima se suočavaju mlade obitelji i maksimalno smo im izašli u susret. Prvenstveno tu mislim na uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života. Tako smo kroz EU projekte povećali kapacitete i poboljšali uslugu naših vrtića. Naš vrtić radi do 20 sati, na taj način roditelji ne moraju brinuti gdje će s djecom ako rade i popodnevnu smjenu ili rade dulje radno vrijeme. U  postojeći vrtić uveli smo nadstandard, tako roditelji za samo 55 eura koliko plaćaju, a ukoliko im dvoje djece pohađa naš vrtić plaćaju pola toga iznosa, dobivaju topli obrok za dijete, radionice engleskog i talijanskog jezika, glazbene kulture, terapiju logopeda. Stoga roditelji ne moraju djecu voditi na terapije u Zadar i za njih dodatno izdvajati novac. Trenutno svim roditeljima za koje nema mjesta u našim vrtićima sufinaciramo pola iznosa od cijene vrtića kod drugih osnivača. Pomažemo i roditeljima čija djeca idu u školu, na način da financiramo nabavku kompletnog radnog materijala (radne bilježnice, likovne mape, geografske karte, kutije za tehničku kulturu) za učenike od prvog do osmog razreda OŠ Stjepan Radić. Prvaši dobiju i kompletnu likovnu kutiju. Općina Bibinje prihvatila  je i financiranje djelatnika za rad produženog boravka, doniramo i knjižnicu, redovno nagrađujemo darovitu djecu kako bi pokazali da se trud i znanje isplati. Svi redovni studenti ostvaruju pravo na stipendiju i to u iznosu od sto eura za one koji studiraju izvan naše županije, dok onima koji studiraju ovdje u Zadru isplaćujemo sedamdeset eura mjesečno.” – kazao je Sekula dodajući kako Općina financira brojne udruge u kulturi i sportu.

Tako roditelji ne trebaju voditi djecu na košarku, nogomet ili karate u Zadar, već sve to imaju gotovo besplatno u Bibinjama.

Konstantno se ulaže u sportsku infrastrukturu, uređeno je dječje igralište Bralići, kreće ubrzo uređenje vježbališta na otvorenom u sklopu Sportskog centra Franko Lisica, te su pripremili projekte za još dva igrališta koja će prijaviti na pozive iz ITU mehanizma.

“U našem društvenom centru imamo brojna događanja od izložba slika do filmskih večeri te brojnih drugih radionica. Napominjem kako je sav taj sadržaj za naše mještane potpuno besplatan, odnosno financira ga Općina Bibinje.  Od manifestacija poput našeg Adventa u zimskim mjesecima do ljetnih koncerata na otvorenome, sve je to besplatno za naše mještane čime je Bibinje jedno uistinu ugodno mjesto za život. Vjerujem da smo dosadašnjim radom pokazali i dokazali kako smo vrijedni povjerenja naših građana. Nećemo odustati od ciljeva koje smo si javno zadali i koje namjeravamo provesti do konačne realizacije na dobrobit svih mještana naše Općine. Ostvarenja o kojima sam govorio, kao i sva ona koja nas očekuju, ne bi bila realizirana bez potpore i suradnje s vladom RH, Zadarskom županijom, ministarstvima, tvrtkama i trgovačkim društvima koja su radila na pojedinim projektima… Hvala svima koji su pomogli realizaciji naših ciljeva i zadataka.” – kazao je Sekula zahvalivši pri tom mještanima na podršci, razumijevanju i sugestijama, vijećnicima Općinskog vijeća koji su donosili odluke za dobrobit i napredak općine, službenicima općine koji su svojim zalaganjem, iako malobrojni, doprinijeli realizaciji navedenih projekata.

“Hvala hrvatskim braniteljima koji su dali najveći doprinos u izgradnji i razvoju naše Općine. Čestitam od srca i ovogodišnjim laureatima na dobivenim nagradama i priznanjima  i zahvaljujem na njihovom velikom doprinosu. A svim mještankama i mještanima čestitam Dan općine Bibinje.” – poručio je načelnik Sekula.

Župan Božidar Longin pohvalio je vlast u Općini Bibinje na čelu sa Šimom Sekulom, ističući kako su prepoznali potrebe stanovništva i rade sve kako bi poboljšali kvalitetu života u mjestu.

Naglasio je kako su i Bibinje, ali i ostala mjesta turistički vrlo atraktivna, ali da treba i dalje raditi na poboljšanju ponude, te razvoju infrastrukture.

Pohvalio je i natalitet u Bibinjama dodajući kako se nada da će on biti i veći. Naglasio je kako Općina Bibinje može računati na podršku Zadarske županije u svojim projektima.

Saborska zastupnica Nikolina Baradić pohvalila je općinsko vodstvo i projekte na kojima se radi, ali i podsjetila da sve što danas imamo možemo zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su obranili ovu zemlju i danas smo samostalna i međunarodno priznata država.

U nastavku sjednice uručena su godišnja priznanja.

Godišnja nagrada Općine Bibinje uručena je Ivanu Šimuniću, juniorskom prvaku Hrvatske u tajlandskom boksu u disciplini do 54 kg, Nogometnom klubu veterana „Bibinje“ za 25 godina postojanja i doprinos u razvoju sporta na području Općine Bibinje, te NK  „Bibinje“ za osvojen naslov prvaka Prve županijske nogometne lige u sezoni 2022./2023. Grb Općine Bibinje dodjelen je Ruži Dražini, dr.med.spec. znak zahvale za dugogodišnji predan i zapažen rad u zdravstvu. Doktoricu Ružu Bibinjci pamte kao toplu, vedru i profesionalnu liječnicu koja im je velikodušno pomagala kad god je bilo potrebno.

U ime nagrađenih, ona se zahvalila, te održala kratak govor

Prisjetila se svojih početaka u Bibinjama, gdje je prvi put došla 1984. godine kao mlada liječnica, i Bibinjci su odmah na nju ostavili dobar dojam, te se poželjela vratiti u ovo mjesto. Bibinjce je hvalio i njen pokojni suprug koji je radio u Luci i poznavao mnoge od njih.

“S radošću sam dolazila na posao, svoje pacijente tretirala sam kao članove obitelji, starije ljude sam gledala kao svoje roditelje, mlađe kao svoju djecu, a kasnije i unuke i mogu reći da imam puno lijepih uspomena, te me ovo priznanje veoma razveselilo. Mogu samo zahvaliti Bogu što sam 1994. godine došla u ovo mjesto kad se formirao drugi liječnički tim.” – prisjetila se dr. Dražina dodajući kako su joj Bibinjci pomogli i kada je doživjela osobnu tragediju 2013. godine. Tada joj je u prometnoj nesreći poginuo suprug.

“Svi ste bili uz mene, bili mi podrška i to mi je puno značilo. Kad dam odlazila u mirovinu 2022. godine jedan pacijent mi je napisao pismo i zahvalio što sam bila uz vas i kad mi je bilo najteže. A ja sam od vas crpila snagu, uzor mi je bila jedna žena koje se često sjetim ovih dana, a to je majka pokojnog Franka Lisice. Franka nisam poznavala, ali poznavala sam mu majku. Nosila je veliku bol u srcu, ali uvijek je bila uzdignuta čela. Bila je uredna i ozbiljna žena, dolazila je u ordinaciju samo kad je trebala, nije mi oduzimala vrijeme na suvišne priče, ali iz nje je zračila jedna snaga, hrabrost i u svojim najtežim trenucima ugledala sam se na nju. Hvala vam i želim vam puno sreće i blagoslova u daljnjem radu.” – poručila je dr. Dražina.

Nekoliko prigodnih pjesama izveli su klapa Bibinje i pjesnik Ante Sikirić.

FOTO: Leo Banić