GALERIJA Svečano otvorena obnovljena zgrada stare Tehničke škole, nazočio i premijer Plenković

Sveučilišni objekt u kojemu se nekada nalazila stara Tehnička škola danas je, nakon tri godine zahtjevne rekonstrukcije, svečano otvoren. Svečanosti su uz rektoricu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijanu Vican i njezine suradnike nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, državni tajnici i brojni drugi predstavnici javnih institucija.

Rektorica Vican otvaranjem zgrade na simboličan način zaokružila je svoja dva rektorska mandata, a danas useljena zgrada, uz gradnju novog studentskog doma s restoranom, jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata za njihovog trajanja. Podsjetila je kako je proces obnove krenuo 2007. godine, kada je Zadarska županija prepustila Sveučilištu secesijski dio kompleksa, nakon čega je napravljen idejni projekt, a 2020. godine dočekalo se potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru ITU mehanizma. I danas je zahvalila ministru Plenkoviću na riječima ohrabrenja koje je izrekao prilikom dodjele sredstava, kao i ministru Erliću, koji je veliku ulogu imao i dok je bio pročelnik gradskog odjela za EU fondove.

– U ovom obnovljenom dijelu uživat će od ponedjeljka studenti i profesori Odjela za psihologiju, Odjela za sociologiju i Odjela za etnologiju i antropologiju. S trenutkom otvorenja ovog dijela sveučilišne infrastrukture samo dajemo još jedan pečat Gradu Zadru kao sveučilišnom gradu, rekla je rektorica Vican, koja je najavila i rekonstrukciju susjednog prostora radionica, u koje će se jednog dana smjestiti Centar za strane jezike i Centar za projekte, znanost i transfer tehnologija.

– Ovog tjedna završavam svoja dva rektorska mandata. Iza sebe ostavljam manje-više realizirana obećanja. Zahvalna sam mojoj zlatnoj četvorki, mojim prorektorima bez kojih se ta obećanja ne bi dogodila. Pritom, divan je osjećaj imati  nasljednika iz prorektorskih redova, prof. dr. sc. Josipa Faričića, geografa na glasu u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, izvrsnog sugovornika i prijatelja, odanog Sveučilištu, Gradu i Hrvatskoj. Bit će mi drago ako ćete moj rad pamtiti s onim na što sam izuzetno ponosna, a to je inzistiranje na kulturi rada s najvišim standardom sveučilišne retorike. Radili smo vođeni načelom da matrica boljitka nije šaputanje problema, nego glasno pretresanje problema za stolom; da matrica boljitka nije dramatiziranje; da različito mišljenje i suparništvo nije neprijateljstvo, zaključila je rektorica Vican.

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što je u svoja dva mandata na čelu Vlade imao priliku surađivati s rektoricom Vican, uz uvjerenje da će se ona nastaviti i s njezinim nasljednikom.

– Ovom novom infrastrukturom dobili ste nove kvalitetne prostore na korist svim studentima i profesorima, a grad Zadar na samom ulazu u gradsku jezgru moderan objekt kakav zaslužuje. Zadar je doživio nevjerojatan uzlet, pretvaranjem spomeničke baštine u modernu infrastrukturu. To je dobar smjer i za druge u Hrvatskoj. Posebice pohvaljujem Sveučilište zbog uključenosti u europsku alijansu za pametno i održivo upravljanje urbanim obalnim prostorima, čime postaje jedna od ključnih referentnih točki mediteranske i jadranske orijentacije Hrvatske. Predani smo u realizaciji četiri cilja: demografske revitalizacije, jer bez nje nema ni studenata, dekarbonizacije, digitalizacije i ulaganjima u obrazovanje. Zahvaljujući ulaganjima vrijednima 2 milijarde eura naš mladi imat će priliku steći kvalitetno opće obrazovanje, a zahvaljujući studijima i specijalistička znanja koja će ih činiti konkurentnima na globalnom tržištu rada, rekao je Plenković.

Nakon završetka kratke svečanosti uzvanici su obišli rekonstruirani objekt, u kojemu je bila postavljena izložba „Škola za umjetnost i obrt Pasquale Bakmaz“, koju su priredili Državni arhiv u Zadru i Sveučilište u Zadru.