GALERIJA Učenici EBTŠ Zadar predstavili školu i svoj grad kolegama iz Splita GALERIJA Učenici EBTŠ Zadar predstavili školu i svoj grad kolegama iz Splita
U petak, 20. svibnja nakon održanih on line sastanaka projekta Tragom dalmatinskih trgovaca, kroz partnerstvo Komercijalno-trgovačke škole Split i Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Zadar,... GALERIJA Učenici EBTŠ Zadar predstavili školu i svoj grad kolegama iz Splita

U petak, 20. svibnja nakon održanih on line sastanaka projekta Tragom dalmatinskih trgovaca, kroz partnerstvo Komercijalno-trgovačke škole Split i Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Zadar, putem Teams aplikacije učenici su imali priliku uživo se upoznati u Zadru.

Nakon istraživanja i pripreme projekta održan je prvi stručni posjet učenika uz pratnju nastavnica iz Splita u Zadar gdje su im domaćini bili učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, Zadar. Oni su predstavili školu, svoj grad, njegovu drevnu i bogatu povijest u antičko doba s naglaskom na ekonomski aspekt života i rada: trgovanje, puteve, namirnice novac i poneke zanimljive običaje… Istražili su trgovačke rimske ceste u svojoj županiji, vrste proizvoda kojima se trgovalo u rimsko doba na pojedinoj cesti, izdvojili su proizvode kao što su riba, maslinovo ulje, sir… Ilustrirali su plakate s QR kodovima, mapu kupi/prodaj na rimskoj cesti, usporedili su značenje trgovačkih puteva nekada i danas, prezentirali su trgovačku luku Zaton kod Nina i posebne šivane brodove. Naglasili su važnost trgovačkih luka za gospodarski razvoj Zadarske županije. Na kraju su odigrali kviz kojim su procijenili svoje znanje. Sastanak i događanje bili su edukativni i zabavni a uključivali su prezentacijski dio u školi uz obilazak konkretnih lokacija po gradu uz korištenje suvremenih digitalnih alata i tehnologije. Tako su postignuti odgojno-obrazovni ishodi projekta.

Na predstavljanju Škole nastavnica Sandra Bijelić Pajović predstavila je inovativnu školsku zadrugu Solidus i njene najnovije projekte, slikovnicu namijenjenu vrtičkoj djeci naziva Školica o novcu i digitalnu brošuru nastalu u sklopu Europskog projekta Mali poduzetnici s udrugom Cinaz i Gradom Zadrom, naziva Plasman proizvoda na tržište.

Ovakav kreativan primjer suradnje dvaju strukovnih škola na međužupanijskoj razini dodatno oplemenjuje kurikulum i daje učenicima priliku pokazati svoje kreativne vještine, timski rad i organizacijske sposobnosti uz mentorstvo nastavnika.

Na projektu sudjeluje 16 učenika i 4 profesora. Učenici iz Splita su treći razred smjera komercijalist: Matea Jurjević, Ela Zoko, Ivan Komar, Luca Knezović, Franko Kukoč, Marko Alduk, Ela Penga i Paola Salapić uz nastavnice Jasenku Rašetinu i Andreu Braovac. Iz Zadra na projektu sudjeluju učenici smjera komercijalist 2 d i 3 d razreda: Kristina Mučaj, Natali Zubčić, Noa Lakić, Arijan Raci, Dora Vujnović, Marija Benić, Lovre Jerak i Lovre Barić uz nastavnice Anitu Kocman i Danijelu Rimanić.

Ovom prilikom ostvaren je cilj projekta, učenici i nastavnici iz Splita mogli su naučiti zanimljive činjenice vezane za ekonomiju, trgovanje, luke i puteve na području Zadra i Zadarske županije.