GALERIJA Završio dvodnevni Fish & Jazz Festival

Završio dvodnevni Fish & Jazz Festival: Odlična glazba i sjajni riblji zalogaji privukli Zadrane i njihove goste u dvorište Cedulina

Nadahnutim koncertom jazz banda Black Coffee s mladom splitskom glumačkom zvijezdom Uršulom Najev koja je pokazala raskošan pjevački talent, u petak navečer je u atriju Palače Cedulin završio dvodnevni zadarski Fish & Jazz Festival. Event zamišljen kao dvodnevno uživanje u dobroj glazbi i hrani iz mora, sudeći po posjeti i reakcijama slučajnih i namjernih gostiju, i turista i Zadrana, u potpunosti je uspio.
Baš je zadnji festivalski koncert bio i najposjećeniji, a u njemu su uživali ponajviše ljubitelji jazza koji su ciljano došli na koncert sjajnih i iskusnih glazbenika pojačanih mladom Uršulom. Atrij Palače Cedulin smješten je na samom glavnom, sjevernom ulazu u stari dio Zadra pa su dobar jazz i lagani riblji zalogaji bili svojevrsna dobrodošlica i ugodno iznenađenje kojeg naprosto nitko tko je dolazio „u Grad“, kako mi to u Zadru kažemo, nije mogao „promašiti“. Ipak, ljubitelji dobre glazbe ovakav događaj nisu mogli propustiti…

Festival je u četvrtak otvorio pomalo otkačeni Nick Bresco Quartett, a navečer su nastavili sjajni Napolitanci Elio Copolla Trio koji su u Zadar stigli s tromjesečnog gostovanja u New Yorku. Oni su svojim nastupom izazvali posjetitelje na ples i sve oduševili. U petak ujutro Festival je nastavljen nastupom zadarskih izvođača Elene Stelle i njezinog AJ Tria.

Mladi kuhari su pripremali odlične riblje zalogaje od uzgojene ribe zadarske tvrtke Cromaris. Stalni Cromarisov suradnik Mladen Križanović, talentirani chef s japanskom edukacijom, rolao je na početku sashimi role od orade u nori algi i s kavijarom od pastrve te nastavio s nigiri zalogajima od iste ribe. Tihomir Bježančević, zvijezda TV showa Masterchef, koji za sebe tvrdi da uopće nije kuhar već da samo želi podijeliti svoje gastronomske užitke s drugima, slagao je za ovu priliku obilne sendviče od grilane kornatske hame s puno povrća i svojim autorskim umakom.

Wine Corner držala je danas već poznata zadarska obiteljska vinarija Fiolić na čijem su se stolu točili dobra vina maraština, rose i crni cuvee, ali i izvrsni Fiolić Spritz, koktel od likera od višnje maraške i pjenušca. Supružnici Ana i Dario Fiolić bili su ta dva festivalska dana u stalnom pokretu jer su istovremeno služili i na Festivalu i u svom ljetnom Wine Gardenu na gradskoj tržnici, ni sto metara udaljenoj od atrija Cedulina.
Organizator Fish & Jazz Festivala Turistička zajednica grada Zadra, koja je odlične suradnike našla u europski poznatoj tvrtki za uzgoj ribe Cromaris i lokalnoj boutique vinariji Fiolić, zamislila je događaj bez velikih pretenzija i velike pompe. Posjeta festivalskom dvorištu pokazala je da su baš ovakvi formati ljetnih događanja zapravo idealni. Do ugodne atmosfere dolazi se gotovo spontano, opušteno, upravo onako kako to ljeti i treba biti. Zadar je ovih prvih lipanjskih dana bio prepun turista, kao nikad u ovom ranom dijelu turističke sezone, a događaji ovakvog tipa svojim su konceptom idealno rješenje kao ‘doživljaj više’ kako se obilazak grada ne bi pretvorio tek u puku šetnju. Dobar jazz (ili neka druga dobra glazba) i fini riblji zalogaji – treba li puno više za ugodni ljetni hedonizam..?


Galerija večernjeg programa prvog dana Fish & Jazz Festivala


Počeo prvi Fish & Jazz Festival u Palači Cedulin: Posjetitelji ugodno iznenađeni glazbenim dočekom u centru Zadra

Opuštena atmosfera jazz glazbe, uz obilje ukusnih ribljih zalogaja, obilježila je početak prvog Fish & Jazz Festivala u četvrtak ujutro. Ova nova gastronomsko-zabavna i vinska manifestacija organizirana je od strane Turističke zajednice grada Zadra u suradnji s partnerima – tvrtkom Cromaris i Vinima Fiolić. Festival je smješten u ambijent atrija Palače Cedulin, pa su mnogi gosti Zadra koji su toga jutra krenuli u obilazak starog dijela Zadra, bili ugodno iznenađeni glazbom koja ih je dočekala na samom ulazu na poluotok.

U opuštajućem jazz tonu, prvo festivalsko jutro uveličao je Nick Bresco Quartett, predvođen Nikolom Breškovićem, dubrovačkim glazbenikom koji trenutno djeluje u Parizu.

Dok su Nick i njegovi kolege zagrijavali namjerne i slučajne posjetitelje novog Festivala, na drugom su dijelu atrija mladi chefovi Mladen Križanović i Tihomir Bježančević, uz pomoć mlađahnog učenika zadarske škole kuhanja Luke Ožakovića, pripremali su riblje porcije od Cromarisove ribe. Sad već iskusni chef Mladen, koji se nekoliko godina usavršavao u Japanu, motao je sashimi rolice od podlanice. Iako imaju imaju oblik sushija, Križanovićeve rolice su složene bez riže, tek od fileta ribe, krastavaca i avokada uz dodatak kavijara od pastrve. Tako je na najbolji način istaknut izvorni okus svježe ribe kojeg će obogatiti tek malo soja umaka i ukiseljeni đumbir.

Chef Bježančević je posjetiteljima pripremao obilniji obrok s mediteranskim naglaskom – pozamašni sendvič od pržene kornatske hame uzgojene u kavezima Cromarisa, kojoj je dodao malo svježeg kupusa.

Vinarija Fiolić je na Festivalu prisutna sa svoja tri vina, maraštinom po kojoj je ova zadarska boutique obiteljska vinarija i najpoznatija te crnim cuveeom i roseom. Fiolić Spritz je njihovo originalno piće proizišlo iz pića Aperol Spritz, s tim što Fiolići u svom dugom koktelu koriste sastojke iz vlastite proizvodnje (osim pjenušca) pa je jedan od njih sjajni Fiolić liker od višnje maraške.

Festivalsko jutro imat će svoj logičan nastavak i navečer prvog dana. U četvrtak navečer gastronomska i vinarska postava ostat će ista, ali će goste zabavljati Elio Coppola Trio. Zadarski ljubitelji jazz glazbe pamte ovaj trio po sjajnom nastupu prošlog ljeta u Muzeju antičkog stakla, kada su nastupali s francuskom pjevačicom Celiom Kameni.

Fish & Jazz Festival traje i u petak kada sviraju i pjevaju Elena Stella & AJ trio, a navečer nastupaju ponajbolji hrvatski jazzeri Black Coffee, uz svojevrsno iznenađenje u ulozi pjevačice – glumicu Uršulu Najev.

Ulaz na sve programe se ne naplaćuje, a cijene hrane i pića su i više nego pristupačne.