General Gotovina: “Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti” General Gotovina: “Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti”
Na Svečanoj akademiji odrzanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, povodom 30. obljetnice VRO-a Maslenica, u general Ante Gotovina održao je govor u kojem je... General Gotovina: “Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti”

Na Svečanoj akademiji odrzanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, povodom 30. obljetnice VRO-a Maslenica, u general Ante Gotovina održao je govor u kojem je naglasio kako mu je drago što je ovaj dan započeo odavanjem pijeteta poginulim i umrlim braniteljima koji danas nisu sa nama.
Prisjetio se početaka operacije i kazao kako su tada bili vojska koja se tek ustrojavala i uglavnom branila. U akciji su sudjelovale postrojbe iz svih naših krajeva, te iseljeništva.

“Pamtim lica naših ljudi te ’93. godine, neki su bi jedva punoljetni. U akciji su sudjelovale postrojbe iz svih naših krajeva. Preuzeti odgovornost ljudski i kršćanski, nesebično, bio je naš izbor, a spojiti hrvatski sjever i jug, naša misija. Cilj operacije bio je potisnuti neprijateljske snage maksimalno u dubinu teritorija i tako otkloniti neposredni pritisak na grad Zadar i sva mjesta duž obale prema Šibeniku. Stvoriti pretpostavku zaizgradnju Masleničkog mosta i ponovo spojiti sjever i jug Hrvatske” – naglasio je general Gotovina.

“Sjetimo se, Ujedinjeni narodi tražili su obustavu akcije i povratak na početne položaje. No tome unatoč, oružane su snage ostale na dostignutim policijama. Operacija Maslenica bila je od vitalne važnosti, omogućila je postavljanje pontonskog mosta. Na zahtjev Ujedinjenih naroda, akcija je 27.01. službeno zaustavljena, nakon čega su uslijedile teške borbe. Agresorske snage bile su tim postupkom ohrabrene, avele se svježe postrojbe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, s namjerom da ponište učinak operacije. Hrvatska vojska je sve napade uspješno zaustavila. Time smo stekli i psihološku prednost nad agresorom. Operativna grupa Sinj uklonila je ugrozu, razminirali branu Peruča, što je bilo ključno za sigurnost tog prostora. Ljudstvom i tehnikom nadmoćnijem neprijatelju prvi smo se put suprotstavili napadom, pokazali smo izdrživost, predanost i snagu. Prva velika bitka bila je dobivena. Iskustvo stečeno u operaciji Maslenica bilo presudno za kasnije operacije.” – poručio je Gotovina dodajući kako se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja pod sintagmom udruženog zločinačkog pothvata, ali da je istina pobijedila:

– Pobjeda u Domovinskom ratu je temelj na kojem smo izgradili hrvatsku državu za sve njene državljane. Zajedništvo je bilo snaga svih naših pobjeda. Nastavimo s optimizmom razvijati našu domovinu.” – zaključio je general Gotovina.