DR. BRANKO DUKIĆ: Godišnje se u Zadru obavi 150 abortusa!

Od danas, pa idućih 40 dana, ispred zadarske Opće bolnice u sklopu jesenjske kampanje “40 dana za život” – molit će se protiv pobačaja.

Iako ovakve inicijative nailaze na podršku javnosti, pobačaje je nemoguće spriječiti.
Vrlo značajno u tom smislu bilo je djelovanje udruge “Pro vita”, koja se dugi niz godina bavi savjetovanjem i pružanjem konkretne pomoći ženama koje su abortus vidjele kao jednu od opcija.

U razgovoru za portal Kalelarga info, šef Odjela ginekologije Opće bolnice Zadar, dr. Branko Dukić je kazao:

“Godišnje se u Zadru obavi oko 150 prekida trudnoća. Bez obzira što mi liječnici o tome mislili i koliko se protivili, žene imaju po zakonu pravo na pobačaj i mi to ne možemo spriječiti. Ima i u našoj bolnici liječnika koji ne žele to raditi, međutim na razini cijele hrvatske pobačaji se u bolnicama odvijaju i to je tako zakonom određeno.” – pojasnio je dr. Dukić.
S druge strane, koliko god pobačaj bio osuđivan, bitno je da se namjerni prekidi trudnoće legalno mogu obavljati u bolnicama, u potpuno sterilnim uvjetima, uz kontrolu liječničkog tima.
Godišnje u svijetu 70 tisuća žena umre zbog nesigurnih prekida trudnoće.

Cijene pobačaja u Zadru kreću se od dvije do tri tisuće kuna, ovisno radi li se u bolnici ili u privatnoj ginekološkoj ambulanti.