Gorjelo na brodu plivarici u vlasništvu generala Gotovine

Na plivarici trgovačkog društva Pelagos Net Farma d.o.o, u suvlasništvu generala Ante Gotovine, jutros oko 10.30 sati u Gaženici izbio je požar. Odmah po dojavi na teren je upućeno pet vozila s 10-ak vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Zadar (JVP), koji su u pola sata ugasili otvoreni plamen.
– Dobili smo dojavu da gori brod te smo odmah uputili svoje snage koje su bile u Gaženici i Zadru. Radilo se o pet vozila s 10 do 12 vatrogasaca. Stigli su na vrijeme jer su bili dosta blizu. Gorjelo je u skladišnom prostoru u unutrašnjosti broda koji je na ovakvim plovilima svojevrsna hladnjača u kojoj se riba čuva svježom do dopremanja na obalu. Čini se da je požar izbio zbog kvara na instalacijama, no točni razlozi će se znati nakon odrađenog očevida od strane PU zadarske. Zapalila se i izolacija između stiropora i pur pjene, tako da je zbog toga dosta dimilo, no naše postrojbe su stigle na vrijeme i odmah su to lokalizirali. Za pola sata je sve bilo riješeno, no zbog sigurnosti nakon gašenja požara vatrogasci su još neko vrijeme ostali kontrolirati požarište kako ne bi došlo do ponovnog razbuktavanja vatre, a istovremeno je iz broda ispumpavana voda kako se ne bi dogodila dodatna nezgoda te kako bi se naknadno utvrdilo pušta li možda trup broda negdje, istaknuo je Željko Šoša, zapovjednik JVP Zadar.
Također, iz PU zadarske potvrdili su kako su oko 10.30 sati dobili dojavu da na vezu u Gaženici gori brod. Nakon odrađenog posla vatrogasaca pristupilo se očevidu od strane inspektora za zaštitu od požara i eksploziva PU zadarske.
– Na mjesto događaja izašle su sve službe. Policijski službenici morali su sačekati da vatrogasci odrade svoj posao, saniraju i napuste požarište kako bi se pristupilo očevidu te otkrilo uzroke požara. Čim se stvore uvjeti za ulazak policije na zapaljeni brod izvršit će se očevid kako bi se utvrdili razlozi zapaljenja, istaknula je Sonja Šimurina iz PU zadarske.
S obzirom da je brod privezan uz poslovnu zgradu na mjestu očevida sa zaposlenicima, vatrogascima i policajcima razgovarao je i sam vlasnik zapaljene plivarice, general Gotovina.
Materijalna šteta na zapaljenoj plivarici još nije poznata.

Izvor: Zadarski list