GOTOVINA: Želim znanjem i iskustvom doprinijeti, to nema veze s politikom!

Letačke posade Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koje su sa dva Canadaira CL-415 sudjelovale u gašenju požara u Državi Izrael, vratile su se danas u utorak 6. prosinca 2016. u matičnu bazu u vojarni Zemunik.

Tom prigodom dočekali su ih i pozdravili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade general Ante Gotovina, zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zb  brigadir Karol Lučan.

U pozdravnim riječima ministar Krstičević je čestitao protupožarnim posadama za sve što su učinili pružajući pomoć izraelskom narodu, zbog čega su dobili i pohvale i priznanja od izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i premijera Benjamina Netanyahua. „Iskazali ste visoke  sposobnosti, odlučnost  i spremnost pružanja pomoći kad je bilo najteže. Među prvima ste pristigli u Izrael i odigrali presudnu ulogu u gašenju požara. Ne samo da ste heroji u Hrvatskoj već ste heroji i u Izraelu“, naglasio je ministar Krstičević te poručio kako je ponosan, i on osobno, ali i cijela Hrvatska jer su svojim nesebičnim angažmanom naše posade u Izraelu pokazale profesionalnost ali i srce hrvatskog čovjeka i odlučnost hrvatske države da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

„Pokazali ste i tamo kako hrvatski vojnik, pripadnik pobjedničkih Oružanih snaga, pristupa zadaćama – fokusirano, odgovorno, nikada ne zanemarujući humanost. To je ono po čemu smo prepoznatljivi. To je ono zbog čega su naše Oružane snage brand“, zaključio je ministar Damir Krstičević.

Posade je pozdravio i general Ante Gotovina, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade:

„Veselimo se povratku naših posada i drago mi je da sam ih mogao doći pozdraviti. Pružili su ruku pomoći u potrebi i još jednom pokazali spretnost i osposobljenost djelovanja na požarima i izvan teritorija Republike Hrvatske.“
Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako se hrvatski tim iz Izraela vratio sa višeslojnim dojmovima. „Reagirali smo u rekordnom roku i pružili pomoć Izraelu u najkritičnijem trenutku. Izraelski premijer upravo je zato došao kod nas, razgledao naš avion i zadržao se u razgovoru, jer su hrvatska iskustva u gašenju požara iz zraka prepoznata i mogu biti korisna Izraelu. U građenju protupožarne sigurnosti naša iskustva mogu im biti dragocjena“, poručio je pukovnik Turković.

Za iznimne rezultate i doprinos u predstavljanju sposobnosti Oružanih snaga i ugleda RH u svijetu, ministar Krstičević je sve pripadnike zračnih snaga koje su pružale pomoć u gašenju požara u Izraelu nagradio dalekozorom.

Kroz  četiri dana izravnih djelovanja u Izarelu hrvatske zračne snage ukupno su provele 35 sati u zraku i pri tome izbacile oko 280 tona vode na požarišta.

Na pitanje novinara zašto je prihvatio dužnost savjetnika, odgovorio je kako želi doprinijeti svojim znanjem i iskustvom.

“To je volonterski i nema nikakve veze s politikom.” – naglasio je general Gotovina.

zemunik, 06.12.2016. - zrakoplovna baza zemunik, ministar obrane rh damir krsticevic sa suradnicima docekao je posade dva kanadera koji su gasili pozar u izraelu -
zemunik, 06.12.2016. – zrakoplovna baza zemunik, ministar obrane rh damir krsticevic sa suradnicima docekao je posade dva kanadera koji su gasili pozar u izraelu –