Građevinska inspekcija obavit će provjeru Supernove prije otvorenja!

Uprava Supernove najavila je otvorenje centra u studenom, tvrdeći pri tome da nije narušena statika i da nema opasnosti od urušavanja.

Index je resornom ministarstvu poslao upit s pitanjima o možebitnim kontrolama i inspekcijama zadarske Supernove, a u odgovoru kojega smo dobili, po prvi put se spominje ‘stabilnosti tla’, kao i sigurnost od opasnosti za život i zdravlje ljudi, okoliš, prirodu i druge građevine.

Naime, kao što se do sada već špekuliralo u javnosti, prema informacijama ljudi koji su radili na sanaciji poplavljene garaže Supernove, nakon poplave, došlo je do urušavanja dijela temelja i nosivih zidova u samom dnu centra, odnosno u garažnom prostoru. Međutim, iz Supernove su takve informacije demantirali u danima nakon poplave.

“Sukladno Zakonu o gradnji vlasnik građevine je odgovoran za njezino održavanje te u slučaju oštećenja građevine zbog kojeg postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, okoliš, prirodu, druge građevine i stvari ili stabilnost tla na okolnom zemljištu, vlasnik građevine je dužan poduzeti hitne mjere za otklanjanje opasnosti i označiti građevinu opasnom do otklanjanja takvog oštećenja.

Građevinska inspekcija obavit će provjeru postupanja vlasnika građevine vezano za održavanje građevine odnosno otklanjanja posljedica izvanrednog događaja.”, stoji u dopisu kojega potpisuje ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno samostalna služba za odnose s javnošću i informiranje.