Gradi se 110kWh trafostanice u Murvici; Opskrbljivat će od Benkovca do Nina, te CGO Biljane Donje Gradi se 110kWh trafostanice u Murvici; Opskrbljivat će od Benkovca do Nina, te CGO Biljane Donje
Dugo očekivana trafostanica, koja će život dati žiteljima koje omeđuju Seline, Benkovac, Murvica i Nin te Centru za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, uskoro... Gradi se 110kWh trafostanice u Murvici; Opskrbljivat će od Benkovca do Nina, te CGO Biljane Donje

Dugo očekivana trafostanica, koja će život dati žiteljima koje omeđuju Seline, Benkovac, Murvica i Nin te Centru za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, uskoro će i sama oživjeti. U svibnju su započeli radovi na njenoj izgradnji, a prvi korak bio je čišćenje terena južno od same zone Grabi u Murvici. 

Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar kazao je da općina ovaj projekt čeka već petnaest godina. Davno je ucrtana u prostorni plan, no sada su konačno krenuli i radovi. Trafostanica bi, prema njegovim saznanjima, u pogonu trebala biti za dvije godine. 

– Za dvije godine, ja se duboko nadam, imat ćemo i trafostanicu 110kWh koja se sada gradi napokon, i nakon 15 godina upornog rada, molbi, žalbi i toliko znoja… Međutim, nije ona korisna samo za područje Općine Poličnik, nego ona je za područje od Benkovca do Nina, pojasnio je načelnik. 

Iz Elektre Zadar, koja je investitor projekta, potvrdili su da su radovi krenuli u drugoj polovici svibnja te da je glavni izvođač radova Končar.

– Ugovor sa je potpisan u prosincu prošle godine, a izvođač je uveden u posao u siječnju. Rok za završetak radova je 24 mjeseca od uvođenja u posao, rekao je Branko Burčul pa dodao kako u Elektri planiraju da radovi budu gotovi krajem 2023.

Ugovorena vrijednost izgradnje trafostanice 52.242.000 kuna bez PDV-a, dok će za postavljanje kabela i uvođenje u opskrbnu mrežu HEP izdvojiti dodatnih 30 do 50 milijuna kuna. 

Jedan od najvažnijih korisnika nove trafostanice je i Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim koji o trafostanici ovisi. I sam je još u gradnji, a njegovim završetkom uspostavit će se integralni sustav gospodarenja otpadom na području Zadarske i dijelu Ličko-senjske županije. 

– Što se tiče Centra za gospodarenje otpadom, on je jedan od onih kojima je trafostanica nužna i da bi opskrba električnom energijom bila kvalitetna na području od Benkovca do Nina, kako u domaćinstvu, tako i gospodarstvu. Moje kolege načelnici susjednih općina i gradova mjesečno su me zvali i pitali kad strta ta trafostanica. Svaki detalj na ovom području upravo je zavisio od 110-ke. Zašto? Samo zato što je interes ulaganja u gospodarstvo, odnosno u izgradnju obiteljskih kuća i šire došao na ovo područje, kaže načelnik Lončar.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u općini živi 4.700 ljudi. Mnogo je mladih obitelji koje grade svoje domove, a nije zanemariv ni utjecaj turizma na ovo područje.  

– Jako je puno obiteljskih kuća, tako i gospodarskih subjekata kojima je trafostanica nužna i potrebna i bez obzira na nove valove izgradnje solarnih trafostanica, dodao je pa pojasnio što ova nova trafostanica znači za poslovne zone u općini. 

– Što se tiče konkretno rada naših poslovnih zona u Murvici i Poličniku te Mazije, trafostanica svojom gradnjom i rokovima do dvije godine trebala bi trajno osigurati opskrbu električnom energijom za sve sadašnje i buduće korisnike. A zašto je to toliko važno? Upravo zbog interesa novih ulagača koji žele doći u naše poslovne zone. Ovo je jedna izvanredna i odlična investicija koju nudi distributer, u ovom slučaju HEP, odnosno DP Elektra Zadar. 

Zone se sada opskrbljuju iz trafostanice u Zadru.  

– Izvor koji je do sad stavljao malu zapreku, za razvoj gospodarskih zona, nadam se bit će riješen za vijeke vjekova. Što se tiče napajanja naših zona Murvica i Poličnik, one se isključivo napajaju iz 110-ke u Zadru. Općina je 2007., odnosno 2009., platila HEP-u, odnosno DP Elektri Zadar do jednog kilovata struje za Murvicu, jednu i drugu, i za Poličnik. Prema tome, mi smo osigurali potrebnu snagu za naše zone i platili DP Elektri Zadar, odnosno HEP-u do jednog kilovata i nema nitko pravo u Elektri Zadar ili bilo gdje reći da nedostaje električne energije za naše zone. Mi smo uredno platili opskrbu gospodarskih zona, potpisali ugovore i u cijelosti ispunili ugovore, zaključio je načelnik Lončar.