U sklopu  ovogodišnjeg izdanja „TourismA“ održan je i niz radionica vezanih uz kulturni turizam koji je iskorišten za promociju arheoloških i spomeničkih posebnosti Zadra, ali i razmjenu iskustava i usporedbi kulturnog turističkog proizvoda. Istovremeno je održana i konferencija „Kulturni turizam danas – inovacije i najbolje prakse za turističke operatere“ koju je organizirao Međunarodni centar za studije o ekonomiji turizma. U subotu poslijepodne, na 15. nacionalnom sastanku „Arheologia Viva“ koji je održan u središnjoj dvorani Auditorium u Palazzo dei Congressi, gradonačelnik Dukić predstavio je povijesne i spomeničke posebnosti Zadra, a Miljenko Domijan održao je predavanje na temu „Rat i obnova – zla i dobra kob Zadra“.

Susret s gradončelnikom Firence, gosp. Dariom Nardellom

U nedjelju ujutro gradonačelnik Dukić susreo se s gradonačelnikom Firence, gosp. Dariom Nardellom. Tijekom službenog susreta naglašene su zajedničke teme turističke valorizacije i zaštite spomeničke baštine te održivog razvoja turizma. Zaključeno je kako Firenca i Zadar dijele sličnu problematiku potrebe očuvanja kulturne i spomeničke baštine te istovemeno potrebe građana da stvaraju nove kulturne vrijednosti.  Također, razgovaralo se o korištenju, zaštiti i upravljanju javnim površinama te o gospordarstvu i inovacijama.

Gradonačelnik Firence, Nardella, istaknuo je kako je već bio u Zadru te da dobro poznaje zadarsku spomeničku baštinu, ali i zadarske otoke. Gradonačelnik Dukić, pozvao je svog kolegu iz Firence u Zadar kako bi nastavili razgovore o suradnji na navedenim zajedničkim temama: turizam, kulturna baština u funkciji turzima te očuvanje kulturne baštine, unaprjeđenje i razvoj kulture kao i  očuvanje tradicionalnih obrta. Također, gradonačelnik Nardella pozvao je gradonačelnika Dukića ponovno  u Firencu u studenom ove godine na Summit 80 gradonačelnika gdje će jedna od tema biti kultura i turizam.