Petak, 21 lipnja, 2024
24.3 C
Zadar
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Gradonačelnik Kalmeta primio predstavnike Hrvatskog pjevačko-glazbenog društva „Zoranić“

Tema susreta bila je vezana uz razmišljanja i planove o mogućim novim prostorima za smještaj Društva. Pjevačko društvo „Zoranić“ desetljećima je koristilo prostorije u Kneževoj palači, koje su zbog razaranja, kao i mnogi drugi korisnici, morali napustiti. Danas rade u prostorijama Providurove palače za koju jer također planirana obnova u vrlo skoro vrijeme, a s uvjetima u kojima rade i potrebama upoznali su gradonačelnika i suradnike.

Naveli su da je „Zoranić“ vrlo dobro ustrojeno amatersko društvo sa značajnim inventarom koji uključuje opsežnu arhivu, bogati notni materijal, ormare za pohranjivanje službenih odora pjevačica i pjevača te uz veliki klavir, još nekoliko instrumenata. Trenutačno je u zboru više od 60 članova, a probe se održavaju redovito tri puta tjedno,  a  pred nastupe i češće.

Također su istaknuli da HPGD “Zoranić” kao najmasovnije amatersko društvo u Zadru i jedan od kulturnih simbola grada, iduće godine slavi čak 110 godina djelovanja kao gradsko pjevačko društvo. Upravo zbog toga smatraju da bi bili nužno pronaći adekvatno rješenje za nesmetani nastavak rada Društva kao i za pripremu programa proslave tako važne obljetnice.

Gradonačelnik Kalmeta zahvalio je „Zoraniću“ na njihovom dugogodišnjem doprinosu glazbenoj kulturi Zadra, a zajedno s resornim pročelnicima i u suradnji s članovima Društva razmotrit će se i predložiti najbolje rješenje za nastavak uspješnog djelovanja HPGD “Zoranić”.