GROZDANA PERIĆ: Kao saborska zastupnica građanima ću biti dostupna!

Na sigurnom drugom mjestu izborne liste za IX. Izbornu jedinicu, koje garantira ulazak u Sabor, nalazi se naša sugrađanka Grozdana Perić. Gradska pročelnica za financije već je dugo vremena politički aktivna, ali njeno ime u javnosti najčešće se vezuje uz posao kojim se vrlo uspješno profesionalno bavi – vođenjem financija. Unatoč tome što je poznato da gradaka vlast u Zadru ima vrlo neugodnu oporbu, koja ne oprašta propuste, Grozdana Perić nikada nije imala neugodnosti na sjednicama Gradskog vijeća. Čvrsto je stajala i branila se argumentima na svako pitanje vezano uz financije i proračun. U intervjuu za portal Kalelarga info govorila je o svom poslu, izborima i planovima za budućnost.

*Je li Vas visoko drugo mjesto na izbornoj listi HDZ-a za IX izbornu jedinicu iznenadilo?

– Da, osobno me iznenadilo tako visoko mjesto. S obzirom da je naša županija najzastupljenija po broju birača to je bilo za očekivati da će netko od kandidata iz naše županije biti na nekom od takvih mjesta. Očito je mene pripala ta čast. fb_img_1473416891293

*Na koje ste svoje rezultate posebno ponosni?

– Ponosna sam na mnoge rezultate jer sam kao dio tima doprinijela razvoju ovog grada, nakon nametnutog rata. Mnogi koji dolaze ovamo, dive se ovom gradu jer je unatoč svemu postao biser turizma, kulture. Izgradli smo veliku mrežu odvodnje, izgradili biološko-mehanički pročiščivač otpadnih voda, izgradili smo bazen i dvoranu na Višnjiku, pomogli razvoju Sveučilišta, investirali u dodatni standard Opće bolnice, dosegli visoki komunalni standard, razvili standarde školskog i predškolskog odgoja, izgradili socijalnih stanova i stanova poticane stanogradnje i drugo.fb_img_1473417862351

*Obavljate prilično težak i zahtjevan posao pročelnice Odjela za financije Grada Zadra. Hoće li biti moguće uskladiti taj posao s obvezama saborske zastupnice?

– Da, moj posao je težak, a naraočito od nakon 2008. godine kada je došlo do svjetske krize, a koja se odrazila i na nas i naše prihode. Uz to državna politika, politika Milanovićeve Vlade, dodatno nam je otežala funkcioniranje i oduzela prihode koji nisu adekvatno kompenzirani.
Ja ću sa svojim Odjelom (a to sam obećala i gradonačelniku) izraditi proračun za 2017. godinu i dovesti ovu 2016. do kraja, a onda ću to prepustiti svojim ljudima, u dogovoru s gradonačelnikom, i najvjerojatnije se povući s mjesta pročelnice.fb_img_1473417080111

*Na kojim područjima planirate biti angažirani, što Vas najviše zanima?

– Planiram i dalje biti uključena u ono što najbolje znam, a to su javne financije. Osim toga zanima me gospodarstvo, turizam i obrazovanje.

*Za koje zadarske projekte ćete se zalagati?

– Zalagat ću se prvenstveno za dovršenje Centra Mocire, zatim za projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, jer je to veliki problem svih nas. Stavljanje u funkciju Zone Crno također je važan projekt koji mora biti dugoročni pokretač razvoja Grada.
* Planirate li održavati susrete s građanima? Naime, nekad ranije je bila praksa da saborski zastupnici jednom mjesečno ili češće primaju građane i pomažu im.

– Da, planiram oformiti ured, u okviru stranke, gdje ćemo mi saborski zastupnici primati naše građane. Jedino tako se ostaje povezan s bazom koja ima određene  potrebe i probleme. Mi im možemo savjetom i u okviru svojih ovlasti pomoći u rješavanju problema ili nam može biti podstrek da predažemo izmjene određenih zakonskih rješenja koja možda do sada bila dobra.fb_img_1473417325814
* Ove godine na vrhu izborne liste za IX. Izbornu jedinicu nalaze se dvije žene, gđa Branka Juričev Martinčev i Vi. Smatrate li da su žene premalo zastupljene u politici? Jeste li se kada osjetili diskriminirano jer ste žena?

– Da, prvi put je na ovoj listi na prvom mjestu žena, a isto tako prvi put u povijesti ove Izborne jedinice su prva dva mjesta žene. Mislim da su žene još uvijek malo angažirane u politici, ali to ovisi o nama ženama. Ne osjećam se diskriminirano zato što sam žena.

*Već ste rekli da imate supruga i dvoje odrasle djece koje muče problemi s kojima se susreću tisuće mladih u Hrvatskoj. Razgovarate li i s njima o politici?

– Da, imam dvoje odrasle, akademski obrazovane djece i s njima pričam o svemu, pa i o poitici. Naime, politika je sve što nas okružuje, to je umijeće koje pomaže da napravimo uvjete za život boljim, a naša djeca to zaslužuju. Upravo je to moj motiv bavljenja politikom.

*I za kraj, kakav izborni rezultat predviđate?

– Od početka ove kampanje optimistična sam i predviđam u našoj Izbornoj jedinici 9 mandata.