HOROR U ZADRU Beba stara tri mjeseca umrla u snu nedugo nakon cijepljenja

Beba stara tek tri i pol mjeseca preminula je prošloga tjedna u Zadru, objavio je portal Direktno.hr.
Kako doznaje iz krugova bliskih obitelji, beba je umrla u snu u četvrtak, pokopana je u subotu, a službeni uzrok smrti je dojenačka smrt. No ono što ‘bode u oči’ jest činjenica da je nesretni dječačić, prema kazivanju upućenih, samo dan prije smrti cijepljen, navodno ”koktelom” 6u1 (riječ je o kombiniranom cjepivu koje bi trebalo pružati zaštitu od difterije, tetanusa, pertusisa (acelularni), poliomijelitisa (inaktivirani), haemophilusa influenzae tipa b i hepatitisa B).

Portal Direktno.hr stupio je u kontakt s obitelji tragično preminulog djeteta (podaci o roditeljima i sinu poznati su redakciji, ali neobjavljeni su zbog zaštite privatnosti ožalošćene obitelji), no za sada ne žele izlaziti u medije.

Međutim, sumnja o povezanosti smrti bebe u snu s cjepivom možda bi mogla imati osnove.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS) definiran je kao neočekivana smrt djeteta mlađeg od godinu dana dok spava, čiji razlozi ostaju neobjašnjeni i nakon odgovarajuće istrage.

SIDS je u razvijenim zemljama važan uzrok smrti djece između 1. i 12. mjeseca. Najveći rizik je kod nedonoščadi i djece s malom porodnom težinom. Može se javiti danju i noću, bilo gdje, a uzroci nisu poznati sa sigurnošću. Roditeljima se preporučuje da dijete uvijek spava na leđima, da pripaze na temperaturu okoline u kojoj dijete spava te da ono bude u kolijevci u sobi s roditeljima, ali ne s njima na bračnom krevetu. Također, preporučuje se trudnicama da ne puše u trudnoći, kao i to da kasnije ne drže dijete u prostoriji u kojoj se puši.

No, jesu li ove ‘preporuke’ dovoljne da bi se izbjegle tragične smrti najmlađih?

Krajem 2014. godine objavljeno je izvješće tvrtke GSK iz 2011. godine koje je do tada imalo oznaku tajnosti. Dostupno javnosti postalo je tek nakon pravomoćne presude autističnog djeteta kao žrtve cjepiva Infanrix hexa. U izvješću stoji kako je nakon cijepljenja Infanrix cjepivom od iznenadne dojenačke smrti umrlo 72 djece.

Proizvođač je iznenadne dojenačke smrti tada nazvao čistom koincidencijom.

Dr. Jacob Puliyel analizirao je u tom razdoblju podatke i ustavnovio da se 97 posto smrti djece mlađe od godinu dana dogodilo u prvih deset dana nakon cijepljenja, dok se tek tri posto iznenadnih dojenačkih smrti dogodilo u sljedećih deset dana.

Odbacio je tvrdnje da je riječ o slučajnosti jer da je tako, zaključio je tada dr Puliyel, u oba desetodnevna razdoblja broj smrti bi bio podjednak.